Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Expert do smíšeného nasazení, nová řada prémiových traktorů Steyr nabídne více pohodlí a funkcí

Zveřejněno: 19. 8. 2019

Rakouský výrobce prémiových traktorů Steyr představil na tiskových dnech Field Days 2019 kousek od Lince novinky pro nadcházející rok. Novinářům se představila dlouho očekávaná nová modelová řada traktorů Expert CVT. Jak z označení vyplývá, doménou traktorů bude schopnost se přizpůsobit jakémukoliv druhu práce ve smíšeném zemědělském nasazení a současně nabídnout výhody plynulé převodovky. „Expert CVT představuje kompaktní traktory, jež nabízí nadstandardní výbavu a pohodlí, jinak typické u vyšších modelových řad,“ říká David Schimpelsberger, produktový manažer Steyr pro Evropu.

Nový Steyr Expert CVT v provedení kabiny bez panoramatické střechy.

Ještě před samotným teoretickým a praktickým představením traktorů Expert CVT měla možnost redakce Agroportal24h.cz zhlédnout výrobu traktorů Steyr ve výrobním závodě v rakouském St. Valentinu. Už jen samotná možnost prohlídky výroby je velmi oblíbená mezi potenciálními zákazníky, uživateli traktorů, odborníků a studentů technických oborů. V minulém roce tam přivítali skoro 14 000 návštěvníků, což představuje nárůst téměř o 10 % ve srovnání s předchozími lety. Nahlédli jsme do vývoje i jednosměnné výroby, která je prý zatím dostatečná. Výrobní závod získal řadu prestižních ocenění a patří mezi nejefektivnější závody v Rakousku, překonal dokonce BMW a další prestižní automobilky.

Systém pro regulaci emisí zbytečně nepřekáží

Modelová řada Expert CVT zahrnuje traktory o výkonu od 100 do 130 koní (vyplňuje mezeru mezi řadou Multi a Profi). Konkrétně se jedná o čtyři modely 4100 Expert CVT (100 koní), 4110 Expert CVT (110 koní), 4120 Expert CVT (120 koní) a 4130 Expert CVT (130 koní, maximální točivý moment 630 Nm při 1 300 ot/min). Motor umí navýšit výkon o dalších deset koní. Výkon dodává osvědčený čtyřválcový motor od sesterské společnosti FPT Industrial, který se také používá u modelové řady Profi. Zdvihový objem motoru činí 4,5 litrů. Plnění emisní normy Stage V zajišťuje patentovaná technologie HI-eSCR2 využívající selektivní katalytické redukce. Zajímavostí ovšem je, že tento systém je zcela umístěn pod kapotou v motorovém prostoru, což nijak neomezuje manévrovatelnost traktoru a výhled na nápravu.

Pohled na motor a plně integrovaný systém pro úpravu spalin, vejde se tak bez větších problémů pod kapotu.
Pohled na motor a plně integrovaný systém pro úpravu spalin, vejde se tak bez větších problémů pod kapotu.

I uživatel kompaktního traktoru si nyní může dopřát již ve standardní výbavě pohodlí téměř srovnatelné s traktory vyšších modelových řad a čerpat z výhod plynulé převodovky. Jedná se zejména o snazší ovládání, lepší přenos výkonu, nižší spotřebu paliva a schopnost se přizpůsobit jakýmkoliv polním a silničním pracím. Motor spolupracuje s plynulou převodovkou S-Control CVT s dvouspojkovou technologií vyvinutou pro tuto kategorii traktorů. Převodovka pracuje na stejném principu jako u ostatních traktorů Steyr CVT. Nabízí maximální mechanickou účinnost ve spojení s jednoduchým ovládáním a řadou pokročilých funkcí. Aniž by obsluha manuálně řadila mezi dvojicí rozsahů rychlostí, traktor je schopen se rozjet až do rychlosti 43 km/h při snížených otáčkách motoru (1700 ot/min), a to v rámci funkce ECO. Nově použité elektronické řízení reguluje celou převodovku a není určeno pouze pro rychlejší změny převodových stupňů. Pro ještě vyšší bezpečnost a lepší účinnost brzdové soustavy je možné zvolit motorovou brzdu. Funkce Powershuttle umožňuje plynulou změnu směru jízdy.

Více verzí loketní opěrky a kabin

Traktory Expert CVT je možné dodat v různých verzích lišících se od sebe hned na první pohled.

Odpružená kabina poskytuje extrémně velkorysý pocit prostoru a díky čtyřsloupkové konstrukci poskytuje velmi dobrý výhled ven.
Odpružená kabina poskytuje extrémně velkorysý pocit prostoru a díky čtyřsloupkové konstrukci poskytuje velmi dobrý výhled ven.

Na výběr je mezi dvojicí typů ovládání. Ovládání se provádí skrze loketní opěrku, ta je ale k dispozici ve dvou provedeních. Standardně je v traktorech umístěn známý Multicontroller, který se instaluje i do jiných modelových řad Steyr. Druhým provedením je nové, komfortnější ovládání Multicontroller II. Koncept obsluhy umožňuje úplné ovládání všech funkcí traktoru pomocí tlačítek. Možné je komfortně ovládat nářadí umístěné vpředu, mezi nápravami a vzadu. S tím souvisí i kompatibilita třídy ISOBUS III zajišťující komunikaci s připojenými stroji. Čelní nakladač (a některé funkce připojeného nářadí) se ovládají skrze nový, malý joystick integrovaný na loketní opěrce vedle hlavního joysticku. K loketní opěrce, respektive k hlavnímu joysticku je možné individuálně přiřadit skrze dotykovou obrazovku S-Tech tři libovolné funkce k ovládání traktoru a hydrauliky. Přes hlavní joystick se aktivuje například automatické otáčení na souvrati, otáčky motoru či zvedání závěsů a přiřazují se funkce například aktivace satelitního navádění, módy převodovky či pohon všech kol. Provozní údaje se zobrazují na obrazovce umístěné u bočního skla a na pravém sloupku kabiny.

Nový Expert CVT s novou kabinou, která je o 2,79 x 6 cm vyšší než u ostatních traktorů Steyr.
Nový Expert CVT s novou kabinou, která je o 2,79 x 6 cm vyšší než u ostatních traktorů Steyr.

Přes dotykovou obrazovku se také v případě maximální výbavy ovládá systém navádění S-Guide s RTK+, jenž poskytuje maximální přesnost práce na 1,5 cm. Další systém Easy-Tronic II zase umožňuje automatické otáčení na souvrati a nabízí souvraťový management - na souvrati lze některé funkce plně automatizovat, jedná se o zvedání/spouštění závěsu, zastavení/spuštění vývodového hřídele, snížení/zvýšení otáček motoru a snížení/zvýšení rychlosti.

S nově vyvinutou loketní opěrkou Multicontroller II můžete ovládat všechny funkce traktoru pomocí tlačítek.
S nově vyvinutou loketní opěrkou Multicontroller II můžete ovládat všechny funkce traktoru pomocí tlačítek.

Ve třech verzích je k dostání kabina. Variantami jsou - nízká střecha (méně osvětlení), vysoká střech (více osvětlení) a novinkou je panoramatická střecha - střešní okno od čelního skla odděluje pouze úzká příčka. Plocha tónovaných skel činí 5,45 m2 a plocha volitelného střešního tónovaného okna činí 0,42 m2. Otevřením dveří je umožněn snadný vstup a výstup z obou stran kabiny. Toto provedení kabiny se velmi hodí při práci s čelním nakladačem a v lesnických pracích, poskytuje velký výhled do všech stran. Odpružená kabina má navíc jen čtyři sloupky. K dispozici je volitelně také odpružení přední nápravy. Pro zvýšení komfortu je na výběr mezi odpruženým sedadlem DualMotion a luxusním koženém Maximo Evolution. Luxus pak podtrhuje kožený volant a koberečky. Osvětlení základně zajišťuje čtrnáct LED světel s výkonem 2000 lm nebo na přání až osmnáct LED světel s celkovým výkonem 36000 lm. Příjemnou novinkou je též chladicí box umístěný před řidičem mezi čelním sklem a volantem na sloupku řízení.

Komunální a lesní využití má v krvi

Z výrobního závodu je možné traktory dodat s tovární přípravou, respektive konzolí pro uchycení čelního nakladače, s předním vývodovým hřídelem, závěsem a elektrickou zásuvkou. Přední závěs a přední vývodový hřídel jsou plně integrovány do rámu přední nápravy. Vzhledem k tomu, že traktory Expert CVT jsou určeny pro rozmanitou práci s různými přípojnými a závěsnými stroji, jejich výbava tomu odpovídá. Pro nářadí a čelní nakladač, které obvykle kladou vysoké nároky na hydraulický výkon, je k dispozici vysokokapacitní hydraulické čerpadlo CCLS s průtokem 110 l/min. Nejen zemědělské, lesní, ale i komunální využití může být doménou traktorů této řady. Pro toto nasazení je pro traktory k dispozici nová generace speciálního integrovaného rámu s komunální deskou třídy EURO III (rozměr desky činí 630 mm). Namontovat lze upevňovací desky se třemi různými délkami a využívat tak širokou škálu čelního širokého nářadí.

Všechny komunální doplňky - barva RAL 2011, speciální pneumatiky nebo dokonce adaptéry jsou montovány při výrobě.
Všechny komunální doplňky - barva RAL 2011, speciální pneumatiky nebo dokonce adaptéry jsou montovány při výrobě.

Traktory Expert CVT budou hlavním tahákem výstavní plochy Steyr na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. O dalších představených novinkách bude pojednávat samostatný článek.

Fotografie z výroby traktorů v St. Valentin.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy