Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Investice do elektrifikace nese ovoce. TOBROCO-GIANT dodal jubilejní 1000. elektrický nakladač

Zveřejněno: 1. 2. 2023

TOBROCO-GIANT dodal 1000. elektrický kolový nakladač. Nakladač převzala společnost Holst Sørensen A/S, která nakladače této značky prodává na dánském a švédském trhu. TOBROCO-GIANT má v současnosti v nabídce čtyři elektrifikované modely.

GIANT G2200E s hydraulickým přihrnovačem krmiva.

Společnost Holst Sørensen A/S je věrným zákazníkem společnosti TOBROCO-GIANT již více než 20 let. Tato spolupráce mezitím vyústila ve více než 5 000 prodaných kolových nakladačů v regionech Švédska a Dánska. Vzhledem ke zvláštnímu poutu mezi oběma společnostmi nabídl jubilejní 1000. stroj ředitel – majitel Toine Brock právě společnosti Holst Sørensen A/S.

Díky současným investicím do elektrických strojů obě společnosti spojují své síly směrem k budoucnosti, ve které je 100 % elektrická práce bez emisí podmínkou. V současné době jsou již výkonné stroje řady TOBROCO-GIANT G2700E (X-TRA) a TOBROCO-GIANT G2200E (X-TRA) k dispozici se 100 % elektrickým pohonem. Elektrické kolové nakladače jsou široce a celoročně využitelné, mimo jiné díky více než 500 druhům příslušenství, která jsou k dispozici pro různé činnosti.

Elektrický nakladač TOBROCO-GIANT G2200E využívá dva samostatné elektromotory, kdy první (6,5 kW) je vyhrazen pro pohon (pojezdová rychlost činí až 20 km/h) a druhý (12 kW) pro pracovní hydrauliku. Nakladač je také osazen pracovním čerpadlem Bosch-Rexroth (13,3 cm3) a pracovní hydraulikou 35 l/min (200 bar). Vždy je tak dosažitelný dostatečný výkon pro přesné provádění manipulačních činností. Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti stroj disponuje vysokou kapacitou výklopu a nosností. TOBROCO-GIANT G2200E se vyznačuje výškou zdvihu 2,85 metru a nosností 1 650 kg.

Jubilejní 1000. dodaný elektrický nakladač TOBROCO-GIANT.
Jubilejní 1000. dodaný elektrický nakladač TOBROCO-GIANT.

Elektrický nakladač TOBROCO-GIANT G2200E lze pořídit s kabinou anebo bez kabiny – pouze se sklopnou střechou. Pracoviště obsluhy je až na pár drobností identické s tím, které je využíváno ve spalovací verzi nakladače. Nechybí tedy akcelerační a brzdový pedál, multifunkční joystick a pohodlné sedadlo. Přístrojová palubní deska s integrovaným displejem zobrazuje řadu důležitých informací o stroji a motoru i rozmanité výstrahy a vede záznamy o případných chybách. Kromě obvyklých provozních dat informuje také o úrovni nabití baterie, režimech jízdy, aktuálně využívaném výkonu a rekuperaci energie. Hnací elektromotor umístěný před zadní nápravou pod pracovištěm obsluhy umí rekuperovat energii při zpomalování nebo jízdě z kopce. Jde o proces přeměny kinetické energie stroje zpět na využitelnou elektrickou energii.

Baterie nakladače TOBROCO-GIANT G2200E vyplňuje prostor tradičně používaný pro motor. Je chráněna vlastním inteligentním systémem a uzpůsobena tak, aby ji bylo možné nabíjet kdekoli, aniž by to ovlivnilo její životnost. Nabíječky jsou k dispozici v rozsahu od 40 do 300 A a nejvýkonnější nabíječka je schopna nabít baterii na 50 % kapacity během 30 minut. Lithium-iontová baterie je k dostání ve třech kapacitách. Ta největší s kapacitou 520 Ah má jmenovité napětí 51,2 V (3,2 V × 16 článků). Výrobce uvádí, že nakladač s touto baterií dokáže pracovat nepřetržitě 8 hodin.

Cílem společnosti TOBROCO-GIANT je nabízet elektrické modely v rámci každé modelové řady nakladačů. Zákazníci budou mít vždy možnost zvolit si stroj s elektropohonem podle svých provozních potřeb a každodenních úkolů. TOBROCO-GIANT proto na veletrhu BAUMA představil další dva elektrifikované modely TOBROCO-GIANT G2700E a TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA.

Díky vyšší provozní hmotnosti téměř 2 600 kg a trakční síle 12 500 N jsou elektrifikované modely TOBROCO-GIANT G2700E a TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA schopny vykonávat těžké úkoly.
Díky vyšší provozní hmotnosti téměř 2 600 kg a trakční síle 12 500 N jsou elektrifikované modely TOBROCO-GIANT G2700E a TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA schopny vykonávat těžké úkoly.

Díky vyšší provozní hmotnosti téměř 2 600 kg a trakční síle 12 500 N jsou elektrifikované modely TOBROCO-GIANT G2700E a TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA schopny vykonávat těžké úkoly. Zvednutí a přeprava celé palety cihel nebo dlaždic není žádný problém. Model TOBROCO-GIANT G2700E navíc nabízí kapacitu výklopu 3 230 kg, verze X-TRA maximálně 3 435 kg. Zaujme také výška zdvihu 2,96 metru u modelu TOBROCO-GIANT G2700E a 2,5 metru u modelu TOBROCO-GIANT G2700E X-TRA.

Nakladače TOBROCO-GIANT G2700E jsou vybaveny 48 V baterií LPT – jde o lithium-železo-fosfátovou baterii. Tato baterie nabízí mnoho výhod, jako je prodloužená životnost, bezúdržbovost, větší bezpečnost a lepší účinnost nabíjení. Akumulátor lze nabít pomocí vestavěné nabíječky během pěti hodin. Také kolový nakladač lze nabíjet jako každý elektromobil na dobíjecí stanici. Je také možné použít externí vysokofrekvenční nabíječku 48 V/150 A nebo 48 V/300 A, pomocí které lze stroj rychle dobít, např. během polední přestávky.

Oba modely nakladačů TOBROCO-GIANT jsou poháněny výkonným 7 kW elektromotorem. Hydrostatický pohon čtyř kol se 6tunovými nápravami zabraňuje ztrátě kontaktu stroje s terénem. Stroje řady disponují třemi rychlostními stupni. K dispozici je také automatická rekuperace při každém použití brzdy. Velmi užitečná se ukazuje také funkce, která zabraňuje převrácení stroje při rozjezdu ve svahu.