Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nastal velmi prudký růst cen ropy a zemního plynu. Zemědělcům rostou náklady

Zveřejněno: 7. 4. 2021

Téma ropa a její vliv na Asii je jedním z nejdůležitějších a nejaktuálnějších témat. Nevyústilo snad toto téma v nespočet válečných konfliktů, z nichž nejznámější byla válka v Perském zálivu z roku 1991? Na ropě je založena celá naše společnost. Bez ropy bychom se dneska neobešli. Vyrábíme z ní plasty, asfalt na silnice, používáme ji v chemickém průmyslu na výrobu různých organických látek - třeba zemědělská umělá hnojiva a to nejdůležitější, z ropy získáváme motorová paliva. V posledních několika týdnech stoupla cena ropy o 35 USD za barel, o dobrých 70 %. Cena zemního plynu v Evropě někdy stoupla o 65 %. To zvyšuje náklady na vstupy a zemědělskou výrobu. Nyní však v průběhu jara dochází k velmi prudkému růstu cen ropy a zemního plynu. Pravděpodobně dojde k novému silnému nárůstu nákladů pro všechny zdroje energie a také pro část zemědělských vstupů. Ještě před několika týdny analytici neočekávali tak prudký růst cen energie.

Navzdory koronavirové krizi ceny těchto energií šplhají stále nahoru. To také zvyšuje náklady na zemědělské vstupy. Příkladem může být nárůst ceny u zemní plynu, který je velmi důležitý pro výrobu dusíkatých hnojiv. V klidu mohou být ti, co hnojiva nakupovali ještě před koncem roku, kdy nikdo takový nárůst nepředpokládal (podle dat z Německa se jedná o nejvyšší cenový nárůst během posledního desetiletí).

Stejně tak je tomu u dalšího důležitého výrobního materiálu - Polypropylen. Ten vzniká při zpracování leteckého benzínu. Poptávka po leteckém benzínu však kvůli celosvětové pandemii klesla, protože poklesly pravidelné lety o 47 %.

Obalové materiály

Polypropylen je základní surovinou převážně ve formě granulátu. Termoplastický materiál se používá pro výrobu obalového materiálu a dílů - obaly potravin, skladovací boxy, kufry pro nářadí, kelímky, hmoždinky, technické díly pro automotiv apod.

Tato surovina se používá i při výrobě fólií - strečové fólie, silážní plachty a silážní vaky. Důležitá jsou i vlákna, ze kterých se vytváří textilní pásky pro zemědělskou balící síťovinu, tkané pytle či rašlovina. Surovina se používá i při výrobě desek či stavební izolace. Používá se též v poslední době rostoucím segmentu zdravotnického materiálu, jako jsou netkané textilie - roušky, respirátory, dětské plenky, hygienické potřeby, jednorázové zdravotnické oděvy.

Ať se podíváte kamkoli, náklady raketově rostou tak, až ponižují již skromný příjem mnoha zemědělců. A je nepravděpodobné, aby zemědělci nyní těžili z vysokých cen obilí.

Jak lze ale vysvětlit skok v cenách energie a výrobních nákladech? Důvodem má být globální ekonomika, která je kvůli pandemii koronaviru v hluboké krizi. To také objasňují mnohé aktuální údaje a zprávy: Evropská komise nedávno snížila prognózu hospodářského růstu v eurozóně na rok 2021 ze 4,2 % na 3,8 %. Důvodem je rozšíření opatření s cílem omezit šíření koronaviru v mnoha evropských státech.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.