Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Jediný svého druhu v Česku. Speciál pro práci v chřestu jezdí na Mělnicku

Zveřejněno: 14. 12. 2018

Traktory jsou většinou koncipovány jako univerzální trakční prostředky. Speciální provozy a pěstování některých specifických plodin ale mnohdy vyžaduje speciální techniku, která je často drahá a málo dostupná. Vhodnou alternativou se jeví úprava traktoru, v tomto případě spíš přeměna traktoru v tzv. portálový nosič. Jeden takový, New Holland T6 155 AC Hochrad Spezial, od letošního roku jezdí u významného českého pěstitele chřestu, ve společnosti Český chřest, s.r.o.

Světlou výšku traktoru lze podle společnosti Bruns zvýšit až na 95 cm

Na jediný speciálně upravený traktor New Holland T6 155 AC Hochrad Spezial v ČR jsme se zajeli podívat do obce Hostín u Vojkovic, kde jsme ho mohli vidět při jedné z jeho typických činností – při jízdě v hrůbcích, vysokých 50 cm, kde se pěstuje chřest. Stroj do podniku dodala společnost AGRIMA Žatec s.r.o.

Stejný a přesto jiný

De facto se jedná o klasický traktor New Holland T6.155 jen s  tím rozdílem, že má světlou výšku zvýšenou na 90 cm, aby nepoškozoval porost chřestu. Díky poměrně složité úpravě je traktor vhodný do všech zemědělských prací a nahrazuje tak drahé speciální stroje. Stroj disponuje všemi důležitými funkcemi včetně ISO-BUS připojení, což umožňuje využití moderního, sofistikovaného ovládání přípojného nářadí. Mezi vysokými hrůbky chřestového pole se obratně pohybuje s obrovskou přesností, protože k jeho dalším přednostem patří satelitní navigace s nejvyšší úrovní přesnosti, tedy GPS-RTK. Od správného směru se neodchýlí více než 2,5 cm. S kabinou integrovanou do koncepce traktoru je řidič optimálně chráněn při každé práci. „Je to v podstatě New Holland řady T6 se čtyřválcovým motorem, který má upravený podvozek se zavěšenými portály. Je klasifikován jako portálový nosič nářadí, nikoliv jako traktor. To je jediná odlišnost, co se týká motorizace a převodovky, je to vše stejné,“ představil model agronom pan Michal Červenka.

Sklizeň chřestu trvá do konce června. Tady traktor pomáhá s pokládáním plachty.
Sklizeň chřestu trvá do konce června. Tady traktor pomáhá s pokládáním plachty.

S  motorem o výkonu 155 koní je spojena bezstupňová převodovka AutoCommand, poskytující plynulou jízdu v rozsahu od 0 do 30 km/h. Portálový nosič má ve výbavě jak přední, tak zadní závěs o nosnosti 3,5 tun, respektive 7,8 tun. Minimální hmotnost stroje činí 5 190 kg, celkově může dosahovat až 10 500 kg.

Speciální stroj v podniku nalezne srovnatelné uplatnění, jako klasický traktor, takže ho můžeme vidět při práci s postřikovačem, zatahování fólií, v agregaci se sklízečem chřestu a s neseným rozmetadlem při přihnojování porostu během vegetačního období.

Úzká kola BKT zajišťují dobrou manévrovatelnost i mezi řádky.
Úzká kola BKT zajišťují dobrou manévrovatelnost i mezi řádky.

Úpravy provedla německá firma

Za úpravou traktoru stojí německá rodinná společnosti Bruns, založená v roce 1948. V současné době zaměstnává 160 zaměstnanců v devíti provozovnách v  severním Německu. Společnost se stala významným specialistou na prodej a výrobu zemědělské techniky. Na německý trh dodává mimo jiné techniku značky New Holland. Nabídku doplňuje vlastní výroba v Lindernu, zahrnující výrobu vozidel pro přepravu a aplikaci kapalného hnoje, podvozky pro přepravu sklizňových adaptérů a  velkoplošná rozmetadla hnojiv. Ročně na trh dodá několik těchto upravených traktorů New Holland, které naleznou uplatnění nejen u pěstitelů chřestu, ale i jahod a jiných řádkových kultur.

Díky výšce a portálovým nápravám lze s traktorem jezdit ve vzrostlém porostu.
Díky výšce a portálovým nápravám lze s traktorem jezdit ve vzrostlém porostu.

„Chřest distribuujeme tady v Čechách, Německu a  Holandsku. Roční produkce činí zhruba kolem 400 tun,“ zmínil se o produkci pan Červenka. Společnost pěstuje výhradně chřest, kolem Hostína u Vojkovic se rozprostírá 187 hektarů chřestu. Zaměstnávají pět zaměstnanců. V době sklizně a pro ostatní práce ale přibírají dalších 250 až 300 brigádníků.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.