TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Extrémní přesnost prokázal postřikovač Berthoud, když na Ukrajině vytvořil největší obrazec v poli

Zveřejněno: 26. 7. 2019

Francouzský výrobce Berthoud, jehož výrobní program zahrnuje techniku na ochranu rostlin, vyrábí postřikovače pro 52 zemí světa. Ukrajina však patří mezi ty nejvýznamnější – již po dobu tří let je více než čtvrtina výrobní produkce určena právě pro Ukrajinu. Jak originálně tamním zemědělcům představit přednosti samojízdného postřikovače, se Berthoud rozhodl v rámci Mezinárodního polního dne pro unikátní kousek, který se zapsal do Knihy rekordů.

Samojízdný postřikovač Berthoud Raptor 4240 HVH

Ukrajinská pobočka Berthoud, na červnovém Mezinárodním polním dni DLG na Ukrajině, zemědělcům předvedla samojízdný postřikovač řady Raptor, konkrétně model 4240 HVH. A jako vyjádření velkého respektu k ukrajinským zemědělcům, k Ukrajině samotné a hospodaření i v době války a krize, poslala postřikovač Berthoud vytvořit na pole obří symbolický obrazec.

Obrazec znázorňoval tři hlavní podmínky, které jsou potřeba pro pěstování plodin – země, voda a slunce. Obrazec byl tvořen čtvercem a obdélníkem (symbol země a pole), modrou barvou (barva oblohy, vody, deště), květem slunečnice (symbolizuje sluneční energii za každého počasí, dokonce i v deštivý den jsou slunečnicové květy obráceny na denní světlo, takže slunečnice je také symbolem loajality).

Obrazec na poli se stal největším na Ukrajině a zapsal se do Knihy rekordů. A jak se to vůbec podařilo? V hlavní roli byl již zmíněný samojízdný postřikovač Berthoud Raptor, který v rámci tvorby obrazce prokázal velmi vysokou přesnost. Jeho postřikovací trysky umístěné na ramenou se spínaly jen tehdy, kdy to bylo nutné – čímž se dosáhlo vytvoření obrazce. Použit samozřejmě nebyl žádný chemický postřik, ale modré barvivo. Trysky roztok s barvivem též dávkovaly dle potřeby na dané místo. Tento systém cílené aplikace vycházel z předem definované mapy s obrazcem – importovala se do počítače v postřikovači. Celá tvorba obrazce trvala jen pár sekund.

Zemědělcům tak byly velmi zajímavě prezentovány možnosti tzv. precizního zemědělství v oblasti postřikovací techniky. Tím, že postřik se aplikuje pouze tam, kde je to potřeba (v klínech, na souvrati, nad již ošetřenou plochou - trysky se postupně vypínají), nejen výrazně šetří životní prostředí, ale také znatelně uspoří náklady na hnojiva.

První postřikovač Raptor se představil v roce 2008. Nyní je k dostání s nádržemi o objemu 3200 l, 4200 a 5200 l a s rameny o pracovním záběru od 24 m do 42 m. Postřikovač pohání šestiválcový motor Deutz. Dvě hydrostatická čerpadla pro každou nápravu pohánějí čtyři hydromotory namontované na kolech. Hydrostatický pohon nezabírá mnoho místa, podvozek je tedy zcela hladký. Systém řízení zajišťuje ovládání dvou nebo čtyř kol a tzv. krabí režim.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Berthoud

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.