Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Nastavení tlaku v pneumatikách na základě polohy GPS? I to je možné

Zveřejněno: 2. 8. 2018

Rakouský výrobce systémů na úpravu tlaku v pneumatikách Terra Care, vyvinul systém s názvem GeoCare, který nastavuje tlak v pneumatikách v závislosti na poloze GPS.

Systémy regulace tlaku v pneumatikách TerraCare jsou provozovány přes terminál s paměťovou funkcí.

Změna tlaku v pneumatikách je užitečná zejména tehdy, když souprava několikrát denně mění povrch silnice za pole. Ruční regulace je otravná, a tak se mnozí výrobci snaží, jak ji usnadnit. Nejnovějším a zajímavým počinem je systém GeoCare, který nastavuje tlak v pneumatikách v závislosti na poloze GPS. Na základě dat, systém detekuje, zda se nachází souprava na poli nebo silnici, a tak upravuje tlak v pneumatikách. Půda je tedy chráněna už od prvního metru čtverečného při vjezdu na pole.

Když souprava vjede na silnici, systém díky senzorům detekuje rychlost a elektronika zvýší tlak v pneumatikách. Manuální změna tlaku v pneumatikách tedy není nutná, případné chyby eliminuje systém GeoCare. Tímto systémem lze vybavit všechny soupravy využívající systémy na úpravu tlaku v pneumatikách společnosti TerraCare. Systém je ale funkční pouze u souprav složených z traktoru a návěsu.

Dříve musela obsluha ručně vybrat mezi režimem pole nebo silnice. Často na to ale zapomínala…

Autor: Milan Jedlička
Foto: TerraCare

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.