Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Navštívili jsme největší závod na výrobu zemědělských pneumatik BKT v Indii

Zveřejněno: 31. 3. 2023

Závod BKT u indického města Bhuj byl slavnostně otevřen v roce 2015 a řadí se mezi největší závody na výrobu zemědělských radiálních pneumatik. Závod je dnes schopen vyrábět pneumatiky různé velikosti – pro zahradní techniku i pro obří důlní sklápěče. Většina vyrobených pneumatik se vyváží do více než 160 zemí světa.

Poslední krok ve výrobě pneumatik BKT.

Balkrishna Industries Limited (BKT) je indická nadnárodní společnost vyrábějící pneumatiky se sídlem v Bombaji v Indii. Vyrábí v továrnách ve městech Waluj, Bhiwadi, Chopanki, Dombivali a Bhuj terénní pneumatiky a gumové pásy používané ve specializovaných segmentech, jako je těžba, zemní práce, zemědělství a zahradnictví.

Společnost BKT zahájila činnost v roce 1987 otevřením svého prvního závodu na výrobu terénních pneumatik v Aurangabádu. Následný růst obchodu umožnil otevřít nové závody v Bhiwadi (2002) a Chopanaki (2006). Společnost také diverzifikovala svůj sortiment výrobků zavedením pneumatik pro čtyřkolky a zahradní stroje.

Cesta BKT k výrobě pneumatik

Cesta společnosti BKT k výrobě pneumatik začala již v roce 1954, kdy její zakladatel Mahabirprasad Poddar zahájil výrobu cyklistických pneumatik. V roce 1994 BKT vstoupilo do odvětví terénních pneumatik. Ve stejném roce vstoupilo na mezinárodní trh, nejprve do Evropy (počínaje Velkou Británií), poté do USA.

V roce 2004 se BKT zařadilo do segmentu radiálních zemědělských pneumatik. I v současnosti představuje hlavní segment výrobků společnosti. Další průlom znamenalo uvedení pneumatik BKT Agrimax Force pro výkonné traktory v roce 2007. Dnes má společnost rozsáhlou nabídku radiálních zemědělských pneumatik zahrnující stovky rozměrů. V roce 2008, poté, co se BKT etablovalo v odvětví pneumatik pro terénní vozidla, přišla na trh celoocelová radiální pneumatika.

Nejmodernější závod na výrobu pneumatik BKT

Členové redakce Agroportal24h.cz měli možnost v únoru letošního roku navštívit výrobní závod BKT u indického města Bhuj. Závod se nachází ve státě Gudžarát, asi 50 km od přístavu Mundra u Arabského moře. To usnadňuje přepravu pneumatik do více než 160 zemí světa.

Největší vyráběné pneumatiky firmou BKT – určené jsou pro důlní sklápěče.
Největší vyráběné pneumatiky firmou BKT – určené jsou pro důlní sklápěče.

Jelikož se závody v Bhiwadi a Chopanki ocitly na hranici své kapacity, BKT rozhodlo v roce 2012 nedaleko města Bhuj uprostřed pouště postavit zbrusu nový a největší závod na pneumatiky v celé Asii. Výrobní závod pomohl BKT dosáhnout vedoucího postavení na celosvětovém trhu s terénními pneumatikami. V současnosti zaměstnává více než 4 700 lidí. Moderní, rozsáhle automatizovaný závod vyrábí nejrůznější druhy pneumatik a gumových pásů. Naplánováno je již navýšení roční výroby na 600 000 metrických tun (MT) pneumatik.

Důležité místo v závodě zaujímá sklad surovin. Míchací zařízení na pryž je podle představitelů BKT největší v Asii. Významný je také detektor kovu, který kontroluje případné nečistoty v pryži. Na pneumatiky se nanáší povlak z nylonu, aby byly odolné vůči propíchnutí při vysokých rychlostech.

Finální testování pneumatik BKT.
Finální testování pneumatik BKT.

Za účelem dlouhé životnosti pneumatik se dbá na kontrolu vlhkosti z důvodu zamezení koroze ocelových drátů. Ve všech ocelových radiálních pneumatikách vyráběných společností BKT se používá jedenáct druhů ocelových drátů se 49 vlákny. Před nanesením povlaku na dráty se důkladně testuje jejich pevnost.

Po montáži běhounů s ocelovými dráty míří pneumatiky k lisování. Výrobní závod BKT disponuje plně klimatizovanou částí pro výrobu ocelových radiálních pneumatik. V této sekci se do pneumatik přidává nejméně 13 – 21 komponentů. Důležité komponenty zahrnují nosnou vrstvu, bočnice, polštář ráfku, výplň bočnic, měkkou výplň a okrajové polštáře.

Ve výrobním závodě BKT se nachází i oddělení výzkumu a vývoje.
Ve výrobním závodě BKT se nachází i oddělení výzkumu a vývoje.

Oddělení výzkumu a vývoje bylo kolébkou, na jejímž základě se závod v Bhuj rozrostl do dnešní podoby. Středisko založené v roce 2017 vyvíjí produkty i procesy, aby si BKT udrželo své vedoucí postavení na mezinárodní úrovni. Patří mezi nejmodernější výzkumné centrum na světě v oblasti pneumatik. Výzkumníci, inženýři a technici se zabývají vším, co souvisí s technickým vývojem produktů: od návrhu nové pneumatiky, přes vývoj nových směsí, až po zlepšování výkonnosti výrobků i výrobních procesů.

Dalším klíčovým místem ve výrobní závodě BKT je prostor pro testování pryže. Vědci provádějí chemické, fyzikální a rychlé kontrolní testy, aby prozkoumali charakter pryže po smíchání finální směsi. Zkušebna je vybavena vysoce moderním testerem. Ten provádí zkoušky přetržení pneumatik rozdělených podle ploch. Laboratoř rovněž provádí zkoušky běhounu, bočních stěn a dalších částí pneumatiky.

Venkovní okruh ve výrobním závodě BKT se 6 různými dráhami, zahrnuje dráhy pro testování výkonnosti pneumatik za sucha a mokra, asfaltovou dráhu a šikmou betonovou dráhu.
Venkovní okruh ve výrobním závodě BKT se 6 různými dráhami, zahrnuje dráhy pro testování výkonnosti pneumatik za sucha a mokra, asfaltovou dráhu a šikmou betonovou dráhu.

Hledání správného řešení znamená také jeho testování. Z tohoto důvodu byla v roce 2017 slavnostně otevřena speciální testovací dráha. Venkovní okruh ve výrobním závodu BKT se 6 různými dráhami zahrnuje dráhy pro testování výkonnosti pneumatik za sucha a mokra, asfaltovou dráhu a šikmou betonovou dráhu. Díky nejrůznějším testům zde lze prostřednictvím vysoce přesných zařízení a přístrojů měřit mnoho důležitých vlastností pneumatik, jako je trakce, ovladatelnost, komfort, hlučnost, spotřeba paliva, brzdění, valivý odpor, zhutnění půdy a mnoho dalších. Tato testovací dráha je jediná svého druhu v Indii.

BKT je hlavním dodavatelem pneumatik indické armádě.
BKT je hlavním dodavatelem pneumatik indické armádě.

O vysoké míře kvality výroby pneumatik v ve výrobním závodě BKT v indickém Bhuj svědčí i fakt, že společnost Caterpillar udělila závodu zlatý certifikát Supplier Quality Excellence Process za vynikání a dosahování vysoké úrovně kvality a kontroly v průběhu roku.

V areálu výrobního závodu BKT nechybí velkolepé prostory pro volnočasové aktivity.
V areálu výrobního závodu BKT nechybí velkolepé prostory pro volnočasové aktivity.

Zajímavý je i provoz samotného výrobního závodu BKT. Již v roce 2013 zde vznikla interní elektrárna se spolehlivým a kontrolovaným zdrojem elektrické energie. Solární panely i kogenerační jednotka dnes zajišťují samovýrobu energie. V roce 2022 byla kogenerační jednotka rozšířena, a to z 20 MW na 40 MW, a stále probíhají projekty na zvýšení výkonu samovýroby z obnovitelných zdrojů. V areálu se také nachází obrovské nádrže na sběr vody. Od roku 2019 byl přijat princip Zero Liquid Discharge (ZLD), což znamená, že se mimo závod nevypouští žádný kapalný odpad. Veškerá voda používaná v závodě je upravována, čištěna a znovu využívána.

Zavítali jsme i do prostor, v nichž BKT prezentuje své sponzorované sportovní soutěže.
Zavítali jsme i do prostor, v nichž BKT prezentuje své sponzorované sportovní soutěže.

V areálu výrobního závodu BKT v indickém Bhuj také nechybí byty pro zaměstnance, školka a ubytování pro hosty. Ubytování pro zaměstnance se v následujících letech rozšíří. V roce 2022 bylo vybudováno i vzdělávací centrum pro zaměstnance.

Zavítali jsme i do prostor, v nichž BKT prezentuje své sponzorované sportovní soutěže. Od roku 2014 je BKT oficiálním a výhradním sponzorem pneumatik pro Monster Jam. V červenci 2018 zakoupilo BKT na tři roky práva na pojmenování druhé italské fotbalové ligy Serie B, která se na základě dohody jmenovala Serie BKT. Dne 15. ledna 2020 podepsalo BKT dohodu s LFP o přejmenování druhé francouzské fotbalové ligy na 4 roky na Ligue 2 BKT. Dne 2. září 2022 bylo oznámeno, že BKT bude na tři roky sponzorovat mistrovství severní polokoule v ragby United Rugby Championship.