Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

K nákupu traktoru Case IH Quantum 100 F vedla dlouholetá spokojenost se stroji této značky

Zveřejněno: 20. 7. 2023

Vinařství Maňák z malé obce Žádovice se stalo jedním z prvních uživatelů nové generace speciálního traktoru Case IH Quantum 100 F vhodného pro provoz ve vinicích.

Před měsícem si Štěpán Maňák pořídil třetí traktor značky Case IH – model Case IH Quantum 100 F.

Vinařství Maňák se nachází v malé obci Žádovice u Kyjova a bylo založeno v roce 1992. Chod vinařství zabezpečuje 15 lidí včetně rodinných příslušníku Štěpána Maňáka. V současnosti hospodaří na 27 ha vinic ve třech viničních tratích s velmi příznivou polohou pro zrání hroznů. Výroba je zaměřena výhradně na lahvová vína. K výrobě jsou využívány nejmodernější technologie, také dubové sudy barrique a v poslední době i moderní betonové nádoby ve tvaru vejce pro ještě lepší vyzrávání bílých vín.

Vinice se nachází ve Slovácké podoblasti, kde jsou sprašové půdy s vysokým obsahem vápníku. Některé hrozny jsou také nakupovány od spřátelených vinařství. Každopádně všechny hrozny na víno jsou zpracovány ve vinařství Štěpána Maňáka, které je specifické v tom, že pěstuje až 26 odrůd hroznů.

Traktory Case IH nabízí dobrý poměr cena/výkon

V počátcích podnikání k zajišťování pracovních činností ve vlastním vinařství využíval Štěpán Maňák traktory Zetor, později přešel na speciální traktory západní výroby. První speciální traktor značky Case IH pořídil před sedmi lety. Jelikož s ním byl spokojen, následoval nákup druhého traktoru Case IH Farmall a před měsícem nákup třetího traktoru Case IH Quantum 100 F. Všechny traktory dodala společnost HM s.r.o. se sídlem v Hodoníně.

„S firmou HM jsme v oblasti servisu a dodávkách náhradních dílů spokojeni. Spolupráci s nimi hodnotím pozitivně. Se značkou Case IH jsme spokojeni, protože nabízí dobrý poměr cena/výkon,”
uvedl Štěpán Maňák.
Case IH Quantum 100 F bude nejčastěji pracovat ve spojení s postřikovačem, okopávačem, ožínačem a žacím strojem.
Case IH Quantum 100 F bude nejčastěji pracovat ve spojení s postřikovačem, okopávačem, ožínačem a žacím strojem.

Case IH Quantum 100 F bude nejčastěji pracovat ve spojení s postřikovačem, okopávačem, ožínačem a žacím strojem. Zapojí se tak do všech prací na vinicích. Traktor Case IH Quantum 100 F má odpracováno 80 motohodin a zatím jsou na něj ze strany obsluh pozitivní ohlasy. Obsluhy oceňují zejména pohodlí, výbavu a moderní design.

Speciální traktor Case IH Quantum 100 F s komfortní a moderní výbavou

Case IH Quantum 100 F má šířku 1 382 mm, což zcela dostačuje pro provoz ve vinicích. Většina vinic Štěpána Maňáka má rozestup 2,50 metru. Traktor je osazen čtyřválcovým motorem FPT se zdvihovým objemem 3,6 litrů. Motor využívá čtyřventilovou hlavu válců. Má jmenovitý výkon 99 koní. Aby splňoval emisní normu, spolupracuje s bezúdržbovou technologií selektivní katalytické redukce HI-eSCR 2. Jde však o kompaktnější řešení, než používá Case IH u svých větších traktorů. V souladu s emisní normou je dosaženo bez použití klasického filtru pevných částic DPF a recirkulace spalin EGR. Systém je úhledně umístěn pod kapotou v motorovém prostoru. Obsluhu traktoru tak nic neruší při výhledu z kabiny ven.

Poloměr otáčení u traktoru Case IH Quantum F je 4,18 metru.
Poloměr otáčení u traktoru Case IH Quantum F je 4,18 metru.

Palivová sekundární nádrž traktoru Case IH Quantum F má objem 30 litrů a spolu s nádrží na AdBlue je umístěna v přední části motorového prostoru. Aby nebylo při každém tankování nutné otevírat celou kapotu, má obsluha možnost otevřít jen malý kryt nad hrdlem palivové nádrže. Traktor může být navíc opatřen přídavnými nádržemi (u kabiny) s celkovým objemem 120 litrů.

Motor traktoru Case IH Quantum F spolupracuje s mechanickou převodovkou s elektrickou reverzací pod zatížením. Volit lze rychlou nebo pomalou reverzaci. Řazení převodových stupňů se provádí prostřednictvím multifunkčního joysticku s konfigurovatelnými tlačítky.

Traktor Case IH Quantum F přijel z výrobního závodu již vybaven plnohodnotným čelním tříbodovým závěsem.
Traktor Case IH Quantum F přijel z výrobního závodu již vybaven plnohodnotným čelním tříbodovým závěsem.

Do kabiny traktoru Case IH Quantum F se vstupuje přes velké jednodílné dveře. Je čtyřsloupková a poskytuje i výhled na nářadí připojené mezi nápravami traktoru. Přední část stropu kabiny je uzpůsobena tak, aby obsluha nerušeně viděla na vpředu připojené nářadí (na rám, sklízeč apod.). Kabina traktoru poskytuje obsluze velký prostor nad hlavou. Podlaha v kabině je rovná, nemá žádný středový tunel. Nachází se v ní vzduchem odpružené sedadlo.

Kabina traktoru Case IH Quantum F je vybavena filtračním systémem kategorie 4 poskytujícím ochranu před prachy, aerosoly a párami. Ovládání filtrace je integrováno do digitálního barevného displeje umístěného na pravém sloupku kabiny. Displej se ovládá otočným voličem na pravém ovládacím panelu a umožňuje volit a nastavovat nejrůznější funkce traktoru včetně průtoků a časování hydraulických okruhů. Displej také informuje o provozních parametrech traktoru.

Kapota motoru traktoru Case IH Quantum 100 F je co nejvíce zúžena tak, aby byl zajištěn výhled na připojené nářadí vpředu a mezi nápravy traktoru. Přední část stropu kabiny je uzpůsobena tak, aby obsluha nerušeně viděla na vpředu připojené nářadí. Obsluha tak při práci s dvojitou okopávačkou na dva řádky, ožínačem či zatloukačem sloupků bude mít nerušený výhled na nářadí.

Case IH Quantum 100 F má šířku 1 382 mm, což zcela dostačuje pro provoz ve vinicích. Většina vinic Štěpána Maňáka má rozestup 2,50 metru.
Case IH Quantum 100 F má šířku 1 382 mm, což zcela dostačuje pro provoz ve vinicích. Většina vinic Štěpána Maňáka má rozestup 2,50 metru.

Traktor Case IH Quantum 100 F přijel z výrobního závodu již vybaven plnohodnotným čelním tříbodovým závěsem. Tříbodový závěs je dostupný i v konfiguraci s mechanickým ovládáním nebo s elektrickým ovládáním za pomoci tlačítek a s elektrohydraulickým regulačním systémem (EHR). Traktor může být vybaven jak přední, tak zadní vývodovou hřídelí s pamětí otáček. U vývodové hřídele lze nastavit automatiku aktivace/deaktivace na základě polohy ramen závěsu. Zadní tříbodový závěs má dva externí zvedací písty, které zvyšují zvedací sílu.

Traktor Case IH Quantum 100 F Štěpána Maňáka disponuje přední jednoduchou nápravu v pevném provedení.

Traktory Case IH Quantum jsou standardně vybaveny hydraulickým čerpadlem MegaFlow (80 l/min) pro pracovní hydrauliku a druhým čerpadlem (36 l/min) vyhrazeným pro řízení. I když jde o zubová čerpadla, disponují funkcí Load Sensing – nastavitelné čerpadlo dodává pouze takové množství oleje a pod takovým tlakem, kolik právě daný úkon vyžaduje. Zadní tříbodový závěs je dále složen z externích zvedacích pístů, EHR a silových čepů. Hydraulicky lze ovládat třetí bod, táhlo a boční stabilizátory (přes externí tlačítka u kabiny). Mezi nápravy traktoru lze zavěsit nejrůznější nářadí pro práci ve vinohradu nebo sadu – z výroby jsou tam připraveny čtyři montážní body.

Traktor Case IH Quantum je možné vybavit maximálně čtyřmi elektricky ovládanými hydraulickými okruhy. Za příplatek je k dispozici koncovka Powerbeyond pro rychlejší a přesnější nastavení průtoku oleje (s ohledem na typ připojeného nářadí). V oblasti závěsu zaujme také větší počet elektrických zásuvek včetně ISOBUS zásuvky. Do kabiny tak lze umístit ISOBUS kompatibilní ovládací terminál a ovládat jím připojené nářadí.

Poloměr otáčení u traktoru Case IH Quantum F je 4,18 metru. Malému poloměru otáčení napomáhá speciální konstrukce traktoru, kde olejová vana nahrazuje rám. Díky tomu je v oblasti předních kol více místa pro jejich natočení do plného rejdu.