Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Josef Capouch odvádí s cisternou a botkovým aplikátorem Fliegl u svých zákazníků kvalitní práci

Zveřejněno: 19. 12. 2023

Josef Capouch si před dvěma lety pořídil cisternu Fliegl VFW Maxx Line Plus s botkovým aplikátorem Skate 120. S cisternou poskytuje zemědělské služby napříč republikou. Při výběru cisterny tak hrála důležitou roli provozní bezpečnost a kvalita práce.

Jelikož zákazníci zatím nevyžadují precizní aplikaci hnojiva, obsluha cisterny reguluje dávku na hektar podle pracovní rychlosti traktoru.

Josef Capouch spolu s partnerkou hospodaří na farmě v Zálší nedaleko města Milevsko, a to na 400 ha zemědělské půdy. Veškeré pozemky se nachází v okruhu 8 km od farmy. Pěstované plodiny slouží jako krmivová základna pro silnou živočišnou výrobu se 400 kusy dobytka. Na polích jsou pěstovány plodiny, jako jsou pšenice, ozimý ječmen, řepka, kukuřice, jetel a oves. V nově zrekonstruované robotické stáji je chováno sto kusů dojných krav. Chov zahrnuje také padesát kusů masného skotu, býky a jalovice.

Josef Capouch kromě toho poskytuje zemědělské služby s cisternou Fliegl VFW Maxx Line Plus a aplikátorem Fliegl Skate 120. Cisternu pořídil před dvěma lety. Kromě ní provozuje další dvě starší cisterny, z nichž jednu brzy obmění nejspíše opět za cisternu značky Fliegl. S cisternou Fliegl je totiž spokojen majitel i jeho zákazníci. Někteří jeho zákazníci si dokonce na základě perfektně odvedené práce pořídili vlastní cisternu značky Fliegl. Dodala ji společnost AGROZET České Budějovice, a.s., která má pobočku v Táboře. Josef Capouch s firmou spolupracuje mnoho let. Na farmu firma dodala v minulosti například žací stroje, traktory, ovíječku a sklízecí mlátičku.

Volba na cisternu značky Fliegl padla hned z několika důvodů. Hlavním požadavkem bylo nízko položené těžiště pro zajištění stability cisterny při práci u zákazníků se svažitým terénem. „S cisternou jsme zvládli pohnojit tak svažitá pole, na něž se jiní patnáct let neodvážili,“ pochlubil se majitel. Druhým požadavkem byla velká kola. Zvolila se třicetipalcová kola kvůli lepší průjezdnosti, nižšímu opotřebení a vyšší nosnosti. Dalším plusem pro Fliegl byl turboplnič, který na ostatních cisternách majitel nemá. Turboplnič podle slov majitele zkracuje dobu sání na pár minut, šetří naftu a je schopen nasávat z velkých hloubek. V neposlední řadě se majiteli také líbil botkový aplikátor Skate 120.

Přítlak na botku činí osm kilogramů. Hadice jsou od sebe vzdáleny 250 mm.
Přítlak na botku činí osm kilogramů. Hadice jsou od sebe vzdáleny 250 mm.

Dvounápravová cisterna Fliegl VFW Maxx Line Plus o objemu 18 000 litrů byla zvolena na základě své univerzálnosti a možnosti agregace s více traktory na farmě. Podvozek je odpružený listovými pery a oj je odpružena hydraulicky. Jedna z náprav je natáčecí, což cisterně propůjčuje vysokou manévrovatelnost. Nejčastěji je cisterna agregována s traktorem o výkonu dvě stě koní. Tato souprava jezdí téměř po celé republice – od Plzeňska až po Moravu a od jara do podzimu. Ročně cisterna aplikuje až 32 000 m3 kejdy a digestátu.

Plnění cisterny Fliegl VFW Maxx Line Plus se provádí přes horní víko (hydraulicky otevíratelné) nebo zboku po obou stranách cisterny. Podle slov majitele se plnění nejčastěji provádí zboku, protože hnojivo nepění a kapacitu pozinkované nádrže lze využít naplno. K napouštěcímu místu stačí připojit hadici, otevřít šoupě a zapnout vývěvu, čímž dojde k vytvoření podtlaku. Jakmile se hnojivo dostane k lopatkám turboplniče, přečerpávání z jímky do cisterny započne. Lopatkový turboplnič nemá sací schopnost. Podle majitele lze i s touto variantou plnění dosáhnout vysokého sacího výkonu, cisterna je naplněna za pár minut. Turboplnič se nachází zespod nádrže cisterny. Vývěva hnaná kardanem byla zvolena hned z několika důvodů. Jednak ji mají na farmě odzkoušenou (pochvalují si její konstrukční jednoduchost a spolehlivost) a jednak ji oceňují pro perfektní práci v kombinaci s turboplničem hnaným hydraulikou traktoru.

Zleva Pavel Koblasa (prodejce AGROZET), Josef Capouch (majitel) a Jan Matoušek mladší (obsluha stroje).
Zleva Pavel Koblasa (prodejce AGROZET), Josef Capouch (majitel) a Jan Matoušek mladší (obsluha stroje).

Cisterna Fliegl VFW Maxx Line Plus využívá k aplikaci botkový aplikátor Fliegl Skate 120 s pracovním záběrem 12 metrů. Tento záběr byl zvolen proto, že většina zemědělských podniků používá postřikovače se záběrem 24 metrů. Při aplikaci tak cisterna jezdí v kolejových řádcích a další jízdu mezi těmito řádky. Majitel také oceňuje hydraulické rozkládání aplikátoru z přepravní do pracovní polohy a opačně. Aplikátor je v přepravní poloze pevně zajištěn držáky zamezující jeho pohybu. Jednoduchý botkový aplikátor byl zvolen, protože většinou probíhá aplikace kejdy nebo digestátu na ornou půdu nebo do porostů.

Fliegl u aplikátoru nepoužívá řezací hlavu, nýbrž šnekový rozdělovač, z něhož vychází jednotlivé hadice rozvedené do celého záběru aplikátoru. V rozdělovači s hydropohony se nachází šnek, jenž se stará o rovnoměrný rozvod kapaliny do hadic. Na konci rozdělovače je šnek uložen na volno a v případě, když dojde ke kontaktu s cizím předmětem, se nadzvedne, a předmět umístí do úložných boxů. Dále se též šnek v časových intervalech pootočí zpět tak, aby nemohlo dojít k ucpání otvorů materiálem. Toto řešení se majiteli líbí, neboť je velmi jednoduché, servisně nenáročné a nezahrnuje tolik součástek jako klasická řezací hlava. „Šnekem kapalina lépe protéká. Hadice jsou také díky tomu kratší a neucpávají se. Poradí si i s hustou prasečí kejdou. Kdybych si měl znovu vybrat, určitě bych opět šel do šneku namísto rozdělovacích hlav,“ uvedl majitel.