Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Firma Kuhn na veletrhu SIMA 2015 - představení novinek

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Celosvětový výrobce zemědělské techniky KUHN jako obvykle nebude chybět na veletrhu SIMA 2015 v Paříži. Tento veletrh se koná od 22.02. do 26.02. 2015. Navštivte expozici KUHN v pavilonu 5a a prohlédněte si sortiment strojů předního světového výrobce. Přímo na veletrhu Sima 2015 budou představeny následující novinky:

Kuhn

Mučovače řady BCR 1000

Značka KUHN rozšířila sortiment svých mulčovačů o novou řadu BCR 1000. Jedná se u univerzální mulčovače, které lze agregovat do čelního nebo zadního závěsu traktoru. Tuto řadu tvoří dva modely BCR 2800 o záběru 2,8 m a VCR 3200 o záběru 3,23 m. Jedná se o velmi robustní mulčovače, které jsou vhodné pro traktory o výkonu až 300 koní. Rotor o průměru 647 mm umožňuje mulčovat téměř cokoli a stroj je tak vhodný na mulčování velkého množství organické hmoty. Koncepce tohoto mulčovače je založena na kombinaci se zadním mulčovačem (např. Modelem BP 8300) nebo např. Pro kombinaci čelního mulčovače se strojem na zpracování půdy v zadním závěsu traktoru. 

 

Secí stroje do podmítky ESPRO 3000 a 6000 R

Řada ESPRO jsou kompletně nové secí stroje, které byly konstruovány s cílem vysokého výkonu a nízkého příkonu: pro záběr 6 m s pojezdovou rychlostí 13 km/h je nutný traktor o výkonu cca 200 koní.

První pracovní orgány těchto strojů tvoří dvě řady disků o průměru 460 mm, které zajišťují optimální přípravu půdy i v náročných podmínkách.

Pro správné setí je nezbytné dodržení výsevní hloubky a dokonalý kontakt zeminy s osivem. Pro dodržení těchto požadavků jsou tyto stroje osazeny pěchovácím válcem s pneumatikami s šípovým profilem. Pro tento pěch je typické:

a) Předsazení každého druhé kola, aby nedocházelo k valení půdy před pěchem a pro zvýšení průchodnosti terénem.

b) Kola o průměru 900 mm, šířky 215 mm a mezera mezi koly 85 mm. Tyto parametry znamenají vysokou průchodnost terénem i při větším množství rostlinných zbytků.

c) Pneumatiky s šípovým profilem pro intenzivní pěchování a drolení půdy.

Výsevní lišta nese označení CROSSFLEX. Tyto jednotky tvoří stejné dvojdiskové botky, jako u jednotek SEEDFLEX, které se osvědčily při setí v náročných podmínkách a při vysokých pracovních rychlostech. Novinkou je zavěšení výsevních jednotek, které jsou uloženy na gumových válečcích na speciálně profilované trubce. Pryžové válečky zajišťují dokonalé odpružení a profilovaná trubka zamezuje jejich pohybu v příčném směru.

Řada ESPRO je plně ISOBUS kompatibilní. Firma KUHN nabízí isobusový terminál CCI 200 nebo isokuhn terminál VT50. Ovládání je velmi snadné za využití dotykové obrazovky a pevných tlačítek. Pro snadnější ovládání nabízí secí stroj souvraťový management. Stisknutím jednoho tlačítka tak na souvrati dojde ke zvednutí předních disků a zároveň zastavení výsevního ústrojí. Výsevní jednotky se zvednou až po určité prodlevě. Osivo v semenovodech pak zajistí dosetí až k okraji pole. Po otočení probíhá celý proces obráceně. Kalibrace výsevku je velmi snadná a zabere cca 5 minut. 

Nastavení pracovní hloubky předních disků, výsevní hloubky a přítlaku výsevních jednotek se nastavuje snadno přes podložky na hydraulických válců bez používání nářadí.

Pro snížení nároků na údržbu se nemusí přední disky mazat (jsou uloženy na bezúdržbových ložiscích). V současné době jsou k dispozici modely o pracovním záběru 3,00 a 6,00 m.

 

Lisy na hranaté balíky 890 D a 1290 D

V současné době tvoří řadu lisů na hranaté balíky značky KUHN 4 základní modely LSB 870, 890, 1270 a 1290. Na veletrhu Agritechnica 2013 představila firma KUHN kompletně nový lis LSB 1290 iD. Část novinek tohoto modelu bylo použito také na nových modelech LSB 890 D a 1290 D. 

Hlavním rozdílem mezi starou verzí LSB 890/1290 a novu verzí LSB 890 D /1290 D je systém vázání, kde vázání TWINSTEP bylo nahrazeno dvojitým uzlovačem. Tento systém nabízí v určitých podmínkách vyšší kapacitu lisování. Díky elektronické kontrole uzlovačů je zajištěn vysoký pracovní komfort. 

Kromě toho jsou tyto modely vybaveny výkonnějším ventilátorem pro účinnější čištění uzlovačů. Kapacita zásobníku na cívky s provázkem byla zvýšena na 30 ks o 13 kg. Ve standardní výbavě jsou tyto lisy osazeny osvětlením hlavních pracovních orgánů, přičemž na přání jsou k dispozici další 3 pracovní reflektory. 

Stejně jako ostatní lisy LSB mají tyto modely všechny synchronizované části poháněny přes převodovky nebo hřídele.

 

Optimer+ řada 103R

Značka KUHN rozšířila svůj sortiment lehkých diskových podmítačů o nesené sklopné provedení. Jedná se o modely o záběru 4,5 a 6 m. Tyto podmítače se vyznačují vysokou efektivitou při podmítání a vysokou kompaktností. Jsou vhodné pro traktory o výkonu od 120 do 300 koní. Stejně jako u ostatních modelů jsou i pro řadu 103R různé typy válců: T-ring, T-liner a Packliner. Ve své kategorii mají podmítače Optimer největší světlou výšku pod rámem. Pro vyšší komfort a delší životnost jsou disky uloženy na dvouřadých kuličkových ložiskách. Samotné disky mají tloušťku 6 mm a průměr 510 mm. Na výběr jsou 2 provedení: s velkými zuby pro intenzivní míchání zeminy s rostlinnými zbytky a s malými zuby pro velmi mělkou podmítku.

 

Primor 4260 M

Jedná se o zastýlač balíků o objemu 4,2 m3, který kromě rozdružování dokáže materiál i nakrátit a naštípat. Jeho zásobník pojme jeden hranatý balík o délce až 2,70 m nebo dva kulaté balíky o průměru až 2,00 m. Díky šířce 1,60 m je vhodný na balíky o šířce až 1,50 m. Otevíratelnými zadními vraty je možné naložit balík bez použití nakladače. Velký průměr metače distribuuje slámu do vzdálenosti až 17 m směrem doprava. Pohon je řešen osvědčeným systémem Polydrive. Tento systém umožňuje velmi snadnou regulaci dávkování materiálu a usnadňuje roztáčení metače. Samotný metač je vybaven 8 lopatkami, z nichž je polovina osazena 5 noži a polovina 6 noži. Na metači je dále protiostří, které lze zasunout nebo vysunout z kabiny traktoru a lze tím tak regulovat délku řezanky. Toto provedení lze použít i na řezání sena.

 

Vari-Challenger

Čas je mnohdy to nejdůležitější a nedostává se ho. Proto jsou nutné co nejvýkonnější stroje pro maximální úsporu času. Pro tyto případy přichází značka KUHN s modelem VARI-CHALLENGER. Jedná se o polonesený nápravový pluh s variabilní změnou pracovního záběru. Modely jsou v provedení od 7 do 12 orebních těles pro traktory o výkonu 170 až 540 koní. Tato nová řada stanovuje nové standardy ve své třídě. Vyznačuje se velmi robustní konstrukcí (rám s profilem 220 x 220 mm), velmi snadným nastavením a nízkou údržbou. Jednou z jedinečných inovací na těchto pluzích je regulace na konstantní tlak v hydraulickém zařízení pro přizvedávání zadní části pluhu. Díky tomuto zařízení je zajištěna konstantní pracovní hloubka a menší zatížení rámu pluhu při jeho vyhlubování na souvrati. Záběr lze plynule nastavit od 25 do 55 cm na jednu radlici. Pro práci s pásovými traktory nebo s traktory s velmi širokými pneumatikami (např. 800 m) je k dispozici sada pro orbu mimo brázdu (tzv. on land).

Autor: Kuhn
Foto: Kuhn

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.