Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Kompaktní a vybavené čtyřválcové traktory, zcela nová řada Fendt 600 Vario přichází

Zveřejněno: 26. 9. 2023

Výkonnostní třída traktorů od 150 do 200 koní je v Evropě jednou z nejrozšířenějších. Kompaktní traktory nachází využití hlavně v zemědělství, na pastvinách, v dopravě a s čelními nakladači. Se zcela novou řadou Fendt 600 Vario se představuje kompaktní a ovladatelný 4válcový traktor s vysokým výkonem. Redakce Agroportal24h.cz si mohla traktor prohlédnout během Tiskových dní v Německu.

Fendt se při vývoji nového traktoru Fendt 600 Vario inspiroval požadavky zemědělců a zaměřil se na flexibilitu využití a dobrou ovladatelnost.

Fendt se při vývoji nového traktoru Fendt 600 Vario inspiroval požadavky zemědělců a zaměřil se na flexibilitu využití a dobrou ovladatelnost. Se čtyřmi modely (Fendt 614 Vario, 616 Vario, 618 Vario a Fendt 620 Vario) zaujímá nová řada výkonový rozsah od 149 do 209 koní. Poprvé je pro všechny modely této řady k dispozici navýšení výkonu nazvané Fendt DynamicPerformance, které dokáže výkon navýšit až o 15 koní. Například vrcholný model Fendt 620 Vario dosahuje díky DynamicPerformance maximálního výkonu až 224 koní. Toto zvýšení přitom není podmíněno sepnutím vývodového hřídele, hydrauliky či dosažením určité rychlosti stroje, jako je tomu běžně u jiných podobných systémů na trhu. Výkon je totiž navyšován dynamicky podle spotřeby přídavných spotřebičů, jako jsou alternátor, klimatizační kompresor nebo ventilátor. Díky tomu je oproti konkurenčním systémům DynamicPerformance aktivován i při orbě za nízké rychlosti či při stacionární práci.

Úprava výfukových plynů probíhá přes dieselový oxidační katalyzátor (DOC), filtr pevných částic (DPF) a selektivní katalytickou redukci (SCR) bez recirkulace výfukových plynů. Splňuje požadovanou emisní normu Stage V. Motor AGCO CORE50 je také připraven na alternativní paliva, jako je HVO, aby mohl pracovat s nižšími emisemi CO2. První výměna motorového oleje se provádí až v 500 motohodinách. Traktory také dostaly novou převodovku jednostupňovou převodovku Fendt VarioDrive.

Nová jednostupňová převodovka Fendt VarioDrive

Fendt VarioDrive odkazuje na zcela novou generaci technologie plynulé převodovky. Základem je jednostupňové hnací ústrojí s nezávislým řízením přední a zadní nápravy. Převodovka průběžně měří prokluz na všech čtyřech kolech a citlivě reguluje výkon. Dynamické ovládání zabraňuje prokluzu kol s maximální trakcí bez ohledu na povrch. Hnací ústrojí eliminuje potřebu ručního přepínání při přechodu mezi polním a silničním provozem. Tímto způsobem převodovka Fendt VarioDrive automaticky kombinuje maximální tažnou sílu, ochranu půdy, ztráty výkonu nebo opotřebení pneumatik.

Všechny komponenty traktoru, jako je motor, převodovka, hydraulická a chladicí soustava, byly vyvinuty na principu „vysoký točivý moment – nízké otáčky motoru“. Tímto způsobem dosahuje Fendt 600 Vario vysokého točivého momentu již při nízkých otáčkách motoru, čímž šetří palivo. Jmenovité otáčky motoru jsou pouze 1 900 ot/min. V hlavním pracovním rozsahu jsou optimální otáčky 1 350 až 1 800 ot/min. Nejvyšší model Fendt 620 Vario dokáže vyvinout maximální rychlost až 50 km/h při pouhých 1 250 ot/min. Maximální točivý moment 950 Nm je k dispozici od 1 200 ot/min a zajišťuje vysoký tažný výkon a sílu zrychlení s minimální spotřebou paliva.

Pro řadu traktorů Fendt 600 Vario je k dispozici jako volitelná výbava inteligentní reverzibilní ventilátor. Ten svým protichodem vyčistí daný prostor. Inteligentní ventilátor lze ovládat přímo z kabiny. Systém je plně integrován do řídicího systému traktoru, je řízen flexibilně podle potřeby a pracuje tiše a efektivně.

Nejvyšší model Fendt 620 Vario dokáže vyvinout maximální rychlost až 50 km/h při pouhých 1 250 ot/min.
Nejvyšší model Fendt 620 Vario dokáže vyvinout maximální rychlost až 50 km/h při pouhých 1 250 ot/min.

Plně integrovaný systém centrálního huštění pneumatik Fendt VarioGrip, který zvětšuje kontaktní plochu pneumatik, zvyšuje tažnou sílu až o 8 % a zároveň snižuje spotřebu paliva až o 8 %.

Fendt 600 Vario disponuje systémem FendtONE, který obsahuje standardní prvky: multifunkční joystick, 10" digitální přístrojová deska a 12" terminál na loketní opěrce. Volitelný 3L joystick ve FendtONE a další 12" ovládací terminál ve střešní části doplňují rozsah výbavy. Chytré funkce, jako je naváděcí systém Fendt Guide, Fendt Section Control nebo použití Fendt Variable Rate Control se zobrazují podle potřeby na individuálně přiřaditelných polích v terminálech.

Bezpečnost a komfort

Osvědčená kabina Fendt VisioPlus kombinuje vysokou bezpečnost práce s pohodlím a ergonomií. Například systém filtrace vzduchu v kabině může být z výroby volitelně přestavěn na ochranu kategorie 4. Ochranný systém kategorie 4 chrání řidiče před prachem, tekutými prostředky na ochranu rostlin a jejich výpary. Se správným filtrem tak Fendt 600 Vario splňuje všechny zákonné požadavky v aplikacích na ochranu rostlin. V základní konfiguraci splňuje všechny standardy ochranné kabiny kategorie 2.

Pro nejlepší viditelnost i při nízkých teplotách je čelní sklo volitelně k dispozici s vrstveným vyhříváním. Pro lepší výhled na čelní nakladač je čelní sklo protažené a zabezpečuje 77° výhled ven. Přední stěrač má rozsah 300° a jako volitelnou výbavou je i stěrač bočního skla. Volitelné přední a zadní kamery usnadňují manévrování, umožňují přímý výhled na nářadí a zvyšují pracovní komfort, zatímco volitelná přední pracovní světla poskytují nejlepší možné osvětlení. Zadní LED světla a dynamický ukazatel směru jízdy dále zvyšují bezpečnost v silničním provozu. Jídlo a nápoje jak lze chladit v chladícím boxu (0 – 16°C) a ohřívat (45 – 65°C) v ohřívacím boxu.

Osvědčená kabina Fendt VisioPlus kombinuje vysokou bezpečnost práce s pohodlím a ergonomií.
Osvědčená kabina Fendt VisioPlus kombinuje vysokou bezpečnost práce s pohodlím a ergonomií.

Nové sedadlo řidiče

Fendt 600 Vario má šest různých konfigurací sedadel. Nové prémiové sedadlo s intuitivním ovládáním přes terminál, známé z Fendt 700 Vario Gen7, je k dispozici jako volitelná výbava. Má mnoho ergonomických a komfortních funkcí. Řidič si nastavuje výšku a polohu sedáku i úhel opěradla elektricky páčkou na boku sedadla. Řidiči si mohou vytvořit personalizované profily sedadel a aktivovat je jedním kliknutím.

Komfortní funkce se skládají z:

  • Vícestupňové odvětrávání sedadla

  • Vícestupňové vyhřívání sedadla

  • Čtyřcestná bederní opěrka

  • Nastavitelné boční opěrky

  • Masážní funkce

  • Funkce paměti

Optimální interakce s čelním nakladačem Fendt Cargo

Ve výkonnostní třídě traktorů do 200 koní představuje provoz čelního nakladače klíčovou funkci. Fendt 600 Vario s panoramatickým oknem je navržen pro používání s novou generací čelních nakladačů Fendt Cargo a Fendt CargoProfi. S maximální nosností až 34,6 kN a funkcí vážení dokáže čelní nakladač Fendt CargoProfi efektivně přemístit břemena do výšky až 4,50 metru.

Čelní nakladač Fendt Cargo je efektivně ovládán pomocí volitelného 3L joysticku. Při práci s častými změnami směru, jako je nakládání, se projeví výhoda integrovaného zpětného tlačítka. Kombinace čelního nakladače Fendt Cargo a 3L joysticku umožňuje současné provádění tří funkcí naráz, například při provozu se silážní lopatou. Třetí funkce se ovládá pomocí tlačítka na palec. To umožňuje současně zvednout, naklonit a otevřít silážní lopatu.

Čelní nakladač Fendt Cargo je efektivně ovládán pomocí volitelného 3L joysticku. Při práci s častými změnami směru, jako je nakládání, se projeví výhoda integrovaného zpětného tlačítka.
Čelní nakladač Fendt Cargo je efektivně ovládán pomocí volitelného 3L joysticku. Při práci s častými změnami směru, jako je nakládání, se projeví výhoda integrovaného zpětného tlačítka.

Nový brzdový asistent návěsu poskytuje dodatečnou bezpečnost v kritických situacích. Díky tomu je souprava traktor-návěs v určitých mezích do 25 km/h ještě bezpečnější a také chrání půdu. Pokud při jízdě z kopce traktor zjistí, že přívěs příliš tlačí, automaticky aktivuje pneumatickou brzdu přívěsu.

Vysoce výkonná hydraulika

Fendt 600 Vario se také pyšní vysoce výkonnou hydrauliku s až pěti přípojkami vzadu, až dvěma vpředu a až třemi nezávislými přípojkami uprostřed. Vyznačuje se modulární konstrukcí a průtokem až 205 litrů. Konstrukce umožňuje použití standardních nebo účinnějších hydraulických spojek FFC.

Nová regulace tahu zadního závěsu přesouvá hmotnost nářadí úměrně k zadní nápravě traktoru, čímž zvyšuje trakci a zlepšuje výsledek práce.

Sériová výroba traktoru Fendt 600 Vario bude zahájena v létě 2024.