Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

JASNO slaví jubileum, již 30 let poskytuje profesionální mechanizační služby

Zveřejněno: 18. 4. 2021

Před třiceti lety, v době kdy firma vznikala, v tuzemsku mechanizační služby začínaly od úplné nuly a většině zemědělců nic neříkaly. V současné době je JASNO společností, která poskytuje rychlé, odborné a kompletní zemědělské služby na klíč podle individuálních požadavků zákazníka. S historií této firmy je však spjata i kamionová doprava nebo vlastní živočišná výroba.

JASNO věnuje velké úsilí správné skladbě sklizňových linek. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Na minulost, současnost a budoucnost společnosti JASNO, jejímž krédem je neustálý pokrok, optimalizace a rozvíjení služeb, jsme se zeptali osoby nejpovolanější – jejího zakladatele, ředitele společnosti, Ing. Jiřího Mikuláštíka.

Ing. Jiří Mikuláštík, zakladatel společnosti JASNO, spol. s r.o. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.
Ing. Jiří Mikuláštík, zakladatel společnosti JASNO, spol. s r.o. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Na úvod se Vás zeptám na samotné začátky firmy. Co si z tohoto období vybavujete?

Štěstí bylo, že proběhly velké společenské změny v roce 1989. Časově se to potkalo s okamžikem, kdy jsem dokončil vysokoškolské studium a dostal prostor na zúročení zkušeností, které jsem získal během předešlých sedmi let, coby obsluha sklizňových strojů v místním JZD.

Mechanizační služby začínaly od úplné nuly. „Podnik služeb” byl, pro většinu tehdejších zemědělských podniků, nic neříkající pojem. Inspirací pro nás od samého začátku byly již zaběhlé „podniky služeb” v západních zemích Evropy.

Vůbec prvním krokem v našem podnikání v roce 1991 bylo poskytování služeb pronajatými sklizňovými mlátičkami a samojízdnými řezačkami. Prvními zákazníky se v té době staly zemědělské podniky na západním Slovensku.

První poskytované služby probíhaly sklizňovými mlátičkami a samojízdnými řezačkami. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.
První poskytované služby probíhaly sklizňovými mlátičkami a samojízdnými řezačkami. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Letos to bude 30 let od založení společnosti JASNO. Můžete zmínit důležité milníky?

Založení firmy 13. 5. 1991 a stanovení strategických cílů, ke kterým po celou dobu fungování společnosti směřujeme. Jak už to v životě chodí, během let přišlo i několik složitějších období, která jsme museli překonat. Díky jasně nastavené strategii jsme to zvládli.

Jednou z činností firmy je zemědělská prvovýroba v ekologickém režimu. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.
Jednou z činností firmy je zemědělská prvovýroba v ekologickém režimu. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Kam se za 3 dekády posunuly zemědělské služby a jak vidíte jejich budoucnost?

Za posledních 30 let se situace výrazně změnila. Z počátku se spíše jednalo o využití volných kapacit strojů formou vzájemné kooperace. Dnes zákazníci stále více na službách staví svou koncepci a poptávají kompletní službu tzv. „na klíč” od jednoho dodavatele s vysokými nároky na ekonomičnost, kvalitu a termín provedení prací.

Celé zemědělství navíc prochází různými vývojovými trendy, ale ne všechny jsou dlouhodobě udržitelné. Mění se postoj společnosti k zemědělství, mění se státní i evropská zemědělská politika, nastupují nové technologie. Na to všechno musí umět „službař” reagovat.

Služby určitě svou budoucnost mají, ale dobře a úspěšně je bude schopen dělat jenom ten, kdo je správně pochopí a včas zareaguje na potřeby zákazníků.

Se společností je historicky spjata i kamionová doprava. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.
Se společností je historicky spjata i kamionová doprava. Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Pojďme zpět ke společnosti JASNO. Díky čemu je podle Vás firma úspěšná?

Snažíme se odlišit a našim zákazníkům nabízet to, co na trhu není úplně běžné a dostupné. Hodně úsilí věnujeme správné skladbě sklizňových linek, držíme krok s vývojem zemědělské techniky. Zakládáme si na profesionalitě, kvalitě a spolehlivosti námi nabízených služeb. Tím jsme si za dobu působení firmy získali „jméno” a také důvěru zákazníků.

S většinou zákazníků spolupracujeme dlouhodobě a máme i takové, kteří našich služeb využívají od založení firmy. Jsou mezi nimi i prestižní podniky v CZ i SK, které nás svými nároky neustále posouvají vpřed a my s nimi musíme držet i tempo našeho rozvoje. K tomu každoročně přibývají noví zákazníci, u kterých jsme rovněž schopni tyto moderní technologie aplikovat.

Zmiňujete profesionalitu, kvalitu a spolehlivost. Co si pod tím lze konkrétně představit?

Služby nabízíme s využitím nejmodernějších technologií a zkušených lidí. Jen díky tomu a dlouholetým zkušenostem z oboru můžeme i držet spolehlivost, kterou si zákazníci nejvíce cení. Neděláme tzv. „spedici”, kdy bychom najímali různé stroje včetně obsluh a nabízeli je dále.

Stavíme kompletní technologické linky, které jsou výkonově sladěny. Stroje jsou nové, tím dosahujeme maximální kvality prováděných prací. Máme své vlastní servisní zázemí, včetně skladu ND a krytého stání pro techniku i zázemí pro zaměstnance s možností ubytování.

Aby JASNO uspokojilo vysoké nároky zákazníků, nabízí služby s využitím těch nejmodernějších technologií a zkušených lidí. ​Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.
Aby JASNO uspokojilo vysoké nároky zákazníků, nabízí služby s využitím těch nejmodernějších technologií a zkušených lidí. ​Zdroj foto - Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Zůstaňme u strojového parku, který, jak uvádíte, využívá nejmodernějších technologií. Jak si v dnešní rychlé době tento vysoký standard udržujete?

Obnovu techniky řešíme průběžně a stroje po 3 až 4 letech pravidelně obnovujeme. Zároveň ale nejsme žádnou značkou vázáni a vždy pečlivě vybíráme špičkové stroje v daném segmentu a daném čase.

Nakupujeme výhradně nové stroje od autorizovaných prodejců jednotlivých značek v CZ. Tímto jsme také rozvinuli úzkou spolupráci s předními výrobci zemědělské techniky. Za svou historii jsme byli součástí uvedení do provozu velkého množství novinek a premiérových nasazení strojů v CZ i SK.

Jen pro letošní rok například plánujeme rozšíření služeb v oblasti aplikace kejdy, včetně možnosti aplikace do vzrostlé kukuřice (pořízení dalšího samochodu), obnovu řezačky, traktorů, agrotrucků, cisteren, velkoobjemových vozů, senážního lisu, žací trojkombinace, čtyřrotorového shrnovače, teleskopického nakladače, lisu na slámu, horského stroje Reform...

Kromě služeb máte i vlastní farmu nebo autodopravu. Jak se potýkáte s aktuální situací?

Loňský rok se svým průběhem, co se počasí týká, vrátil mezi dříve „standardní” roky. Z důvodu vyšších srážek se mnoha zemědělským podnikům zkrátilo ideální časové okno pro provedení prací. To způsobilo nárůst poptávky po kvalitní a spolehlivé službě. Dá se předpokládat, že zájem o tyto služby bude přetrvávat.

Komplikací byla a také je situace kolem koronavirových opatření, která chod zemědělských podniků i výkon služeb značně komplikuje. To stejné platí i pro středisko autodopravy, kde poptávka neustále rostla, ale daleko složitější to bylo na organizaci a logistiku. Situace se zatím nijak neprojevila na chodu střediska zemědělské výroby, chovu plemenného skotu Charolais, kde byla situace stabilní.

A co plány do následujících let?

Cíl zůstává pořád stejný, jen nástroje a podmínky k jeho dosažení se budou neustále měnit. V dnešní době dochází k obrovskému nárůstu digitalizace, automatizace, robotizace a to vše směr vývoje firmy ovlivní. Na nás bude, abychom se v tom správně zorientovali a nacházeli řešení, která vždy budou mít na trhu svůj prostor.

Na závěr se Vás zeptám, jestli plánujete jubilejní 30. výročí oslavit?

Stalo se už tradicí, že každých pět let pro své zaměstnance, zákazníky, dodavatele, odbornou i laickou veřejnost připravujeme den otevřených dveří. Je to příležitost, kdy se s těmito lidmi můžeme setkat a oni mají možnost seznámit se s naším zázemím a technikou.

V letošním roce je tato událost výrazně ovlivněna aktuálními vládními nařízeními ve vztahu ke koronavirové situaci. Pokud to situace umožní, je další takové setkání plánováno na 14. 5. 2021.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ing. Jiří Mikuláštík ml.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.