AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

JASNO: Technika Krone od BV-Techniky splňuje naše vysoké nároky

Zveřejněno: 19. 9. 2022

Vzhledem k tomu, že si podnik služeb JASNO zakládá na profesionalitě, kvalitě a spolehlivosti, věnuje hodně úsilí správné skladbě sklizňových linek. Drží krok s vývojem zemědělské techniky, kterou mu dodává mimo jiné i společnost BV-Technika. Jde o stroje značky Krone a Kotte.

Řezačka Krone BiG X 1180 patří k nejuniverzálnější technice flotily JASNO a byla pořízena před třemi lety v maximální možné výbavě.

Společnost JASNO patří mezi nejznámější poskytovatele zemědělských služeb u nás. Vloni oslavila 30. výročí od svého založení. Vedle zemědělských služeb se už od dob svého vzniku zabývá také kamionovou dopravou a hospodařením v ekologickém režimu v podhorské oblasti (na 700 hektarech), jež je tvořena převážně trvalými travními porosty. Věnuje se též chovu masného skotu Charolais. V čele společnosti stojí Jiří Mikuláštík starší, vedoucím střediska v Jasenné na Zlínsku je jeho syn Jiří Mikuláštík mladší. Na středisku probíhá i servis osobních, nákladních automobilů a zemědělské techniky.

Zájemcům z okruhu několika stovek kilometrů od střediska společnost JASNO nabízí zemědělské služby na klíč – převážně v oblasti návozu hnojiva a jeho aplikace, sklizně i odvozu kukuřice či senáže (včetně dusání) a lisování a odvozu slámy. K tomu využívá pouze vlastní techniku, přičemž jde vždy o stroje, které jsou aktuálně na trhu tím nejlepším, co lze v dané oblasti pořídit. Stroje musí být dostatečně výkonné, aby byl provoz celé strojní linky maximálně efektivní. Hodně úsilí je věnováno správné skladbě sklizňových linek, vedení společnosti se také snaží držet krok s vývojem zemědělské techniky.

JASNO investuje do nejlepších strojů na trhu

Téměř všechny stroje jsou v podniku JASNO provozovány jen po omezenou dobu (3 až 4 roky), po které jsou vyměněny za modernější verze. Strojový park je navíc pestrý, protože podnik není vázán jen na jednu značku. Významným dodavatelem zemědělské techniky je společnost BV-Technika, která do JASNO dodala již desítky strojů různých značek. „BV-Techniku považujeme za top dodavatele zemědělské techniky, co se týče kvality prodeje a servisu. Nejenže nám techniku prodají, ale dokážou zajistit i její bezproblémový provoz. Úroveň jejich služeb je vysoká a v souvislosti s tím oceňuji i osobní přístup a snahu,“ uvedl Mikuláštík mladší.

„BV-Techniku považujeme za top dodavatele zemědělské techniky, co se týče kvality prodeje a servisu. ”
Jiří Mikuláštík

S nárůstem sklízeného objemu kukuřice pro potřeby bioplynových stanic (BPS) se v podniku rozhodli investovat do řezaček nejvyšších výkonových kategorií schopných pracovat až z dvanáctiřádkovými adaptéry a sklízet krátkou řezanku. Aktuálně podnik provozuje čtyři řezačky různých značek včetně Krone BiG X 1180 od BV-Techniky. Se svými řezačkami sklidí až 7 000 ha kukuřice ročně.

Výhodou řezačky Krone BiG X 1180 je flexibilní volba krátké nebo dlouhé řezanky

Řezačka Krone BiG X 1180 patří k nejuniverzálnější technice flotily JASNO a byla pořízena před třemi lety v maximální možné výbavě. Její největší přednost vidí majitel v řaditelné mechanické převodovce VariLoc, integrované do řemenice řezacího bubnu, která slouží k flexibilní volbě krátké nebo dlouhé řezanky. Během chvilky dokáže snížit otáčky bubnu z 1250 na 800 ot/ min. Řezačka je vybavena řezacím bubnem MaxFlow, technologií OptiMaize a 36 noži uspořádanými do písmene V – pro plynulý proud hmoty. JASNO je díky této konfiguraci schopno vyhovět jak požadavkům provozovatelů BPS na krátkou řezanku, tak nárokům chovatelů skotu na dlouhou řezanku. VariLoc umožňuje volit různou délku řezanky – v rozmezí od 4 do 30 mm – přičemž změny frekvence řezání je dosahováno přeřazením otáček pohonu bez nutnosti úpravy počtu nožů nebo výměny řezacího bubnu. V kombinaci s válcovými drtiči zrna OptiMaxx je tak z řezačky všestranný stroj: „S ostatními velkými řezačkami nejsme schopni jednoduše sklízet delší řezanku, vždy je potřeba složitější přestavba stroje. Vždy sklízíme kukuřici buď pro potřeby BPS, nebo chovatele skotu. Krone BiG X 1180 je strojem, který „se umí pohybovat mezi obojím“ a přitom poskytovat vysoký výkon,“ uvedl majitel, který si pochvaluje i válcový drtič zrna kukuřice. Vzdálenost válců může být měněna (rozpětí činí 0,5 až 7,0 mm) a prostřednictvím elektromotoru ji lze nastavovat plynule z kabiny stroje.

Za zmínku stojí také online snímač AgriNIR, který při sklizni poskytuje přesná data o vlhkosti a látkách obsažených v píci. Takto pořízená data (sušina, škroby, bílkoviny, popel, tuky, ADF, NDF) je možné evidovat na terminálu stroje a přiřazovat je ke sklízeným plochám. Obsluha řezačky Krone BiG X 1180 také oceňuje systém automatického plnění odvozních prostředků.

Při sklizni kukuřice řezačka Krone BiG X 1180 využívá adaptér Krone XCollect, který se podle majitele velmi dobře uplatňuje v náročných sklizňových podmínkách. Při sběru řádků píce při sklizni senáží na výměře dvou tisíc hektarů pak využívá adaptér Krone Easy Flow 300 S.

Nejvýkonnější lisy Krone BiG Pack 1290 se snadnou údržbou, přídavným drtičem a akumulačním vozíkem

Spolupráce mezi společnostmi JASNO a BV-Technika začala v roce 2006, kdy BV-Technika do svého sortimentu zařadila techniku značky Krone. Od té doby od ní JASNO pravidelně odebírá nejrůznější stroje, například lisy na velké hranaté balíky Krone BiG Pack 1290 s technologií PreChop. Podnik nyní provozuje celkem pět takových lisů, přičemž jeden až dva kusy jsou každý rok obměňovány. JASNO provozuje dva lisy Krone BiG Pack nové generace. Jeden byl pořízen loni a druhý letos. Podle majitele si je pracovníci obsluhy velmi pochvalují – zejména pro jejich snadnou údržbu a vysoký výkon.

JASNO provozuje lisy na velké hranaté balíky Krone BiG Pack 1290 s technologií PreChop.
JASNO provozuje lisy na velké hranaté balíky Krone BiG Pack 1290 s technologií PreChop.

Nové lisy Krone BiG Pack 1290 se vyznačují novým designem krytu a jsou opatřeny integrovaným zásobníkem na motouzy. Vznikne-li potřeba dostat se ke konstrukčním celkům lisu, kryt se vyklopí směrem nahoru. Zásobník je hermeticky uzavřen, a tak chráněn před nečistotami a především prachem. V lisu je použito nové řezací ústrojí VariCut s jednapadesáti noži s možností variabilního nastavování délky slámy. Kazetu s noži lze také demontovat a zaměnit za typ s šestadvaceti noži.

Řezací rotor má nově tvar písmene V a je vyroben z odolnějšího hardox materiálu. Pohon zajišťuje klínový řemen. Součástí stroje je v každém případě i nový, dozadu otevřený sběrač. Existuje tak možnost bez problému vyjmout například zbytky provázku nebo nečistoty.

Všechny lisy na velké hranaté balíky pohromadě. Foto Pavel Koutný.
Všechny lisy na velké hranaté balíky pohromadě. Foto Pavel Koutný.

Plnicí komora lisu Krone BiG Pack 1290 je nově řízena elektromagnetickým ventilem, jehož prostřednictvím může obsluha zadat do terminálu lisu charakteristiku předlisovaného materiálu, a tedy i vlastnost samotného budoucího balíku. Lisovací kanál byl prodloužen o 20 % na délku 3,60 metrů. Rozměry lisovací komory se nezměnily. Variabilní plnicí komora byla přepracována tak, aby byla odolnější a průchodnější.

Jednotliví pracovníci obsluhy oceňují i nový systém čištění uzlovačů, který nahradil dosavadní ofukování stlačeným vzduchem. Nyní čistění obstarávají hydraulicky poháněné ventilátory vytvářející přetlak, který nedovolí usazení žádných nečistot. Usměrněný proud vzduchu navíc čistí obě strany stroje, schované za zásobníky motouzu.

Jeden z lisů Krone BiG Pack 1290 JASNO provozuje s akumulačním vozíkem Krone BaleCollect. Podle slov majitele se vozík u zákazníků osvědčil a velmi usnadňuje následný sběr balíků z pole. Postupně budou vozíkem vybaveny všechny provozované lisy.

Všechny lisy Krone BiG Pack 1290 jsou provozovány s integrovaným přídavným drtičem PreChop, který slámu více rozvlákní. Drcení slámy, o které je podle Mikuláštíka mezi zákazníky velký zájem (takto zpracovaná sláma je vhodná ke krmným účelům i jako podestýlka), se tak nemusí dodatečně provádět na farmě, nýbrž přímo na poli, kde nevadí vysoká prašnost.

JASNO každoročně investuje i do obměny techniky pro sklizeň pícnin. V současnosti provozuje čtyřrotorové shrnovače Krone Swadro 1400.
JASNO každoročně investuje i do obměny techniky pro sklizeň pícnin. V současnosti provozuje čtyřrotorové shrnovače Krone Swadro 1400.

JASNO každoročně investuje i do obměny techniky pro sklizeň pícnin. V současnosti provozuje čtyřrotorové shrnovače Krone Swadro 1400, obraceče v neseném (záběr 9 metrů) i taženém provedení (záběr 15 metrů) – modely Krone Swadro KW – a lis na kulaté balíky Krone Fortima, jehož obměna za nový model Krone Comprima proběhne také v nejbližší době.

Kejda či digestát jsou k samojízdným aplikátorům naváženy tahači s cisternovými návěsy Kotte Garant, které rovněž dodala BV-Technika. Aby bylo dosaženo hodinového výkonu na hranici 150 m3 vyaplikované a zapravené hmoty, disponuje podnik služeb vlastními návozními cisternami vybavenými vlastními sacími čerpadly. Pokud to podmínky dovolují, přečerpávání hmoty z cisteren do aplikátoru probíhá na polní cestě nebo silnici, aby soupravy zbytečně nejezdily po poli. Objem návozních prostředků je sladěn s objemem aplikátoru.

Kejda či digestát jsou k samojízdným aplikátorům naváženy tahači s cisternovými návěsy Kotte Garant, které rovněž dodala BV-Technika.
Kejda či digestát jsou k samojízdným aplikátorům naváženy tahači s cisternovými návěsy Kotte Garant, které rovněž dodala BV-Technika.