Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Inovace pro traktory Fendt: řízení pomocí joysticku a mobilní pomůcka pro snadnou montáž závaží kol

Zveřejněno: 24. 10. 2023

Společnost Fendt se zaměřuje na potřeby zákazníků, a proto neustále vyvíjí své stroje. Pro své traktory nabízí Fendt četné inovace. Mezi tyto inovace patří řízení pomocí joysticku Fendt ErgoSteer nebo mobilní pomůcka pro snadnou montáž závaží kol. Obě novinky firma prezentovala na Tiskových dnech v Německu.

Inovace pro traktory Fendt: řízení pomocí joysticku a mobilní pomůcka pro snadnou montáž závaží kol.

Volitelné řízení pomocí joysticku Fendt ErgoSteer

Při práci s čelním nakladačem je vyžadováno velké množství pohybů s volantem. Proto Fendt nyní nabízí řešení v podobě řízení za pomocí joysticku.

Joystick Fendt ErgoSteer usnadňuje rychlé manévry v zatáčení, řídí přesně a šetří čas. Je namontován na nové, nastavitelné loketní opěrce na levé straně sedadla řidiče, která doplňuje známou loketní opěrku FendtONE na pravé straně. Joystick řízení Fendt ErgoSteer má také kolébkový spínač pro změnu směru jízdy stejně jako spínač na sloupku řízení, včetně funkce Stop & Go a tlačítka pro aktivaci naváděcího systému Fendt Guide. Díky joysticku řízení mohou řidiči ovládat směr traktoru jednoduchým pohybem zápěstí.

V závislosti na druhu práce nabízí joystick řízení dva režimy – režim automatického zatáčení a režim bez automatického zatažení. V režimu automatického zatáčení se vozidlo po uvolnění joysticku vždy automaticky srovná do přímého směru. V režimu bez automatického zatáčení zůstávají kola po uvolnění joysticku v dříve nastaveném úhlu natočení volantu. Řidiči tak mohou zvolit vhodný režim pro svou aplikaci, ať už jde o sekání na svazích, používání lesního mulčovače nebo práci na poli. Aktivační tlačítko pro Fendt Guide na horní straně joysticku uvolňuje tlačítko na pravé loketní opěrce, které lze libovolně přiřadit k dalším funkcím.

Joystick Fendt ErgoSteer usnadňuje rychlé manévry v zatáčení, řídí přesně a šetří čas. Je namontován na nové, nastavitelné loketní opěrce na levé straně sedadla řidiče, která doplňuje známou loketní opěrku FendtONE na pravé straně.
Joystick Fendt ErgoSteer usnadňuje rychlé manévry v zatáčení, řídí přesně a šetří čas. Je namontován na nové, nastavitelné loketní opěrce na levé straně sedadla řidiče, která doplňuje známou loketní opěrku FendtONE na pravé straně.

Dotyková zpětná vazba prostřednictvím Force Feedback hlásí řidiči úhel natočení volantu a podporuje tak přesné řízení. Volitelně lze také nastavit citlivost řízení pomocí terminálu, to pomáhá přizpůsobit přesnost řízení pro daný úkol, jízdní komfort a potřeby řidiče.

Podobně jako u Fendt Guide smí být joystick řízení používán pouze na polích nebo farmách a není schválen pro provoz po pozemních komunikacích. Z bezpečnostních důvodů je rychlost stroje při použití joysticku omezena na 25 km/h, podobně jako u Fendt Guide. Joystick Fendt ErgoSteer lze od prosince 2023 objednat jako dodatečnou výbavu pro všechny stroje řady Fendt 500 VarioFendt 1000 Vario s FendtONE.

Podobně jako u Fendt Guide smí být joystick řízení používán pouze na polích nebo farmách a není schválen pro provoz po pozemních komunikacích.
Podobně jako u Fendt Guide smí být joystick řízení používán pouze na polích nebo farmách a není schválen pro provoz po pozemních komunikacích.

Mobilní pomůcka pro montáž závaží kol

Těžké nářadí vyžaduje vysoký výkon traktoru a optimální trakci pro přenos síly stroje na zem. Kromě toho zákonné požadavky upravují celkovou přípustnou hmotnost traktorů na veřejných komunikacích. Aby bylo možné pracovat s optimální trakcí a zároveň poskytovat nejvyšší úroveň ochrany půdy v rámci zákonných požadavků, spoléhají farmy na dotěžující závaží kol. Ty však nabízejí dodatečnou váhu pouze ve vybraných případech, jako je těžké zpracování půdy. Při práci v travnatých porostech naopak závaží způsobuje zbytečné utužení půdy a při transportních operacích snižuje užitečné zatížení. Z toho vyplývá potřeba rychlé montáže a demontáže závaží kol. Fendt nabízí řešení právě pro toto: certifikované a bezúdržbové zvedací zařízení pro montáž závaží kol.

Zvedací zařízení může zvednout různá závaží kol s hmotností až 1 250 kg a vnitřním průměrem minimálně 400 mm.
Zvedací zařízení může zvednout různá závaží kol s hmotností až 1 250 kg a vnitřním průměrem minimálně 400 mm.

Zvedací zařízení může zvednout různá závaží kol s hmotností až 1 250 kg a vnitřním průměrem minimálně 400 mm. Nářadí se používá pomocí paletových vidlí vysokozdvižného vozíku, nakladače nebo teleskopického manipulátoru a zajišťuje se pomocí řetězu ke konstrukci stroje. Pomocí vysoce odolných silonových válečků lze závaží kol snadno umístit do daných otvorů pro šrouby v ráfku kola. To umožňuje uživatelům rychle, bezpečně a ergonomicky namontovat nebo demontovat závaží kol.

Mobilní montážní zařízení půjde objednat od prosince 2023 a lze jej používat na všech závažích kol.