AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

FPT pracuje na hybridním modulárním motoru

Zveřejněno: 7. 2. 2019

Výrobce motorů, FPT Industrial, jež je součástí koncernu CNH Industrial, pracuje na modulárním motoru. Ke konci minulého roku byl představen koncept Cursor X.

Koncept Cursor X

Koncept Cursor X má stejné rozměry jako běžný šestiválcový spalovací motor, ale je modulární. Díky tomu je ho snadné zabudovat do různých typů vozidel různých zákazníků, které má FPT. Současně modulární konstrukce usnadňuje údržbu, tvrdí FPT.

Motor může být sestaven z běžného spalovacího systému nebo plynového, ale také může být sestaven z palivových článků či baterií. Kromě toho je možné provést kombinace. Kola vozidla jsou poháněna buď elektricky nebo mechanicky pomocí připojené převodovky. Kromě toho může být mechanická převodovka spojena s elektrickým pohonem jak pro kola, tak pro vývodový hřídel.

Plynový motor ve spojení s elektrickým motorem se uplatní v autobusech. Elektrický motor zase v dodávkách. A palivový článek, který využívá vodík k výrobě elektřiny, je pak vhodný pro přepravu v délce přibližně 800 kilometrů, ale možná i pro zemědělské traktory.

Autor: Milan Jedlička
Foto: FPT

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.