Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Kombinované tažené rozmetadlo Amazone ZG-TX dokáže přesně aplikovat hnojivo i vápno, a to i na okrajích pole

Zveřejněno: 18. 12. 2023

Firma Amazone na Tiskových dnech v Německu představila nové kombinované tažené rozmetadlo Amazone ZG-TX. U rozmetadla je možné provést rychlou přestavbu mezi rozmetacím systémem TS a nově vyvinutou rozmetací jednotkou na vápno. Lze tak přesně aplikovat jak granulovaná minerální hnojiva, tak vápno prostřednictvím jednoho stroje.

Kombinované tažené rozmetadlo Amazone ZG-TX dokáže přesně aplikovat hnojivo i vápno, a to i na okrajích pole.

Termín kombinované rozmetadlo se používá pro označení strojů, které dávkují minerální hnojiva nebo vápno na 2 rozmetací disky prostřednictvím podlahového pásu. Požadavky na optimální přesnost však rostou i v sektoru kombinovaných rozmetadel.

Namísto jednoduchého žlabu, jímž je hnojivo vedeno na disk, je v rozmetadle Amazone ZG-TX integrováno definované nastavení místa dodávky. To následně umožňuje používat systémy HeadlandControl a Section Control. Rozmetací jednotka, známá z rozmetadel Amazone ZA-TS a Amazone ZG-TS, tak poskytuje přesné rozmetání až do pracovní šířky 54 metrů. V kombinaci s volitelným systémem měření točivého momentu na rozmetacích discích – FlowControl je zaručena přesná regulace rozmetací dávky již od první sekundy.

Amazone ZG-TX také stanovuje nové standardy v oblasti aplikace hnojiv na hranicích pozemků. Systém pro rozmetání hnojiva na okrajích pozemku se systémem AutoTS integrovaným přímo v kotoučích se montuje na pravou stranu stroje jako součást rozmetacího systému TS. To zaručuje optimální výsledek rozmetání až k okraji pole, a to i při velkých pracovních záběrech. Dříve se tento systém vyskytoval pouze u přesných rozmetadel Amazone ZA-TS a Amazone ZG-TS, nyní se používá také u Amazone ZG-TX. Při rozmetání vápna se k hraničnímu hnojení využívá deflektor na pravé straně stroje.

Pro přechod z použití hnojiva na použití vápna je třeba vyměnit pouze několik komponent.
Pro přechod z použití hnojiva na použití vápna je třeba vyměnit pouze několik komponent.

Zvláštností Amazone ZG-TX je jednoduchá přeměna pro rozmetání vápenatých a granulovaných minerálních hnojiv. K tomuto účelu je třeba vyměnit pouze několik jednotlivých komponent. Díky chytrému softwaru terminál rozpozná, že došlo k přestavbě rozmetadla. Kombinované rozmetadlo je kompletně přestavěno přibližně za 25 minut, což umožňuje následně rozmetat buď vápno, nebo hnojivo.

Rozmetadlo Amazone ZG-TX Super má maximální zatížení nápravy 15 tun na poli, 10 tun na silnici a zatížení oje 4 tuny (na poli až 6 tun). Strmé stěny zásobníku zajišťují plynulý tok, a to i vápna a volitelné řetězové hrabice pak zaručují rovnoměrný tok materiálu k rozmetací jednotce. Nově vyvinutá rozmetací jednotka zaručuje maximální pracovní výkon. Efektivně dávkuje vápno do záběru až 16 metrů. Umožněna je také aplikace nízkých dávek vápna (menších než 1 t/ha).

Rozmetadlo Amazone ZG-TX Super má maximální zatížení nápravy 15 tun na poli, 10 tun na silnici a zatížení oje 4 tuny.
Rozmetadlo Amazone ZG-TX Super má maximální zatížení nápravy 15 tun na poli, 10 tun na silnici a zatížení oje 4 tuny.

Například volitelná uzávěrka pro snížení dávky umožňuje současně i rovnoměrnou aplikaci malých množství vápna menších než 1 t/ha. Kromě toho je možné již od počátku optimalizovat způsob rozmetání vápna pomocí jednoduché korekce místa dodání. Díky deflektoru lze vápno přesně aplikovat i podél hranic polí a příkopů.

Různé úrovně výbavy taženého kombinovaného rozmetadla Amazone ZG-TX znamenají, že stroj lze specificky přizpůsobit každému použití. Varianta s rámem Special se dodává s kapacitou zásobníku 6 800 litrů a 9 000 litrů s maximální přípustnou hmotností stroje 17 tun. Varianta s rámem Super má kapacitu až 11 200 litrů a hmotnost 21 tun. Zatímco model Amazone ZG-TX Super je standardně vybaven pevnou ojí se spodním závěsem, model Amazone ZG-TX Special může být dodán buď s ojí namontovanou do horního a nebo spodního závěsu.

Pneumatiky s profilem AS o průměru až 2,05 metru nebo kola o šířce 750 mm rovnoměrně rozkládají hmotnost stroje na půdu. K dispozici je i volitelné řízení nápravy s úhlem natočení až 20°. Dvouokruhový pneumatický brzdový systém a standardně instalovaná LED světla zajišťují bezpečnou přepravu po silnici rychlostí až 40 km/h.

Pro každou aplikaci je k dispozici správný řídicí systém se dvěma koncepcemi ovládání Easy a Tronic. Nové intuitivní ovládání ISOBUS poskytuje všechny funkce světa ISOBUS v Amazone ZG-TX Tronic. Není potřeba externí monitor, pokud je traktor vybaven ISOBUS monitorem. Díky až 3 kamerám má obsluha neustále přehled o okolí a stroji.

Obsluha pomocí specifického terminálu EasySet 2 v kabině stroje, který se používá také v nesených rozmetadlech Amazone ZA-X, Amazone ZA-M a Amazone ZA-V, zaručuje snadnou obsluhu s jakýmkoli traktorem.

Amazone rozšiřuje svůj sortiment nesených rozmetadel o největší model ZA-TS 5000.
Amazone rozšiřuje svůj sortiment nesených rozmetadel o největší model ZA-TS 5000.

Nové největší nesené rozmetadlo Amazone ZA-TS 5000

Amazone také rozšiřuje svůj sortiment nesených rozmetadel o největší model Amazone ZA-TS 5000 s kapacitou zásobníku až 5 000 litrů. Amazone ZA-TS 5000 se standardně dodává s rámem Ultra a vážicím systémem Profis. Integrace vážicího systému do softwaru ISOBUS umožňuje uživateli kdykoli sledovat úroveň naplnění a zbytkové objemy, definovat cílové hmotnosti a přesně plnit zásobník. Maximální užitečné zatížení 4 500 kg je plně využito, aniž by hrozilo přetížení rozmetadla.