Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nová generace sklízeče Grimme EVO 280 má plně hydraulický pohon a mnoho vylepšení

Zveřejněno: 8. 9. 2023

Sklízeč Grimme EVO 280, který je znám svým vysokým čisticím a pracovním výkonem při optimálně šetrném zacházení s produkty, je v nové generaci rozšířen o plně hydraulický pohon a celou řadu novinek týkajících se pohodlné údržby a uživatelského komfortu.

Nová generace sklízeče Grimme EVO 280.

Je jedno, jestli provádíte sklizeň citlivého druhu brambor pomalou pracovní rychlostí nebo provádíte sklizeň rychleji. Díky plně hydraulickému pohonu lze nastavovat všechny sítové pásy, včetně volitelného sběrného pásu a oddělovačů nezávisle na otáčkách motoru (otáčkách vývodového hřídele) traktoru. Rychlosti všech sítových pásů včetně pásu na hrubou nať se nyní znázorňují v km/h, takže může řidič snáz nastavovat rychlosti pásů vůči zvolené rychlosti sklízení. Rychlosti druhého sítového pásu a pásu na hrubou nať lze přitom nastavovat navzájem nezávisle s rozdílovou rychlostí až 30 %. Na přání lze řidiči usnadnit práci pomocí Speedtronic-Web a Speedtronic-Sep, které umožňují automatickou regulaci všech rychlostí pásů nezávisle na zátěži, takže se může díky velkému terminálu SmartView plně koncentrovat na sledování stroje a zvládat i dlouhé pracovní dny bez námahy.

Optimalizace geometrie výkyvného rámu umožňuje snížení hmotnosti sklízeče Grimme EVO 280, čímž se zabraňuje případnému hromadění natě. Pro šetrnější zacházení s produktem a proti případným ztrátám bylo zvětšeno překrytí mezi prvním a druhým sítovým pásem a mezi druhým sítovým pásem a prvním oddělovačem. Díky optimálnímu umístění pohonu pásu hrubé natě bylo možné zvýšit jak produktivitu, tak i stabilitu. Ve spojení s taktéž nově umístěnými stíracími hřebeny jsou hlízy oddělovány od natě ještě efektivněji. Sklízeč lze vybavit i hnací nápravou.

Díky hydraulickým pohonům je k dispozici velké množství rychlostí pásu, které lze individuálně přizpůsobovat z kabiny.
Díky hydraulickým pohonům je k dispozici velké množství rychlostí pásu, které lze individuálně přizpůsobovat z kabiny.

Standardně je nadále montován na sklízeč Grimme EVO 280 zásobník s kapacitou 8 tun. Alternativně lze zvolit 7,5 tuny velký, patentovaný NonStop-zásobník s velkým překládacím dosahem. Takto je bez problému možné zajistit komfortní ukládání produktu během jízdy, i na vůz s bednami na plošině. Volitelný pás zásobníku s plachtou a obíhajícím polstrováním na lištách zásobníku zajištuje maximálně šetrné zacházení s produktem. Navíc je možné vzít v potaz volitelnou mazací soustavu na řetěz zásobníku, pomocí níž se během procesu vynášení ze zásobníku automaticky nanáší olej na dílce řetězu.

Díky cíleným bočním výřezům ve výkyvném rámu sklízeče Grimme EVO 280 je přímo patrné, kdy dojde k opotřebení sériově montovaných plechů V2A.
Díky cíleným bočním výřezům ve výkyvném rámu sklízeče Grimme EVO 280 je přímo patrné, kdy dojde k opotřebení sériově montovaných plechů V2A.

Vedle již známých komfortních balíčků pro rozdružovací stůl získává sklízeč Grimme EVO 280 třídící personál díky rozšířeným komfortním balíčkům s dodatečným čisticími rýči, ukládacími skříňkami a hliníkovým žebříkem stejně jako upravenou povětrnostní střechou příjemný pracovní prostor. Tím, že nejsou použity mechanické hnací komponenty, dochází ke zlepšení přístupnosti pro čisticí a údržbové práce, což navíc usnadňují centrální mazací body na různých místech. V následujícím roce bude dále možné volitelně přidat centrální mazání.

Díky sériově montovaným polohovým reflektorům je obrys sklízeče Grimme EVO 280 pro řidiče dobře rozeznatelný i ve tmě.