Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Fortschritt byl největším výrobcem zemědělských strojů v NDR. Připomeňte si jeho slavnou historii

Zveřejněno: 11. 1. 2021

Kombinát Fortschritt Landmaschinen byl od 60. let 20. století největším výrobcem zemědělských strojů v Německé demokratické republice. Od roku 1978 se v této společnosti soustřeďovala celá výroba zemědělských strojů NDR a část výroby potravinářských strojů. Jednalo se o společnost typu VEB (národní podnik). Jméno společnosti odkazovalo na budovatelskou ideologii, Fortschritt znamená „pokrok“.

Legendární stroje vyráběné v NDR

Fortschritt má bohatou historii, která přesahuje 150 let vývoje a výroby zemědělských strojů. Základy značky byly položeny už v roce 1854, když August Klinger začal vyrábět zařízení na čištění plodin v Neustadtu v Sasku. O deset let později byla představena první sekačka. V roce 1896 byl veřejnosti představen první světový lis na slámu. Mezi slavné zemědělské stroje patří kombajny Fortschritt E-512, traktory Fortschritt ZT či nosiče nářadí RS-09.

August Klinger
August Klinger

Závod v Neustadtu v roce 1939 převzal Hering AG. Mezi světovými válkami se společnost velmi rozrostla, vybudovala hlavní výrobní základnu v Neustadtu a následně pohltila konkurenty a dodavatele technologií. V roce 1946 byla zahájena výroba jednoduchých zemědělských strojů. K vyvlastnění došlo v roce 1948 a byla založena státní společnost Herkules-Landmaschinen-Werke. V roce 1949 byla společnost sloučena s továrnou Landmaschinenfabrik Stolpen a přejmenována na Fortschritt-Landmaschinenwerke.

Pod kontrolou východoněmecké vlády

Společnost se po druhé světové válce dostala pod kontrolu východoněmecké vlády v sovětské okupované části Německa.

První etapa vývoje kombinátu začala v roce 1951, kdy se sdružilo pět společností zabývajících se zemědělskou technikou zemědělských, stavebních a dřevozpracujících strojů VVB (VVB LBH) - Herkules-Landmaschinen-Werke Neustadt/Sachsen (bývalá pobočka společnosti Hering AG Norimberk), Landmaschinenfabrik Stolpen (dříve Carl August Klinger), Kombinus-Dreschmaschinenbau Singwitz (dříve Hermann Raußendorf), Landmaschinenfabrik Bischofswerda (dříve Max Knauthe), Maschinen- und Getriebebau Kirschau (dříve C. A. Wagner).

Továrny v Neustadtu a Stolpenu byly sloučeny již v roce 1949 pod názvem Fortschritt-Landmaschinenwerke se společným ředitelstvím v Neustadtu. Založení VVB LBH Fortschritt Landmaschinenwerke Neustadt bylo prvním krokem k soustředění a profilování při výrobě zemědělských strojů v NDR. Společnost se následně rozšířila přidružením dalších společností z oblasti východního Saska a rozsáhlými investicemi se zaměřila na vývoj a výrobu technologie na sklízení obilí a pícnin. V roce 1953 byla společnost přejmenována na VEB Fortschritt Erntebergungsmaschinen a v roce 1964 na VEB Kombinat Fortschritt Landmaschinen. Již v roce 1955 byla ochranná známka Fortschritt (používaná do roku 1990) zaregistrována u Úřadu pro vynálezy a patenty NDR. Tehdy se už začínaly vyrábět první samojízdné žací stroje v NDR. Objevil se také vůbec první traktor s gumovými pásy.

V souvislosti se sloučením výroby zemědělských a potravinářských strojů v roce 1970 začala druhá etapa kombinátu. Kromě jiných společností z regionu a závodu zemědělských strojů VEB Petkus ve městě Wutha převzal i podniky z oblasti výroby potravinářských strojů - VEB Mühlenbau Dresden, VEB Mühlen- und Maschinenbau Wittenberg, VEB Erfurter Mälzerei- und Speicherbau, VEB Bäckereimaschinenbau Halle, VEB Apparatebau Nordhausen.

Od tohoto momentu kombinát zajišťoval výrobu strojů pro produkci a zpracování obilí, jakož i pro produkci a zpracování pícnin.

V 70. letech kombinát převzal malé a střední podniky, včetně bývalých soukromých nebo polostátních společností v sektoru zemědělských strojů a zásobování a začlenil je jako provozní části nebo obchodní prostory. Tehdy se už pomalu začala psát historie vývoje technicky revolučního kombajnu Arcus 2500.

Třetí etapa začala založením kombinátu Fortschritt Landmaschinen v roce 1978. Od té doby se produkce zemědělských strojů v NDR soustřeďovala v této obchodní jednotce, a to až do oficiálního ukončení činnosti 30. června 1990.

Konec zlaté éry

V roce 1994 byla společnost Fortschritt Erntemaschinen GmbH převzata společností Bidell Group, jejíž součástí byly také společnosti Mengele (Günzburg) a Eberhardt (Waldstetten).

V roce 1997 společnost Fortschritt Erntemaschinen GmbH získal Case IH společně s produktovou řadou kombajnů MDW a produktovou řadu samojízdných řezaček společnosti Mengele. Tímto krokem byla založena společnost Case Harvesting Systems GmbH se sídlem v Neustadt. V důsledku sloučení společností Case IH a New Holland v roce 1999 se společnost v Neustadtu stala nadbytečnou a v roce 2004 byla uzavřena. Výrobní závod v Neustadtu v roce 2005 koupila společnost Capron a v roce 2006 začala výroba obytných automobilů a karavanů.

Z divize Stolpen, bývalé společnosti Carl August Klinger, se stala firma Maschinenfabrik Stolpen GmbH, která nadále působí v oblasti zemědělské techniky.

Níže si můžete prohlédnout slavné výrobky na dobových fotkách.

Autor: Vojtěch Hubálek, DiS.1)
Foto: Lehmann Thomas, wikipedia

1) z podkladů wikipedia

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.