Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

FPT Industrial prezentuje nejnovější trendy v oblasti motorů

Zveřejněno: 16. 1. 2024

FPT Industrial, značka skupiny Iveco Group, která se zabývá vývojem, výrobou a prodejem motorů, vystavovala na veletrhu Agritechnica 2023 své novinky.

Výstavní plocha FPT Industrial na veletrhu Agritechnica 2023.

Premiéry se dočkal vícepalivový motor FPT Industrial XC13 ve vodíkové verzi. Motor FPT Industrial XC13 je optimalizován pro provoz na více paliv, od nafty a zemního plynu – včetně biometanu – až po vodík a obnovitelná paliva, a nabízí tak maximální standardizaci komponent a snadnější integraci do finálního výrobku. Motor FPT XC13 H2 již byl úspěšně použit v terénním vozidle a pohání první vodíkovou sněhovou rolbu na světě PRINOTH LEITWOLF h2MOTION. Toto vozidlo je totiž vybaveno novou verzí FPT Industrial XC13 Hydrogen, šestiválcovým motorem o objemu 13 litrů, který spoléhá na technologii přímého vstřikování paliva.

Vystaven také byl motor FPT Industrial F28 Hybrid. Řadový čtyřválcový motor poskytuje maximální výkon 75 koní, zatímco elektromotor přidává 27 koní trvalého výkonu a 40 koní maximálního výkonu. Jeho integrované uspořádání umožňuje plug & play náhradu větších dieselových verzí. Motor je vhodný pro zemědělskou techniku.

Vícepalivový motor FPT Industrial XC13 ve vodíkové verzi.
Vícepalivový motor FPT Industrial XC13 ve vodíkové verzi.

Dalším motorem je FPT Industrial F36 PowerPack Stage V. Představuje výkonné, flexibilní a spolehlivé řešení pro stacionární a polostacionární aplikace. Kompaktní ATS pack namontovaný na motoru, včetně systému vstřikování močoviny a všech potřebných snímačů a rozvodů, eliminuje potřebu vývoje speciálního výfukového systému. Další flexibilitu pro instalace u zákazníků zajišťuje řada možností, jako jsou alternátory, startéry, předehřev vody a vzduchu a různé velikosti nádrží na močovinu. Přístup z jedné strany umožňuje snadnou a rychlou údržbu, zatímco 600hodinový servisní interval maximalizuje dobu provozuschopnosti.

Motor FPT Industrial  F28 Hybrid.
Motor FPT Industrial F28 Hybrid.

Rostoucí zájem o elektrifikovaná řešení v zemědělství vyžaduje specifické a pokročilé akumulátorové sady, které jsou schopny zvládnout širokou škálu polních a dopravních operací spojených s moderním řízením zemědělských podniků. Akumulátorová sada FPT Industrial eBS42, vyrobená ve spolupráci se společností Microvast, navržená a vyvinutá tak, aby dokonale vyhovovala terénním aplikacím, je pokročilým řešením pro ukládání energie pro zemědělskou techniku s nulovými emisemi.

FPT Industrial  F36 PowerPack Stage V.
FPT Industrial F36 PowerPack Stage V.

Tento bateriový blok, který poskytuje nejlepší hustotu energie ve své třídě pro špičkový výkon a vyznačuje se vysokou mírou flexibility díky řešení multipack, lze instalovat na různá zemědělská zařízení.

Akumulátorová sada FPT Industrial eBS42.
Akumulátorová sada FPT Industrial eBS42.

FPT Industrial N45, klíčový člen úspěšné rodiny motorů NEF, kterých se od roku 2001 vyrobilo více než 2 miliony kusů, je robustní, spolehlivý a všestranný motor s širokou škálou konfigurací a možností, které splňují všechny zemědělské potřeby a usnadňují instalaci do všech terénních strojů. Motor FPT Industrial N45, který byl poprvé představen ve verzi 147 kW určené pro nejnáročnější zemědělské aplikace, vděčí za svůj trvalý úspěch mezi zemědělci své účinnosti, bezúdržbovému uspořádání ATS bez EGR a špičkovým servisním intervalům až 1 200 hodin.

FPT Industrial N45, klíčový člen úspěšné rodiny motorů NEF.
FPT Industrial N45, klíčový člen úspěšné rodiny motorů NEF.

S více než 20 lety zkušeností a více než 80 000 prodanými jednotkami po celém světě je společnost FPT Industrial lídrem v zavádění motorů na zemní plyn. Příkladem je motor FPT Industrial N67 Natural Gas. Motor při provozu na biometan dosahuje téměř nulových nebo dokonce záporných emisí uhlíku. Motor FPT Industrial N67 NG poskytuje stejný výkon jako jeho dieselový ekvivalent, pokud jde o výkon, točivý moment a životnost, a zajišťuje tak jízdní vlastnosti a výkon podobné dieselovým motorům.

Pro zemědělce je při práci nesmírně důležité být neustále ve spojení a mít dokonalé informace o stavu svého vybavení a zejména motorů. Zákaznický servis FPT Industrial pracuje na tom, aby všem zemědělcům poskytl řešení šitá na míru, která maximalizují efektivitu, výkon, provozuschopnost a životnost jejich motorů.

Motor FPT Industrial N67 Natural Gas.
Motor FPT Industrial N67 Natural Gas.

Díky službě Proactive Assistance mají zákazníci přímé spojení s Control Room, nástrojem, který analyzuje data celých flotil nebo jednotlivých motorů, hlásí případné anomálie a navrhuje užitečné optimalizace.

Stažením aplikace MYFPT mohou zemědělci konzultovat technické informace o svých motorech, přistupovat k uživatelským příručkám a definovat seznam potřebných náhradních dílů, přičemž jsou v přímém kontaktu s asistenční sítí FPT Industrial.

Prostřednictvím připojení FPT Industrial Bluetooth Dongle mohou zemědělci sledovat výkon motoru a chybové kódy v reálném čase, optimalizovat každodenní používání a neustále kontrolovat stav motoru.