Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Fliegl na veletrhu Agritechnica 2023 prezentoval novinky v oblasti aplikační a dopravní techniky

Zveřejněno: 25. 12. 2023

V tomto článku se zaměříme konkrétně na novinky jako je třicetimetrový aplikátor Fliegl SKATEMASTER 300, technologie driveX pro pohon návěsů s výtlačným čelem a návěs Fliegl TMK 386 pro přepravu velkého množství siláže a obilí.

Návěs Fliegl TMK 386 vyvinutý speciálně pro splnění požadavků na přepravu velkého množství siláže a obilí.

Společnost Fliegl rozšiřuje svůj sortiment v oblasti aplikátorů kejdy o Fliegl SKATEMASTER 300 s pracovním záběrem 30 metrů. Konstrukčně vychází z osvědčených šnekových aplikátorů Fliegl.

Srdcem aplikátoru Fliegl SKATEMASTER 300 je jeho důmyslná konstrukce, která rozděluje síly mezi výložník a středovou část. Díky šesti šnekovým rozdělovačům, šesti úložným boxům pro sběr cizích těles a šesti sekcím má tento model optimalizovaný systém toku kejdy. Kopírování terénu je dosaženo díky vyrovnávacímu systému, jenž dokáže udržet každé rameno aplikátoru v plovoucí poloze.

Jak aplikace kejdy probíhá? Kejda se nejprve z nádrže cisterny dostává do rozdělovacího boxu. Odtud je přiváděna do jednotlivých sekcí aplikátoru. Ty jsou vybaveny celkem šesti šnekovými rozvodnými boxy. Tyto boxy jsou i u tohoto modelu vyrobeny z odolné nerezové oceli, což slibuje dlouhou životnost i při intenzivním používání. Cizí tělesa jsou vybírána integrovanými šneky v úložných boxech.

Fliegl rozšiřuje svůj sortiment v oblasti aplikátorů kejdy o Fliegl SKATEMASTER 300 s pracovním záběrem 30 metrů.
Fliegl rozšiřuje svůj sortiment v oblasti aplikátorů kejdy o Fliegl SKATEMASTER 300 s pracovním záběrem 30 metrů.

Aplikační hadice a hadice hydrauliky jsou na aplikátoru přehledně rozmístěny. Všech 120 vypouštěcích hadic je zásobeno kejdou v nejkratším možném čase. Rozteč botek je 250 mm. Vnitřní čtyři sekce aplikátoru jsou identické a každá z nich představuje pracovní záběr 5,25 metru, vnější dvě 4,5 metru. Sklopením zadních sekcí lze pracovní šířku z 30 metrů zmenšit na 21 metrů. Při použití vnitřních dvou sekcí se pracovní šířka sníží na 10,5 metru. V případě potřeby lze využít i pracovní záběr 15 metrů, 18 metrů a 24 metrů.

Fliegl SKATEMASTER 300 je vybaven známým a osvědčeným systémem komfortního ovládání od společnosti Fliegl, který je možné ovládat také prostřednictvím systému ISOBUS. Cizí předměty zachycené v úložném boxu lze vyprázdnit pohodlně z kabiny traktoru.

I přes pracovní záběr 30 metrů má Fliegl SKATEMASTER 300 kompaktní přepravní rozměry.
I přes pracovní záběr 30 metrů má Fliegl SKATEMASTER 300 kompaktní přepravní rozměry.

Hnací náprava pro návěsy Fliegl s výtlačným čelem

Fliegl na veletrhu také prezentoval technologii driveX pro pohon tříosých návěsů s výtlačným čelem. Návěs byl vybaven hnací nápravou driveX umožňující rozšířit hnací výkon až na 90 kW, což je důležité zejména v náročném terénu a v těžkých provozních podmínkách. Tato hnací náprava se ovládá prostřednictvím terminálu ISOBUS zajišťujícím intuitivní a uživatelsky přívětivé ovládání. Po jednorázové aktivaci obsluhou systém automaticky přizpůsobí rychlost a směr jízdy hnací nápravy tažnému vozidlu. Zejména v náročných topografických situacích poskytne hnací náprava také asistenci při rozjezdu do kopce. Integrovaný hydraulický systém zajišťuje maximální výkon bez ohledu na tažné vozidlo.

Systém driveX zlepšuje mobilitu návěsů Fliegl s výtlačným čelem i v obtížných podmínkách. Přídavný pohon kol zajišťuje konstantní rychlost, snižuje prokluz a zlepšuje výkon na měkkém povrchu nebo na svazích, což pomáhá chránit půdu. To umožňuje použít méně výkonné traktory, což je nejen ekonomické, ale vede to také k úspoře paliva. Hnací náprava driveX navíc nabízí širokou škálu použití a přizpůsobivost díky své konstrukci a vlastnostem, jako je mechanická volnoběžka (bez přídavné hydrauliky) a možnost uzávěrky diferenciálu. To umožňuje přizpůsobit technologii pohonu různým požadavkům.

Návěs vybavený hnací nápravou driveX umožňující rozšířit hnací výkon až na 90 kW.
Návěs vybavený hnací nápravou driveX umožňující rozšířit hnací výkon až na 90 kW.

Návěs Fliegl TMK 386 pro přepravu velkého množství siláže a obilí

Další vystavenou novinkou byl návěs Fliegl TMK 386 vyvinutý speciálně pro splnění požadavků na přepravu velkého množství siláže a obilí.

S celkovou hmotností vozidla 34 000 kg, z čehož 30 000 kg tvoří zatížení náprav a 4 000 kg zatížení oje, demonstruje Fliegl TMK 386 svou působivou nosnost. V kombinaci s 500 mm vysokými nástavkami nabízí objem korby přibližně 46 m³, který se ještě může navýšit na 48 m³, pokud se rozhodnete pro 600 mm vysoké nástavky. Tato kapacita zajišťuje mimořádně efektivní přepravu siláže. Možnost volby mezi nástavky o výšce 500 mm (k dispozici také v sklopné verzi) a nástavky o výšce 600 mm poskytuje návěsu další flexibilitu a přizpůsobivost.

Hydraulické odpružení oje je součástí standardní výbavy a dodává návěsu ještě větší flexibilitu. Návěs je k dispozici se vzduchovým odpružením nebo hydraulickým podvozkem. Dvě řiditelné nápravy, na přání s nuceným řízením, zaručují vynikající manévrovatelnost a zajišťují plynulou a bezpečnou jízdu i v náročném terénu. Díky obrovskému úhlu sklápění, kolem 50°, je vykládka velmi rychlá.

Navzdory své velikosti je Fliegl TMK 386 velmi flexibilní, pokud jde o traktory, protože není nutná žádná další palubní hydraulika. Další zvláštností jsou pneumatiky 710/50 R30,5, jež zajišťují maximální ochranu půdy. Lehká hydraulická skládací plachta TopLift navíc zaručuje jednoduché a bezpečné upevnění nákladu.

— kontakty —

Ing. Vladimír Beneš - Agrozet České Budějovice a.s.

E: fliegl@agrozet.cz   T: +420724107266   WWW: https://www.agrozet.cz/