Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

JCB „nakreslilo“ obří číslo 75 do strniště na poli. Odkazuje tak na výročí a nový naváděcí systém

Zveřejněno: 27. 10. 2020

Obrovské číslo 75 viditelné z vesmíru bylo vytvořeno do strniště ve Staffordshire v Anglii u příležitosti 75. výročí firmy JCB. Tímto se také demonstrovala přesnost nového naváděcího systému JCB Twin Steer pro traktory Fastrac.

Obří číslo 75 na poli odkazovalo na výročí JCB a nový naváděcí systém

Číslo 75 bylo vytvořeno na poli nedaleko sídla firmy JCB ve Staffordshire. Číslo pokrývalo plochu, která odpovídá čtyřem fotbalovým hřištím. Číslo vytvořil jeden z nejslavnějších výrobků firmy, a to traktor Fastrac. Traktor byl vybaven novým naváděcím systémem JCB Twin Steer. Agregován měl diskový podmítač Amazone Catros. Historii firmy JCB jsme se věnovali v jednom z dřívějších článků.

Před celou akcí byla vytvořena digitální verze čísla společností Trimble, partnerem precizního zemědělství firmy JCB. Digitální verze pak byla implementována do automatického systému řízení traktoru Fastrac, který poté vypočítal vodicí dráhy. Obsluha musela na konci každé jízdy jen otočit traktor a vzadu zvednout a spustit podmítač - o zbytek se postaral naváděcí systém JCB Twin Steer.

Nový traktor řady JCB Fastrac 4000 použitý k vytvoření kresby byl vybaven novým satelitním naváděcím systémem ovládajícím obě řízené nápravy traktoru pro bezprecedentní úroveň přesnosti. Automatické řízení funguje tak, že zachycuje signály z konstelace satelitů prostřednictvím přijímače namontovaného na střeše kabiny traktoru; systém s nejvyšší přesností dostupný pro Fastrac pracuje s přesností +/- 2 cm. JCB Twin Steer využívá zvýšenou manévrovatelnost vícerežimového systému řízení všech kol traktoru přidáním druhého přijímače namontovaného přímo nad zadní nápravou a instalací druhého datového procesoru, takže obě nápravy lze ovládat jednotlivě. Tato nová technologie přijde vhod při práci ve svažitém terénu, protože ji lze použít k vyrovnání soupravy strojů a eliminovat driftování.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: JCB

1) z podkladů JCB


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.