Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Horsch Maestro 6TX s teleskopickým rámem dokáže měnit rozteč řádků. Další varianty stroje přichází v nové generaci

Zveřejněno: 14. 12. 2023

Přesné secí stroje Horsch Maestro se vyrábí v nejrůznějším provedení a výbavou. Na Tiskových dnech v Landau byl představen nový model Horsch Maestro 6TX. Zároveň byl oznámen příchod nové generace strojů Horsch Maestro.

Přesný secí stroj Horsch Maestro 6TX s teleskopickým rámem.

Nový nesený šestiřádkový model Horsch Maestro 6TX využívá hydraulicky posuvný teleskopický rám. Minimální rozestup řádků činí 45 cm. Díky teleskopickému nastavení (slouží i pro stažení výsevních jednotek do přepravní polohy, systém funguje na principu harmoniky) je možné nastavovat rozestup řádků až do 80 cm v krocích po 5 cm.

V nabídce secího stroje Horsch Maestro se nachází i sedmiřádková verze s meziřádkem 37,5 cm. Z této verze lze velmi snadno vytvořit šestiřádkovou verzi. Stačí jednoduše odpojit středovou výsevní jednotku – vznikne šestiřádkový stroj s rozestupem řádků 75 cm nebo 80 cm. Tím se dá flexibilně reagovat na to, zda chceme provádět výsev kukuřice nebo plodin, jako je řepka či sója. Stroj je díky tomu také vhodný pro poskytovatele zemědělských služeb.

Na Tiskových dnech byla prezentována šestiřádková varianta přesného secího stroje Horsch Maestro 6TX se zásobníkem o objemu 1 300 litrů na hnojivo. Zásobník má dvě dávkovací zařízení, to znamená dvě sekce na hnojivo a tím pádem i vypínání poloviny záběru stroje. Pohon a dávkování zajišťují dva elektropohony (sériová výbava). Hnojivo je posouváno do dávkovacích disků, aniž by bylo nutné využívat rozdělovací věž. Hnojivo se aplikuje pod patu. Maximální dávka činí 300 kg při pracovní rychlosti 12 km/h a rozestupem řádků 75 cm. Výsevní jednotky jsou konstrukčně shodné jako u ostatních strojů Horsch Maestro.

Nový nesený šestiřádkový model Horsch Maestro 6TX využívá hydraulicky posuvný teleskopický rám. Minimální rozestup řádků činí 45 cm.
Nový nesený šestiřádkový model Horsch Maestro 6TX využívá hydraulicky posuvný teleskopický rám. Minimální rozestup řádků činí 45 cm.

Tato verze stroje využívá dávkovač Horsch AirSpeed – u něho je osivo vystřelováno do trubky a za pomocí proudu vzduchu (o rychlosti až 60 km/h) aktivně transportováno do země. Tento přetlakový systém je tedy vhodné využít, operujeme-li s větším osivem. Výhodou přetlakového řešení je přesnost výsevu kukuřice i při vysokých pracovních rychlostech. Výrobce plánuje tuto verzi stroje do budoucna vybavit i dávkovačem Horsch AirVac, jenž nejlépe pracuje při pracovních rychlostech do 12 km/h. Je vhodný pro zemědělce provádějí se secím strojem výsev vícera druhů plodin (řepka, cukrová řepa, jemná zrna apod.). U podtlakového systému opouští osivo vakuový segment volným pádem. Horsch AirVac má výhody za vlhkých podmínek, jelikož je možné odstavit záchytné kolečko. Jde také o lepší a flexibilnější řešení pro náchylnější plodiny.

Na prezentovaném stroji Horsch Maestro 6TX si bylo možné všimnout nového mikrogranulátového dávkovače se zásobníkem o objemu 20 litrů. Při jeho vývoji byl brán v potaz fakt, že mikrogranulát je náročný na opotřebování materiálů. Dávkovač se tak skládá ze dvou těl, čímž je zamezeno opotřebování materiálu zevnitř držáku. Jde o opotřebitelný díl dodávaný v různých velikostech podle dávky aplikovaného granulátu. Uvnitř se také nachází klapka s těsněním. Mikrogranulát je aplikován do výsevní drážky. Prezentovaný stroj byl nastaven pro výsev řepky se schopností aplikovat do drážky chemii proti slimákům. Pokud chce zemědělec aplikovat insekticid velmi hluboko k zrnu, lze aplikační trubku snadno nastavit blíže k zachytávacímu kolečku.

V nabídce sesího stroje Horsch Maestro se nachází i sedmiřádková verze s meziřádkem 37,5 cm.
V nabídce sesího stroje Horsch Maestro se nachází i sedmiřádková verze s meziřádkem 37,5 cm.

Výhodou je také to, že každá výsevní jednotka je současně jednou sekcí (sekční kontrola), čímž se dají významně uspořit dávky drahého hnojiva. Do budoucna bude možné aplikovat dva různé typy mikrogranulátů, systém bude dostupný i pro ostatní modely Horsch Maestro.

Jako jeden z mála šestiřádkových přesných strojů na trhu umí Horsch Maestro 6TX vykonávat i přímé setí do nezpracované půdy. A to díky hydraulickému systému AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Standardně činí přítlak 230 kg na výsevní jednotku.

Na Tiskových dnech byla prezentována šestiřádková varianta secího stroje Horsch Maestro 6TX se zásobníkem o objemu 1 300 litrů na hnojivo.
Na Tiskových dnech byla prezentována šestiřádková varianta secího stroje Horsch Maestro 6TX se zásobníkem o objemu 1 300 litrů na hnojivo.

Horsch Maestro CV/CX se záběrem 9 metrů

Známý secí stroj Horsch Maestro CV/CX s pracovním záběrem 6 metrů je jedním z nejprodávanějších typů v Evropě. Kompaktní kombinace secího vozu a výsevní řady nyní doplňuje nová 12řádková verze s šířkou řádku 75 cm, a tedy pracovním záběrem 9 metrů. Tato kombinace je zajímavá zejména pro zemědělské podniky a poskytovatele služeb. V budoucnu bude k dispozici také verze Horsch Maestro CV/CX s 18 řádky pro setí na šířku řádků 45 cm nebo 50 cm. Tyto dvě verze doplní portfolio Horsch Maestro o kompaktní obratný secí stroj v segmentu pracovních záběrů 9 metrů. Stroj bude dostupný s dávkovači Horsch AirVac a Horsch AirSpeed.

Systém dvojitého zásobníku MTS (Main Tank Supply) pojme 3 000 litrů hnojiva a 800 litrů osiva. Osivo je pomocí technologie MTS průběžně dopravováno k jednotlivým řádkovým jednotkám a tam dávkováno prostřednictvím jednotky Horsch AirVac nebo Horsch AirSpeed. Zásobník hnojiva je vybaven osvědčenou dávkovací technologií Horsch a přihnojovací systém dokáže spolehlivě a přesně ukládat hnojivo pod patu. Řadové těleso má široký, stabilní paralelogram a je standardně vybaveno hydraulickým válcem pro vytváření přítlaku na botku. Přítlak až 350 kg na řádek lze regulovat ručně na terminálu nebo plně automaticky s inovativním systémem řízení přítlaku botek AutoForce. Hmotnost secího vozu se přenáší a využívá k vytváření přítlaku v celé šířce stroje, čímž se odlehčí zatížení kol secího vozu při setí.

Přesný secí stroj Horsch Maestro 18 SV.
Přesný secí stroj Horsch Maestro 18 SV.

Nová generace Horsch Maestro SV/SX

Firma Horsch také oznámila příchod nové generace nejúspěšnějšího přesného secího stroje Horsch Maestro SV/SX, který nabízí všestranné možnosti při velkoplošném setí s pracovním záběrem 9 nebo 12 metrů. Tento secí vůz se obvykle používá po celém světě ve spojení s modelem stroje Horsch Maestro SW.

U secího stroje Horsch Maestro SV/SX jsou v nabídce dvě varianty secího vozu. Centrální dvoukomorový zásobník nabízí ve standardním provedení kapacitu pro 2 200 litrů osiva a 5 400 litrů hnojiva. Volitelné rozdělení zásobníku v poměru 50:50 se často zvažuje při velkém podílu luskovin v osevním postupu. V této verzi je pak k dispozici 3 800 litrů pro hnojivo a dalších 3 800 litrů pro osivo.

Přesný secí stroj Horsch Maestro 12 CX.
Přesný secí stroj Horsch Maestro 12 CX.

Obě varianty secích strojů Horsch Maestro SV/SX jsou vybaveny systémem centrálního zásobníku MTS (Main Tank Supply System). Hnojivo i osivo se dávkují pneumaticky z výsevního vozu. Hnojivo je aplikováno konvenčně prostřednictvím osvědčené dávkovací technologie Horsch s použitím jedno- nebo dvoukotoučových hnojicích botek. Osivo je pneumaticky dopravováno do řádků přes speciální vedení a tam následně pomocí dávkovačů Horsch AirVac nebo Horsch AirSpeed probíhá jednocení osiva.

Řadové těleso Horsch Maestro má široký stabilní paralelogram a je standardně vybaveno hydraulickým válcem pro vytváření přítlaku botek. Přítlak botek až 350 kg na řádek lze regulovat ručně na terminálu nebo plně automaticky prostřednictvím systému řízení přítlaku botek AutoForce.