Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Krone a Zunhammer budou společně vyvíjet a nabízet NIR senzor k řezačkám a cisternám

Zveřejněno: 22. 9. 2021

Pícniny, energetické plodiny, kejda a kukuřice - společnosti Zunhammer a Krone nyní sázejí na další společný vývoj NIR senzoru VAN-Control 2.0. Systém byl vynalezen společností Zunhammer již v roce 2005 a byl průběžně vyvíjen. Zařízení, které bylo několikrát oceněno Německou zemědělskou společností (DLG), lze nyní používat ve spojení se sklízecí řezačkou Big X a také pro aplikaci tekutých hnojiv technologií od Zunhammer.

Krone bude nyní nabízet senzor pod názvem "Krone NIR Control dual" pro detekci složek sklízené plodiny.

Dohoda mezi Zunhammer a Krone

Společnosti Zunhammer a Krone se dohodly, že budou společně používat NIR senzor pro sklízecí řezačky a aplikační techniku.

U společnosti Zunhammer se současná generace senzorů úspěšně používá již od roku 2015 pod názvem "VAN-Control 2.0". Rozsah funkcí dosud zahrnoval detekci složek kapalných organických hnojiv. Krone bude nyní nabízet senzor pod názvem "Krone NIR Control dual" pro detekci složek sklízené plodiny a společnost Zunhammer pod názvem "VAN-Control dual" pro detekci složek hnojiv. Výhodou pro zemědělce je, že lze jeden takový senzor použít jak pro detekci složek hnojiva, tak sklízené plodiny.

Když už není senzor na řezačce potřeba, lze jej v několika jednoduchých krocích namontovat na cisternu.
Když už není senzor na řezačce potřeba, lze jej v několika jednoduchých krocích namontovat na cisternu.

S novým systémem Krone NIR Control dual / Zunhammer VAN-Control dual získá obsluha sklízecí řezačky důležité údaje o příslušné plodině pohodlně a v reálném čase. Kromě klasické analýzy sušiny může obsluha okamžitě zjistit obsah různých složek v plodině a předat je přímo zemědělci. To zemědělci umožňuje optimalizovat důležité procesy na jeho farmě: příkladem může být plánování krmných dávek nebo vytváření výnosových map.

Když už není senzor na řezačce potřeba, lze jej v několika jednoduchých krocích namontovat na cisternu. Pomocí speciálního softwaru od společnosti Zunhammer lze pak bez větší námahy měřit obsah živin v kejdě a aplikovat je přesně na určité místo na poli.

NIR senzor je k dispozici na přání u řezaček Big X (Big X 480 až Big X 1180). Koncový zákazník může data zobrazit v aplikaci Krone Smart Telematics nebo je díky plné kompatibilitě s ISOBUS přenést prostřednictvím agrirouter do různých programů pro řízení farmy.