Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Naïo Technologies slaví 10 let. Roboty nabízí i v Česku

Zveřejněno: 27. 12. 2021

Naïo Technologies sídlí v Toulouse. Aymeric BARTHES a Gaëtan SEVERAC založili společnost Naïo Technologies v listopadu 2011. Za 10 let se jim podařilo vybudovat mezinárodní vedoucí postavení tohoto francouzského start-upu na stále se rozšiřujícím trhu zemědělské robotiky.

Robotem Oz od Naïo Technologies všechno začalo.

Tento průkopník autonomních zemědělských robotů již slaví 10 let své existence a růstu. Při této příležitosti se zakladatelé ohlížejí za některými klíčovými daty, díky nimž se společnost Naïo Technologies stala tím, čím je dnes.

Aymeric BARTHES a Gaëtan SEVERAC, oba inženýři robotiky, se rozhodli vydat na dobrodružnou cestu po první diskusi se zemědělci v Pontoux-sur-l'Adour, kterou vedli během Slavnosti chřestu, jež se každoročně koná 1. května. Právě první setkání s pěstitelem jim vnuklo myšlenku vytvořit robota, který by jemu a jeho kolegům pomáhal s časově náročnými, namáhavými a opakujícími se úkony.

Po dvou letech vývoje a zkoušek uvedla společnost Naïo Technologies v roce 2013 jako první na světě na trh zemědělského robota s názvem Naïo Oz. V té době byl tento malý pomocník vnímán jako skutečná revoluce v oblasti zemědělství!

V roce 2016 se na trhu objevila nová řada robotů. Vedle robota Naïo Oz přivítala společnost Naïo Technologies robota Naïo Dino, určeného k mechanickému pletí na velkoplošných zeleninových polích, a Teda, určeného pro vinařství.

Francouzský start-up v letech 2016 až 2019 mimo jiné urychlil svůj mezinárodní rozvoj díky vytvoření distribuční sítě ve více než 25 zemích: Německo, Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Polsko, Česká republika (přes společnost Agri-Precision), Švédsko, Kanada, Havaj, Japonsko, Nový Zéland atd. V roce 2020 se společnost Naïo Technologies vydala dobýt Spojené státy a otevřela americkou pobočku v Salinas v Kalifornii.

Rok 2020 znamenal také uvedení druhé verze Naïo Teda, robota pro vinohrady, a evoluci průkopnického robota s názvem Naïo Oz - nyní může používat více nástrojů (jde nyní o víceúčelový stroj). Co se týče roku 2022, je ohlášen příchod dvou nových robotů výrobce Naïo Technologies.