Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Extrémní orba v minulém století, sedmidenní nonstop orební maraton prověřil posádku i traktor

Zveřejněno: 1. 2. 2019

Soutěže a rekordy v činnosti, jako je orba, jsou velmi populární. Prověří nejen řidiče, ale i techniku. Extrémní orbu předvedl v minulém století Ford. Něco takové už si s tehdejší technikou nedovedeme představit.

Sedmidenní orba v Anglii. K ruce byl místní tým mechaniků.

Orba, zejména její precizní provedení, vždy představovala prestiž každého zkušeného zemědělce. A proto není divu, že se po celém světě dodnes konají mistrovství v orbě. Zemědělství je také součástí mnoha rekordů, a to zejména od doby, kdy lidské ruce začaly nahrazovat stroje, kterým bylo potřeba udělat reklamu. Vzhledem k významné agrotechnické operaci, jako je orba, se i v této činnosti začaly stanovovat nové rekordy, co se počtu zoraných hektarů týče. Například začátkem 21. století se předháněl Massey Ferguson s Case IH o světový rekord v orbě. V roce 2005 dokázal Case IH Quadtrac STX500 s pluhem Grégoire Besson zorat 321 hektarů za 24 hodin. Není neobvyklé, že se při těchto rekordech tankovalo i za jízdy. Zatímco se takové rekordy prováděly na 24 hodin, Ford v minulém století provedl něco neobvyklého, co se týče vytrvalosti.

Dne 6. listopadu 1983 v Holandsku, tovární tým společnosti Ford Company zapřáhl k tehdy zbrusu novému traktoru Ford 7710 o výkonu 98 koní dva pluhy – jeden do předního závěsu a druhý do zadního závěsu. První pondělní sekundu po půlnoci mohl odstartovat 144hodinový orební maraton. Za zmínku stojí výbava - pluhy byly značky Ransomes a traktor byl obut do radiálních pneumatik Vredestein. Všichni zúčastnění během šesti dnů nepřetržité orby předvedli dokonalou souhru. Traktor se pouze zastavil na dotankování, přičemž okamžitě přiběhli mechanici seřídit pluh. Výsledkem šesti dnů orby bylo 200 hektarů zorané půdy s průměrnou hloubkou 22 cm. Průměrně traktor s pluhem zoral 1,39 hektarů za hodinu. Některé zdroje uvádějí, že měl traktor urazit 948,2 km. Pole bylo dlouhé téměř 2,5 kilometrů.

Ford 7710 se poprvé představil v roce 1982 jako součást inovací řady 10, která nahradila řadu 7700. Výroba modelu 7710 byla ukončena v roce 1990, kdy ho nahradil inovovaný model Ford 7740.

O den delší nonstop orba se uskutečnila ještě pravděpodobně dříve (někdy mezi léty 1964 až 1979) rovněž pod vlajkou Fordu. Tehdy se sedmidenní maraton uskutečnil v Anglii v hrabství Wiltshire. Na rozdíl od holandských rovin na traktor Ford 5000 čekal kopcovitý terén. Řidiči se samozřejmě střídali, ale i tak nebylo na odpočinek příliš času, protože vždy ten, kdo „odpočíval“, kontroloval práci pluhu. Orbu komplikovalo vypalování strniště. I tak se zoralo za sedm dní zhruba 162 hektarů půdy do hloubky 20 cm a najelo se přes 1 400 km.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ford

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.