Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nakladače GIANT nalézají uplatnění v živočišné výrobě

Zveřejněno: 14. 4. 2022

Ať už jde o krmení, vyhrnování hnoje, sečení nebo údržbu pozemku, to vše zvládne jediný stroj – nakladač značky GIANT. Nizozemská společnost TOBROCO-GIANT vyrábí stroje a příslušenství, jež lze mimo jiné upotřebit při chovu hospodářských zvířat.

Pro případy, kdy je uživatelem vyžadován vyšší dosah, má TOBROCO-GIANT ve svém produktovém portfoliu také kloubové nakladače s teleskopickými rameny.

Smykem řízené nakladače jsou nejmenší stroje v portfoliu TOBROCO-GIANT. Navrženy byly tak, aby zvládly vykonávat činnosti, které se donedávna prováděly jen ručně. Pracovníci tedy nemusejí být vystavováni nadměrné fyzické zátěži, a svou práci tak vykonávají o to zodpovědněji. Krátký rozvor (74 cm) a nízká provozní hmotnost (od 750 kg) umožňují těmto strojům vykonávat těžkou práci i v malých prostorách. Na českém trhu jsou k dispozici tři modely. Ty se vzájemně liší motorem (výkonem – až 25 koní, počtem válců – dva nebo tři a značkou – Honda nebo Kubota) a provozní hmotností – 750 kg až 810 kg.

Široký sortiment nakladačů Tobroco-Giant

Společnost TOBROCO-GIANT vlastní jedno z nejširších portfolií kolových nakladačů v oboru a v současné době má k dispozici desítky variant různých modelů – modelem GIANT G1100 s provozní hmotností 1100 kg počínaje a modelem GIANT G5000 X-TRA s provozní hmotností 5200 kg konče.

GIANT G1100 je nejmenší kloubový nakladač s provozní hmotností 1100 kg.
GIANT G1100 je nejmenší kloubový nakladač s provozní hmotností 1100 kg.

GIANT G1100 je nejmenší kloubový nakladač s provozní hmotností 1100 kg, se vznětovým motorem o výkonu 20 koní a s nosností přes 1100 kg. Jeho větším příbuzným je model GIANT G2200 vybavený motorem o výkonu 26 koní, s provozní hmotností 2100 kg a nosností 1 650 kg. Další stroj této značky – s označením GIANT G2700 HD – je se svým tříválcovým motorem o výkonu 50 koní vnímán jako velmi pohodlný kolový nakladač. Nabízí provozní hmotnost 2 550 kg ve spojení s výkonným hydraulickým systémem pro ovládání i těžkého přídavného příslušenství. Vedle vyjmenovaných má TOBROCO-GIANT ve svém sortimentu také další techniku, včetně té, která má za číselným za číselným označením ve svém názvu písmena HD (Heavy Duty) – ta napovídají, že má stroj vyšší trakční sílu. Vybrané modely nakladačů jsou standardně dodávány se Z-kinematikou výložníku, díky čemuž je lze uplatnit při rozmanitých pracovních činnostech.

Nakladače TOBROCO-GIANT s teleskopickým ramenem

Pro případy, kdy je uživatelem vyžadován vyšší dosah, má TOBROCO-GIANT ve svém produktovém portfoliu také kloubové nakladače s teleskopickými rameny a teleskopické manipulátory. Nejmenším a nejkompaktnějším kloubovým nakladačem s teleskopickým ramenem je GIANT G1100 TELE s provozní hmotností 1200 kg, šířkou pouhých 92 cm a výškou zdvihu přes 2,8 metru. Naopak největším modelem je GIANT G5000 TELE. Ten je vybaven čtyřválcovým dieselovým motorem Kubota o výkonu 75 koní a výškou zdvihu 4,3 metru. Systém řízení výkonu, kterým je opatřen, umožňuje nastavení stroje v závislosti na připojeném nářadí. Uživatel tak může regulovat například míru průtoku oleje, hodnoty tlaku, režim pohonu atd.

Model s označením GIANT G2700 HD je se svým tříválcovým motorem o výkonu 50 koní vnímán jako velmi pohodlný kolový nakladač.
Model s označením GIANT G2700 HD je se svým tříválcovým motorem o výkonu 50 koní vnímán jako velmi pohodlný kolový nakladač.

K nejkompaktnějším a nejuniverzálnějším strojům své třídy patří teleskopický nakladač TOBROCO-GIANT GT5048 navržený za účelem manévrování v úzkých prostorech a na nerovném terénu. Je osazen tříválcovým motorem Kubota s objemem 1,8 litru a výkonem 50 koní a jeho pracovní hydraulika získává energii z jednoduchého zubového čerpadla s průtokem 52 litrů za minutu. S pomocí 170kg přídavného závaží v zadní části stroje (včetně příplatkového závěsu) má GIANT GT5048 maximální překlopné zatížení 2,1 tuny a zdvihací sílu asi 2 800 kN. Příslušenství lze k němu upevnit za pomoci různých typů závěsů, například EURem, a jeho hlavní výhodou je to, že je schopen zvednout náklad o hmotnosti 1,4 tuny do výšky 4,8 metrů, a to při zachování kompaktních rozměrů – výšce 2 metry a šířce 1,6 metru. Stroj proto může pracovat ve většině starých budov a je velmi univerzální. Nabízí též malý vnější poloměr otáčení 5,4 metrů.

K nejkompaktnějším a nejuniverzálnějším strojům své třídy patří teleskopický nakladač TOBROCO-GIANT GT5048 navržený za účelem manévrování v úzkých prostorech.
K nejkompaktnějším a nejuniverzálnějším strojům své třídy patří teleskopický nakladač TOBROCO-GIANT GT5048 navržený za účelem manévrování v úzkých prostorech.
Autor: Milan Jedlička
Foto: TOBROCO-GIANT

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.