Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Modernizované sklízecí mlátičky New Holland CR a CX pro rok 2024 dostaly užitečnou výbavu

Zveřejněno: 10. 1. 2024

Na veletrhu Agritechnica 2023 byla představena řada novinek v oblasti sklízecích mlátiček New Holland CR a New Holland CX pro rok 2024. Nové sklízecí mlátičky jsou snadno rozpoznatelné díky novému designu kapoty a nálepkám "Inspired by Nature". Nový design dává oběma řadám podobný rodinný vzhled jako ostatním typům strojů v celé nabídce zemědělské techniky New Holland.

Sklízecí mlátička New Holland CR9.90 v designu pro rok 2024.

Obsluha sklízecích mlátiček New Holland CR a New Holland CX modelového roku 2024 může využívat vylepšené sedadlo, které je odvětrávané a vyhřívané. Disponuje také koženým čalouněním a poskytuje lepší oporu. Nové rádio DAB+ poskytuje přístup k širšímu spektru stanic. Komfort i bezpečnost zvyšuje – a riziko poškození minimalizuje – nové pravé zpětné zrcátko, které je k dispozici již v modelu New Holland CX, ale nyní také v modelu New Holland CR Twin Rotor, a které je elektricky dálkově sklopné, aby bylo možné jej v případě potřeby snadno sklopit a zabránit tak případné kolizi. Přínosem pro bezpečnost a produktivitu je také dostupnost až tří kamer, které lze z výroby instalovat na různá místa na stroji. Pohledy lze vybírat prostřednictvím obrazovky terminálu v kabině.

Model New Holland CR7.90 lze nově osadit pásovými jednotkami SmartTrax o šířce 24 palců. Maximální rychlost tohoto modelu je 30 km/h. Kolový model lze obout do pneumatik VF (very high flexion) 620/70 R42 a LSW (low sidewall technology) 1250/35 R46.

I menší modely sklízecích mlátiček New Holland CR a New Holland CX budou dostupné s polopásovým podvozkem.
I menší modely sklízecích mlátiček New Holland CR a New Holland CX budou dostupné s polopásovým podvozkem.

Pro modely New Holland CR7.80, CR7.90 a CR 8.80 je nově k dispozici systém Dynamic Flow Control. Tento systém umožňuje měnit polohu lopatek na obou rotorech v závislosti na měnících se podmínkách sklizně, může zvýšit výkonnost a produktivitu až o 20 %.

Modely New Holland CR lze vybavit i systémem automatického řízení kombajnu IntelliSense. Díky této technologii si obsluha může vybrat z různých strategií sklizně, jako jsou například omezené ztráty, nejlepší kvalita zrna či maximální výkon. Systém pak nastavuje stroj podle zvolené strategie. Při uvedení na trh systém nabízel nastavení pro pšenici, řepku olejnou, kukuřici a sóju. Nově jsou k dispozici nastavení pro oves, čirok, proso. Systém IntelliSense je standardní součástí výbavy kombajnů New Holland CR9.90 a CR10.90, u ostatních modelů New Holland CR je volitelný.

Modernizovaná sklízecí mlátička New Holland CX.
Modernizovaná sklízecí mlátička New Holland CX.

Nové modely sklízecích mlátiček New Holland CR jsou z výroby vybaveny systémem NutriSense. Senzor je namontován na čistém krytu elevátoru a nepřetržitě monitoruje tok plodin. Pomocí blízkého infračerveného světla dokáže analyzovat nutriční složky plodin včetně obsahu bílkovin, škrobu a oleje a vlhkosti a vytvářet jejich mapy. Údaje a mapy lze propojit s mapami výnosů a odběru půdních vzorků, což zemědělcům umožňuje nejen přijímat okamžitá rozhodnutí o sklizni, skladování, ale také plánovat strategie do budoucna, jako je například změna dávek dusíku v následujícím roce podle oblastí pole s vyšším/nižším obsahem bílkovin v zrnu.

Sklízecí mlátičky New Holland CR jsou nově vybaveny dotykovým terminálem IntelliView 12 s vyšším rozlišením a jasnějším displejem se sníženým odleskem. K dispozici je kompletní návod k obsluze s funkcí vyhledávání, snímky z kamery Grain Cam a vylepšené 3D mapování. Nový displej je také vybaven zcela novou možností IntelliSteer, která se vyznačuje špičkovým naváděcím výkonem v kombinaci s maximálními možnostmi nastavení. IntelliField umožňuje sdílení linií A – B a map.

Na veletrhu Agritechnica značka New Holland společně s australskou firmou Seed Terminator prezentovala pro modely New Holland CR (s rotory o průměru 559 mm) systém pro drcení semen plevelů. Během sklizně je plevel rozmělněn drtičem. Tím je eliminována schopnost klíčit při dopadu na půdu. Agresivitu drcení lze nastavovat.

Sklízecí mlátičky jsou dostupné již od letošního roku.