Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Krone a Lemken inovují svého robota, dostane jednotnou barvu a další novinky

Zveřejněno: 11. 4. 2024

Firmy Krone a Lemken letos významně rozšiřují spektrum použití svého robota, kterého společně vyvíjí. Robot například dostane čelní závěs pro provoz nejrůznějšího nářadí.

Robot byl testován ve spojení se žacími stroji Krone.

Společným projektem "Combined Powers" se firmy Lemken a Krone snaží posunout a zviditelnit nejen vývoj autonomních strojů, ale také souvisejících pracovních postupů, a to prostřednictvím dalších praktických nasazení v tuzemsku i v zahraničí. Poznatky a výsledky provozních zkoušek z let 2022 a 2023 byly zapracovány do optimalizace a dalšího vývoje různých funkcí robota.

Funkčnost autonomního robota byla výrazně rozšířena integrací předního závěsu s vývodovým hřídelem, to znamená, že nyní jsou k dispozici dva samostatné, inteligentní přípojné prostory. Robota lze tedy využívat během sklizně pícnin – využívat lze přední i zadní žací stroje současně. Robot byl testován ve spojení s žacím strojem Krone EasyCut F 320 v kombinaci s Krone Butterfly EasyCut B 950 Collect. Naproti tomu firma Lemken využívá přední závěs k použití válců během zpracování strniště.

Firma Lemken testuje závěsné stroje pro roboty.
Firma Lemken testuje závěsné stroje pro roboty.

Autonomní robot Lemken/Krone byl nadále vyvíjen s ohledem na snadnou údržbu, praktičnost a optimalizaci nosičů senzorů. Další zajímavostí je vylepšení diesel-elektrického pohonu. Nová generace strojů si zachovává výkon 170 kW/230 koní a nadále je vybavena řízením 4 kol s velkými pneumatikami pro maximální tažnou sílu a minimální tlak na půdu. Řešení přepravy představené na veletrhu Agritechnica 2023 pomocí oje (VTS = Vehicle Transport System) je možné i v kombinaci s vpředu neseným nářadím.

Nový robot Lemken/Krone se vyznačuje jednotným lakováním v dynamické platinové šedé barvě.