Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Letošní agrosalon Země živitelka byl opět velice úspěšný

Zveřejněno: 13. 10. 2023

Mezinárodní agrosalon Země živitelka konaný na Výstavišti České Budějovice se za dobu své existence stal v rámci celé České republiky jedním z největších a nejnavštěvovanějších veletrhů. Letošní ročník navštívilo 111 886 návštěvníků a představil se rekordní počet odborných vystavovatelů.

Letos se na agrosalonu Země Živitelka představil rekordní počet odborných vystavovatelů.

Letošní 49. ročník agrosalonu Země živitelka nesl motto „Na cestě k udržitelnosti“ s cílem poukázat na vztah člověka ke krajině v kontinuálním a delším časovém horizontu. V rámci podtitulu se agrosalon tematicky zaměřil na environmentální význam zemědělství, precizní zemědělství a sociální zemědělství.

Na agrosalonu Země živitelka byly představeny technické novinky i technologie, poprvé proběhl klubový šampionát plemene dexter, potřetí soutěž v rychlostní střiži ovcí. Zástupci Ministerstva zemědělství vyhlásili prestižní soutěž Zlatý klas o nejlepší vystavený exponát.

Zlatý klas

V roce 2023 bylo přihlášeno 42 exponátů: rostlinná kategorie byla zastoupena 6 exponáty, živočišná také 6 a nejvíce zastoupenou byla kategorie mechanizace s počtem 25 přihlášených. Poslední kategorií byla potravinářská s 5 zastoupenými.

Jelikož se náš časopis zaměřuje především na zemědělskou techniku, zmíníme například meziřádkový kultivátor Kverneland ONYX 3064F s naváděcím modulem Kverneland LYNX 2000, rozdružovač balíků sena ROMET TWIN od STS Olbramovice, a.s., přepravník pro 4 balíky sena, slámy TEMAK T-M4, traktorový návěs ZDT NS18.1 a mobilní kurník QURAMO Q 100.

Ocenění Zlatý klas získal meziřádkový kultivátor Kverneland ONYX 3064F + naváděcí modul Kverneland LYNX 2000.
Ocenění Zlatý klas získal meziřádkový kultivátor Kverneland ONYX 3064F + naváděcí modul Kverneland LYNX 2000.

Na agrosalonu má každý rok řada strojů a technologií svoji premiéru. Letos se návštěvníkům představil nejsilnější sériově vyráběný pásový traktor na světě. Mezi zajímavé exponáty také patřil mulčovací BARBIERI XROT na dálkové ovládání s pásovým podvozkem či modulární secí stroj FARMET FALCON PRO FERT+. V pavilonu C1 nechyběla ani prezentace historické zemědělské techniky.

Bohatý program

Jeden pavilon byl věnován i potravinářským a zemědělským firmám, státním institucím a krajům. Vystavovatelé tam prezentovali projekty na podporu kvalitních českých potravin (např. Poznej svého farmáře apod.). Návštěvníci si mohli v pojízdné prodejně zakoupit regionální potraviny (SZIF) a seznámit se s projektem RYBA NA TALÍŘ – Zařízení služeb Ministerstva zemědělství. Slavnostně bylo vyhlášeno rozšíření iniciativy ČESKÉ POLE o nového člena v podobě České zemědělské univerzity a podepsání memoranda. ČESKÉ POLE je iniciativa společnosti makro ČR. Má za cíl podporovat a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře a gastronomii.

V pavilonu C1 byla přichystána prezentace historické zemědělské techniky.
V pavilonu C1 byla přichystána prezentace historické zemědělské techniky.

Odborná veřejnost z oblasti živočišné výroby se mohla těšit i na prezentaci hospodářských zvířat. Mezi vystavenými i předváděnými zvířaty byli kompletní zástupci původních českých plemen, která jsou zařazena v národní genové rezervě ČR. Skot byl poprvé umístěn v pavilonu D5 bez vazného ustájení, aby byl zajištěn větší komfort zvířat. Na Země živitelku se vrátili i včelaři. V sobotu proběhl klubový šampionát nejmenšího plemene skotu dexter pod taktovkou německé sudí. Zajímavé bylo sledovat rychlostní střiž ovcí – soutěž ŽIVITELKA SPEED SHEAR. Největší lákadlo představoval osel poitouský, zástupce největšího plemene domácího osla.

Environmentální význam zemědělství se tematicky prolínal v expozicích vystavovatelů i v doprovodném programu. V pavilonu T2 byl připraven ucelený program k deseti letům systematické podpory sociálního zemědělství v ČR – od historie až po současnost. Představili se kompletní zástupci původních českých plemen zařazených v národní genové rezervě ČR, prezentovali se příklady řízených závlahových systémů a osevní směsi pro pestřejší louky. Biologické centrum AV ČR a Česká zemědělská univerzita v Praze si přichystala program pro širokou veřejnost. Kdo měl zájem, mohl se zúčastnit seminářů, například na téma Evropská legislativa a její dopady na zemědělství a český venkov či Nové genomické techniky šlechtění: Cesta k udržitelné produkci potravin?

V sobotu tradičně proběhla oslava konce sklizně – Národní dožínky. Letos se poprvé Národních dožínek účastnil Mons. Dominik Duka OP, kardinál římskokatolické církve a emeritní 36. arcibiskup pražský. V rámci konání agrosalonu také proběhla oslava osobnosti Antonín Švehla (150 let od narození a 90 let od úmrtí). Byl to československý politik, předseda tří československých vlád, předseda agrární strany a hostivařský statkář.

Jubilejní padesátý ročník agrosalonu Země živitelka se uskuteční od 22. do 27. srpna 2024.