Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Kdo se přihlásil na první mezinárodní soutěž v orbě koňmi?

Zveřejněno: 13. 6. 2022

Dne 14. června 2022 v Nabočanech při tradiční akci NAŠE POLE se uskuteční mezinárodní soutěž v orbě koňmi. Již dnes máme celkem 9 přihlášených soutěžních posádek.

Dnes již není mnoho lidí, kteří by se dokázali postavit za pluh a tímto způsobem obdělat půdu.

Sousední Slovenskou republiku přijedou reprezentovat: Oráč – Veterník Martin, z Martina s pomocníkem Lubošem Dobrotkou. Halás Jozef, s pomocníkem Rodenakem Urbanem z Nového Mesta nad Váhom, Šulák Lukáš, ze Serdě s pomocníkem Lubomírem Suhaji ze Šintavy, dále přijede Francisty Ján st., s pomocníkem Francistou Jánem ml. z Krupiny.

Českou republiku přijedou do Nabočan reprezentovat: Oráč – Vydra Ladislav s koňmi Bety a Krišpín, oráč Frait František s koňmi Pabar a Massbon, případně Dragon a Nestor, oráč Hradec Josef s koňmi Nikon a Spartakus, oráč Sněhota Oskar s koňmi Jasánek a Nanuk a oráč Dobrovolný František s koňmi Leontýnka a Lumen.

Jsme přesvědčení, že pokud si uděláte čas a do Nabočan přijedete, uvidíte krásnou souhru majestátního koně a člověka. Dnes již není mnoho lidí, kteří by se dokázali postavit za pluh a tímto způsobem takto obdělat půdu, jako základ pro úspěšné pěstování zemědělských plodin.

Mezinárodní soutěž v orbě koňmi bude organizována ve spolupráci s Asociací svazů chovatelů koni České republiky, Sväzem chovatelů koní Slovenské republiky a dále ve spolupráci s vydavatelstvím Profi Press, s.r.o. a Agenturou M-S-P, s.r.o. Je naší milou povinností poděkovat všem, kteří věří v úspěch tohoto projektu a pomohli nám zajistit dostatek finančních prostředků na zorganizování této mezinárodní soutěže. Velké poděkování patří především Ministerstvu zemědělství, Zemědělskému družstvu Dolní Újezd, Zemědělskému družstvu chovatelů a pěstitelů z Litomyšle, akciové společnosti Zepo Leština, společnosti Dibaq, a.s., distributoru krmiv pod značkou Fitmin, dále společnostem San Anton, pěstiteli kanadských borůvek, výrobci krmných směsí společnosti Schaumann ČR, s.r.o., akciové společnosti Klas Nekoř, společnosti Trelleborg Wheel Systems ČR, a.s. a několika dalším. Velké poděkování patří společnosti Profi Press, s.r.o. jako poskytovateli nadstandartního zázemí. Po ukončení této soutěže Vás budeme informovat o konečných výsledcích, výhledu orby koňmi na Slovensku, dále kdy v tomto roce budete mít možnost shlédnout další soutěže v orbě koňmi, jako například v Pardubicích při soutěži „O ruchadlo bratranců Veverkových“ a v neposlední řadě o přípravách na další v pořadí již 2. ročník česko – slovenské orby koňským spřežením.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.