Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Inovované secí stroje Horsch Maestro s novým dávkovacím zařízením

Zveřejněno: 28. 4. 2020

Horsch inovoval přesné secí stroje Maestro CV, které nahrazují Maestro CC a Maestro CX, s volitelným centrálním zásobníkem na osivo a hnojivo. Verze Maestro CV a RV zase těží z nového dávkovacího zařízení AirVac a verze Maestro CV, RV, CX a RX lze nyní snadno nastavit z dvanáctiřádkové verze na osmiřádkovou verzi.

Inovovaný secí stroj Horsch Maestro

Nově je verze secího stroje Horsch Maestro CV k dispozici v osmiřádkovém, devítiřádkovém nebo dvanáctiřádkovém provedení. Další novinkou je, že verze Maestro CV a CX (pro výsev kukuřice, slunečnice, cukrové řepy, sójových bob či řepky) mohou být vybaveny centrálním zásobníkem MTS (Main Tank Supply). Zásobník pojme 3 000 l hnojiva a 800 l osiva. Možné je i objednat menší zásobníky pro každý řádek.

Pro secí stroje Maestro RV a RX byl přijat osvědčený koncept jednoho zásobníku osiva na jeden řádek. Hnojivo je dopravováno z předního zásobníku, jako je například Horsch Partner 2000 FT.

Firma Horsch zdůrazňuje, že všechny inovované secí stroje Horsch Maestro (CV, RV, CX, RX) jsou konstrukčně upraveny tak, aby bylo možné snadno upravit například dvanáctiřádkovou verzi na osmiřádkovou. Toto byl jeden z klíčových požadavků zákazníků.

Verze CV a RV se liší od CX a RX v dávkovacím zařízení. CV a RV jsou vybaveny dávkovacím zařízením zvaným AirVac, které je univerzálně použitelné pro přesné jednocení zrn. „Systém tohoto dávkovače spočívá na principu vakuového jednocení, při kterém se osivo nasává do perforovaného kotouče. Přivedená zrna prochází při dávkování přes stěrku, která zajišťuje, aby nedocházelo k dvojímu osetí. Zvláštností stěrky AirVac je, že ji uživatel nemusí nijak nastavovat. Kontura stěrky byla optimalizována tak, aby bylo zajištěno spolehlivé jednocení pro všechny plodiny. Osivo se z dávkovače AirVac na výsevní plochu dostává přes spádovou trubku. Pro optimální kontrolu osevního postupu je ve spádové trubce zabudován senzor pro snímání zrn. Měřicí technika senzoru dokáže spočítat zrna, určit vzdálenosti mezi zrny a tím poskytnout řidiči informace ohledně dvojího uložení do řádku nebo nesprávného uložení. Jednotící zařízení AirVac se sériově dodává s elektrickým pohonem a dají se u něj individuálně ovládat řádky,“ uvádí firma Horsch.

Rozdíl mezi dávkovacím zařízením AirVac a AirSpeed
Rozdíl mezi dávkovacím zařízením AirVac a AirSpeed

Verze CX a RX jsou naproti tomu vybaveny přetlakovým dávkovačem AirSpeed - pro vyšší výsevní rychlost až 16 km/h. Zrno je do půdy vystřelováno.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Horsch

1) z podkladů Horsch

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.