Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Grimme SmartFold – Sklápěcí mechanismus pro nesené řádkovače brambor

Zveřejněno: 1. 11. 2023

Stále jsou v mnoha oblastech světa brambory sklízeny strojním vyoráním ze země a následným ručním sběrem. Používají se jednoduché, nesené, 2-řadé řádkovače. Očištění se běžně provádí pomocí krátkého sítového pásu. Stroje se používají ve spojení s traktory o výkonnostní třídě od cca 40 do 70 koní. V praxi dochází tímto postupem k 5 – 20 % ztrátám sklizně následkem rozsypání hlíz.

Sklopením 2. sítového pásu (Grimme SmartFold) se sníží potřebná zdvihací síla.

Během veletrhu Agritechnica 2023 předvede společnost Grimme, v rámci Joint Venture s indickým výrobcem Shaktiman, nový nesený řádkovač SGRW 200 se sklápěcím druhým sítovým pásem pro efektivnější sklizeň brambor.

Novinkou je hydraulický sklápěcí mechanismus 2. sítového pásu, který je přihlášený jako patent. Díky sklápěcímu mechanismu SmartFold lze přenést těžiště stroje na souvrati resp. na silnici směrem dopředu. Podstatně snížená potřeba zdvižné síly poprvé umožňuje použití nového řádkovače se dvěma sítovými pásy s traktory o výkonu od 50 koní.

Na poli profituje zemědělec z podstatně zlepšeného prosévání půdy a hroud. Volitelně lze vyorávač brambor Grimme dovybavit přítlačným válcem, který půdu po vyorávání brambor urovnává a povrchově přitlačí.