TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Doosan začíná pronikat do zemědělství se zcela novým nakladačem

Zveřejněno: 25. 1. 2018

Výrobce Doosan na veletrhu Agritechnica 2017 odhalil novou koncepci kolového nakladače s označením DL2XX se speciálním designem pro zemědělské aplikace.

Doosan DL2XX

Nová koncepce kolového nakladače poskytne základ pro výrobu nového modelu v roce 2018. Doosan chce zemědělcům nabídnout extrémně všestranný, jednoduchý a spolehlivý kolový nakladač. Model DL2XX je aktuálně nejnovějším počinem firmy, která má v portfoliu 12 modelů - pokrývají provozní hmotnosti od 12 do 35 tun.

DL2XX je poháněn dobře osvědčeným motorem Doosan DL06 o výkonu 5,9 l, který poskytuje vysoký točivý moment, výkon a dlouhou životnost. Díky chlazené recirkulaci výfukových plynů (EGR), zdokonalené technologii turbodmychadla a technologii selektivní katalytické redukce (SCR) bez použití filtru pevných částic je motor DL06 v souladu s konečnými emisními předpisy etapy IV/Třída 4.

Výkon motoru je řízen třemi různými pracovními režimy: ECO, Normal a Power, aby byl zajištěn co nejlepší točivý moment a výkon. Motor je vybaven systémem automatického vypínání motoru ve volnoběhu, aby se předešlo nadměrné spotřebě paliva a zbytečnému času provozu. Operátoři mohou snadno nastavit časování této funkce pomocí LCD displeje v kabině. Vzduchový předfiltr automaticky odstraňuje nečistoty a odděluje více než 99 % částic o velikosti 20 mikronů a více, což výrazně prodlužuje životnost filtru.TIP: Výškově nastavitelná a sklopná kabina pro manipulátory

Chladicí prostor je vybaven hydraulickým reverzním ventilátorem, který zajišťuje velmi účinné chlazení s variabilním rozsahem otáček od 530 do 1800 ot/min. Výkon je automaticky přizpůsoben pro nižší spotřebu paliva. Převodovka se skládá z měniče točivého momentu spojeného s automatickou převodovkou Powershift. DL2XX využívá pneumatiky 750/50 R26.

Přední rameno je poháněno uzavřeným centrálním hydraulickým systémem s axiálním pístovým čerpadlem - 210 l/min. DL2XX disponuje kinematikou Z s jednoduchým zvedacím pístovým systémem určeným pro náročné aplikace. Odrazová síla 145 kN je kombinována s konstantním úhlem lopaty, který je udržován v celém rozsahu pohybu. Úhel lopaty je také optimalizován v jízdní poloze a na úrovni země.

Zadní kamera poskytuje jasný přehled o tom, co se děje za strojem, a to pro větší bezpečnost a klid. Plně barevná obrazovka v kabině zobrazuje operátorovi, co kamera vidí. DL2XX má telematický systém DoosanConnect jako standard - nabízí zákazníkům klid v tom, že je schopen vzdáleně lokalizovat, chránit a monitorovat provozní a výrobní parametry stroje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Doosan

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.