Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Massey Ferguson pracuje na prototypu traktoru na biometan!

Zveřejněno: 9. 3. 2018

Zdá se, že značka Massey Ferguson pracuje na prototypu traktoru na biometan. Tuto informaci jako první zveřejnila francouzská internetová stránka La France Agricole.

Zemědělská technika nemusí být poháněna jen naftou, stále častěji se uplatňuje i elektřina. U traktorů častěji také alternativní paliva, jako je biometan. Traktory na tento pohon již úspěšně provozuje New Holland, prototypy před několika roky ukázal i Deutz-Fahr či Steyr. V rámci koncernu AGCO úspěšně vyrábí traktory na bioplyn i finská Valtra (jedná se řádově o kusy). Druhou značkou v koncernu AGCO, která bude vyrábět traktory na biometan, má být iMassey Ferguson.

AGCO pracuje ve Francii na projektu ‘Axema’, jehož cílem je navrhnout traktor na biometan. Tímto palivem má být poháněna řada traktorů Massey Ferguson 7700. Aktuálně tyto traktory pohání dieselový motor. Jistý Bruno Sap z projekční kanceláře AGCO nyní představil dosavadní výsledky z vývoje. Massey Ferguson v novodobé historii nikdy nenabízel traktory na alternativní pohon.

Podle stránky La France Agricole bylo cílem nalézt alternativní řešení pohonu pro traktory řady 7700. Byly zjevně zvažovány všechny technologie, včetně vodíkových pohonných systémů. Biometan byl údajně vybrán, protože nabízí lepší vztah mezi velikostí a hmotností paliva, které má traktor přepravovat. Biometan též poskytne dostatek potřebného výkonu.

Traktor údajně bude osazen několika nádržemi o objemu 1600 litrů. Palivo by se mělo nacházet v celkem devíti lahvích pod kabinou (místo naftové nádrže) a v dalších dvou lahvích o objemu 130 l po stranách kabiny. Motor by se měl posunout, aby se vytvořil prostor pro palivové nádrže. Vzhledem k tomu, že převodovka Dyna-VT značky Massey Ferguson je již kompaktní, pod kabinou je tedy dostatečný prostor. Oproti standardnímu traktoru bude verze na biometan o 20 cm vyšší a bude mít delší rozvor.

Kdy bude veřejnosti představen prototyp, není známo.

Autor: Milan Jedlička
Foto: MF

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.