Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

Zlatý klas 2023: Přehled oceněných exponátů ze Země živitelky

Zveřejněno: 6. 9. 2023

Nedílnou součástí Země živitelky je soutěž o nejlepší vystavený exponát Zlatý klas, která probíhá pod odbornou garancí Ministerstva zemědělství ČR. Soutěž se stala za dobu své existence prestižní záležitostí a výrobci oceněných produktů tuto soutěž považují za významný přínos pro prezentaci a publicitu svých výrobků. Velký obchodní význam pro oceněné firmy je možnost používat diplom a logo Zlatého klasu daného roku, a to už od okamžiku vyhlášení výsledků soutěže.

Ocenění získal meziřádkový kultivátor Kverneland ONYX 3064F + naváděcí modul Kverneland LYNX 2000.

Soutěžní exponáty byly i v letošním ročníku rozděleny podle svého zaměření do čtyř kategorií: ROSTLINNÁ VÝROBA, ŽIVOČIŠNÁ VÝROBA, MECHANIZACE a POTRAVINÁŘSKÁ VÝROBA.

V roce 2023 bylo přihlášeno 42 exponátů: rostlinná kategorie byla zastoupena 6 exponáty, živočišná také 6 a nejvíce zastoupené kategorie byla kategorie mechanizace s počtem 25 přihlášených a poslední kategorií byla potravinářská s 5 zastoupenými.

Rostlinná výroba

Přihlašovatel: Zemědělský výzkum, spol. s.r.o.

Exponát: Svazenka zvonkovitá cv. ELIZABETA

Zdůvodnění: Jedná se o kolekce českých odrůd archaických typů pšenic špaldy, dvouzrnky a jednozrnky pro potravinářské využití, které byly vyšlechtěny v průběhu posledních dvou dekád na pracovišti Genové banky Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i.. Tyto typy pšenic vykazují výbornou rezistenci k běžným houbovým chorobám. Benefitem je nutriční kvalita zrna, především vyšší obsah bílkovin a minerálů. Poslední studie též poukazují na nižší glykemickou zátěž při konzumaci z těchto pšenic i výrazně nižší podíl celiakálně reaktivního lepku.

Přihlašovatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

Exponát: Odrůda prosa Rubikon

Zdůvodnění: Odrůda prosa, Rubikon, je teprve druhou původní českou odrůdou, která je právně chráněná a určená do podmínek ČR. Vyznačuje se kratší vegetační dobou, velkým červeným zrnem a velkou žlutou jáhlou. Je velmi výnosná. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek, hlavně manganu, vápníku a hořčíku i vitamínů skupiny B. Odrůda si nachází bohaté uplatnění jak pro potravinářské využití, tak i např. do směsí pro agroenvironmentální opatření, důležitých v současném nastavení podmínek SZP.

Přihlašovatel: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

Exponát: Odrůda brambor Val Red

Zdůvodnění: Jedná se o brambor varného typu B se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnatou. Odrůda je vhodná jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší. Odrůdy těchto varných typů lze označit za universální. V současné době obchodníci vyžadují od pěstitelů odrůdy s různými varnými typy s hladkou atraktivní slupkou hlíz, bez výskytu strupovitosti a dobrou reakcí na úpravu hlíz mytím a to odrůda Val Red splňuje. Lze ji použít v průběhu celé bramborářské sezóny, tzn. od září sklizňového roku až do dubna až května následného skladovacího období.

Přihlašovatel: Agritec Plant Research s.r.o.

Exponát: AKLEI – kmín kořenný jarní

Zdůvodnění: AKLEI je raná až středně raná odrůda jednoletého kmínu kořenného určená pro jarní setí a pěstování k produkci nažek pro potravinářské využití. Velmi významným rysem je, že vlivem kratší vegetační doby, než je u tradičního dvouletého kmínu, je ojedinělé až vyloučené nebezpečí napadení významným škůdcem vlnovníkem kmínovým. Taktéž se jedná o významnou nektarodárnou rostlinu pro včely a jiný hmyz.

ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU – PRO SEEDS s.r.o.

Exponát: Kvetoucí ráj – pestrá směs pro opylovače

Zdůvodnění: Účelem této pestré směsi pro opylovače je nabídnout kvalitní a cenově dostupnou směs sestavenou převážně z českých plodin a odrůd. Ve směsi jsou zastoupeny druhy, které postupně nakvétají a zajišťují dlouhodobou aplnohodnotnou pastvu nejen pro včely medonosné, ale i pro včely samotářky, čmeláky, motýly i další hmyz. Druhy zastoupené ve směsi zároveň přispívají k větší biodiverzitě krajiny, k lepšímu hospodaření s vodou, omezení eroze a mohou být současně i úkrytem pro drobnou zvěř a ptactvo.

Živočišná výroba

Přihlašovatel: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Exponát: 2915 Generale Albuza XI

Zdůvodnění: Generale Albuza XI je typický starokladrubský hřebec v kratším obdélníkovém rámci, s klabonosou hlavou, vysoko nasazeným, středně dlouhým krkem, pravidelným fundamentem s výbornou mechanikou pohybu. Hřebec má velmi dobrý charakter a výbornou ochotu k práci. Je zapřahán do různých typů zápřeží, úspěšně soutěží ve dvojspřeží a jezdecké drezuře, vystupuje v ukázkách s jezdkyní v dámském sedle. Výkonnostní zkoušky absolvoval v roce 2020, licentován byl v prosinci 2021, v roce 2022 připustil pět klisen, v roce 2023 se narodila tři hříbata.

Přihlašovatel: N&N Košátky s.r.o.

Exponát: Mobilní kurník QURAMO Q 100

Zdůvodnění: Mobilní kurník Quramo Q 100 je určený pro chov nosnic ve volném prostranství splňující podmínky welfare. Vhodný pro mikro a malé podniky v rámci rozšíření nabízeného sortimentu živočišných komodit. Představený model je určený pro 120 nosnic v konvenčním chovu, 80 nosnic v BIO chovu. Může být plně autonomní pomocí FVE (ovládání snáškových hnízd, výběhových vrat) nebo napojen na elektrickou síť. Uvnitř jsou umístěna snášková hnízda se sběrnicí vajec, která je přístupná zvenčí. Dále je uvnitř umístěno potřebné vybavení, přičemž nádrž na napájecí vodu pojme až 300 litrů.

Mobilní kurník QURAMO Q 100.
Mobilní kurník QURAMO Q 100.

Přihlašovatel: FARMTEC a.s.

Exponát: DELTA II s odkládacími shrnovacími lopatami

Zdůvodnění: Kolekce sestává ze šesti kusů jalovic plemene ČESTR, které odpovídají chovnému cíli českého strakatého skotu. Jedná se o kombinovaný užitkový typ s velmi dobrou kapacitou těla, výborným osvalením a korektními končetinami.

Přihlašovatel: Reprogen a.s. (chovatel: AGRA Březnice a.s.)

Exponát: Kolekce plemenného skotu ČESTR po býkovi WERT

Zdůvodnění: Kolekce sestává ze šesti kusů jalovic plemene ČESTR, které odpovídají chovnému cíli českého strakatého skotu. Jedná se o kombinovaný užitkový typ s velmi dobrou kapacitou těla, výborným osvalením a korektními končetinami.

Mechanizace

Přihlašovatel: VNT electronics s.r.o.

Exponát: Fencee energy Smart Cellular DUO EDC150

Zdůvodnění: Generátor elektrického ohradníku je připojen přímo k software výrobce pomocí technologie eSIM, díky které je možné zařízení umístit kdekoliv, kde je GSM signál a ovládat jej na dálku. Generátor disponuje celou řadou dalších užitečných funkcí.

Přihlašovatel: BLAZE HARMONY s.r.o.

Exponát: Zplyňovací kotel BLAZE NATURAL PLUS

Zdůvodnění: Zplyňovací kotel s možností spalování různých dřevních paliv umožňuje instalaci bez akumulační nádrže a je schopen provozu zcela bez elektřiny. Kotel je nejjednodušší řešení pro výměnu stávajících kotlů.

Přihlašovatel: KVERNELAND GROUPP CZECH s.r.o.

Exponát: Meziřádkový kultivátor Kverneland ONYX 3064F + naváděcí modul LYNX 2000

Zdůvodnění: Efektivní pletí je důležité pro zdravý růst rostlin a vysoký výnos. Zároveň se ochrana životního prostředí stala hlavním tématem současného zemědělství. Meziřádkový kultivátor Kverneland Onyx zajišťuje efektivní mechanické pletí řádku a meziřádku u širokého spektra plodin; pletí je možné realizovat v minimální vzdálenosti od plodiny bez rizika jejího poškození. Pro extra pružnost, jednoduché ovládání a absolutní přesnost je Kverneland ONYX vybaven naváděcím systémem LYNX.

Přihlašovatel: STS Olbramovice, a.s.

Exponát: Rozdružovač balíků sena STS ROMET TWIN

Zdůvodnění: Univerzální rozdružovač kulatých i hranatých balíků sena, slámy a senáže STS ROMET TWIN je výkonným strojem v této kategorii díky dvěma rozdružovacím válcům. Novinkou je dálkové ovládání plynulé změny rychlosti dopravníků na vstupu i výstupu materiálu.

Rozdružovač balíků sena STS ROMET TWIN.
Rozdružovač balíků sena STS ROMET TWIN.

ZLATÝ KLAS S KYTIČKOU Přihlašovatel: SYNPRO s.r.o.

Exponát: Slopehelper – zemědělský robot do vinic a sadů

Zdůvodnění: Slopehelper je plně autonomní zemědělský robot pro práci ve vinicích a sadech, který snižuje potřebu lidské práce. Technologie umělé inteligence a inovativní radarový systém umožňují úspěšně využívat robot bez ohledu na denní dobu. Pohon robota je elektrický a kapacita akumulátoru umožňuje práci po dobu až 14 hodin.

Přihlašovatel: TEMAK CZ, s.r.o.

Exponát: Přepravník pro 4 balíky sena, slámy TEMAK T-M4

Zdůvodnění: Přepravník je chráněn užitným vzorem. Vyniká jednoduchostí a byl vyvinut pro efektivnější využití manipulátoru při svážení, stohování, nakládání a vykládání kulatých balíků.

Přepravník pro 4 balíky sena, slámy TEMAK T-M4.
Přepravník pro 4 balíky sena, slámy TEMAK T-M4.

Přihlašovatel: Zemědělská a dopravní technika, spol. s.r.o.

Exponát: Traktorový návěs ZDT NS18.1

Zdůvodnění: Traktorový návěs ZDT NS18.1 používá systém aktivního řízení zpětného chodu zadní nápravy. Je šetrný k širokoprofilovým pneumatikám a je vhodný pro tažné prostředky s hydraulikou ovládanou pomocí „Load sensing“.

Traktorový návěs ZDT NS18.1.
Traktorový návěs ZDT NS18.1.

Potravinářská výroba

Přihlašovatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (výrobce: Rakytník Cvrček, s.r.o.)

Exponát: ImmuRelax

Zdůvodnění: Jde o výrobek produkovaný rodinou firmou, jehož receptura vznikla v rámci implementace výsledků výzkumu do praxe a byla vyvinuta v řešitelském týmu ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby. Nápoj je připraven ze směsi tří bylin v unikátním poměru, jde o směs těchto bylin: kozinec blanitý, parcha saflorovitá (též maralí kořen) a bazalka posvátná. Macerací směsi těchto bylin se získává nápoj s ověřeným obsahem sekundárních metabolitů, u kterých byly vědecky prokázány pozitivní účinky na imunitní systém člověka. Jde o chuťově vyvážený nápoj, neobsahující žádné konzervanty, barviva ani jiná aditiva, který lze konzumovat jak horký, tak studený.

Přihlašovatel: Eva Sedláková

Exponát: Straciatella – kozí tvarohový krém Janínek

Zdůvodnění: Produkt Kozí tvarohový krém Janínek – příchuť Stracciatella je produkt rodinné mlékárny kozí farmy paní Sedlákové ze Šošůvek z Moravského krasu, jejíž výrobky jsou na trhu více než 30 let. Kozí mléko pro výrobu je získáváno výhradně z národního plemene – koza bílá krátkosrstá. Zvířata se pasou v prostředí Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Všechny suroviny jsou nakupovány v této lokalitě. Základem výrobku je plnotučný tvaroh z nestandardizovaného kozího mléka, získaný za pomocí šetrné pasterace. Vyrobený krém má příjemně nakyslou chuť a vůni, která je doplněna příchutí stracciatella, která je v oblasti tohoto sortimentu ojedinělá.

Přihlašovatel: Kitl s.r.o.

Exponát: Kitl Syrob Maracuja

Zdůvodnění: Oceněný výrobek je novinkou společnosti Kitl s.r.o. Jde o limitovanou edici ovocného sirupu s příchutí tropického plodu Maracuja, která není na trhu příliš rozšířená. Toto ovoce má vynikající chuť, která je velmi sladká a aromatická, s jemnými ovocnými tóny, které připomínají ananas a citrusové plody. Sirup je vyroben za studena, aby si zachoval co nejvíce prospěšných látek a zachovala se jeho jedinečná exotická chuť. Výrobce klade důraz na kvalitní a ověřené dodavatele surovin a tradiční způsob výroby. Společnost Kitl s.r.o. se specializuje na výrobu bylinných či ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství.

Přihlašovatel: Vřes caffé s.r.o.

Exponát: Středně hořká káva

Zdůvodnění: Vítězným produktem je středně hořká zrnková káva, druhu arabika. Výroba probíhá přímo v Moravskoslezském regionu v rodinné firmě. Káva je čerstvě pražena, obvykle 3 až 4 dny před prodejem a bez použití pražícího softwaru. Vyznačuje se jednotností zrn ve velikosti i zbarvení. Výsledkem je káva s typickou kávovou vůní a plnou sametovou chutí hořké čokolády. Jde o tradiční a řemeslný způsob přípravy kávy, která je následně spotřebiteli dodávána prostřednictvím kamenných specializovaných prodejen.