Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nejprodávanější lis New Holland s pevnou komorou nahrazen novou generací Roll-Bar 125

Zveřejněno: 19. 10. 2021

Model BR6090 je v současné době nejprodávanějším lisem New Holland s pevnou komorou. Nyní je tento bestseller nahrazen zbrusu novým lisem Roll-Bar 125, který slibuje perfektní poměr ceny a výkonu.

New Holland Roll-Bar 125 je určen pro zemědělce, kteří hledají robustní, jednoduchý a všestranný lis, který zvládne slisovat jakoukoliv hmotu v jakýchkoli podmínkách.

Na tiskové konferenci nedaleko Lipska představil New Holland několik novinek. Vedle traktoru New Holland na plynový pohon a sklízecí řezačky New Holland FR ve slavnostním kabátu šlo také o zbrusu nový lis New Holland Roll-Bar 125, který je nástupcem doposud nejprodávanějšího lisu na kulaté balíky (s pevnou komorou) BR6090. Lze jej charakterizovat jako jednoduchý, spolehlivý a na výkon nenáročný svinovací lis s pevnou komorou, který umožňuje vytvářet balíky o rozměru 120 cm. A právě těmito přednostmi se vyznačuje i nový Roll-Bar 125, přičemž je vylepšen o řadu progresivních konstrukčních prvků. Lis je k dostání ve dvou provedeních – s řezacím systémem (provedení Rotor Cutter, až 15 nožů) a bez něj (provedení Rotor Feeder).

Výrobce New Holland u nového stroje proklamuje perfektní poměr ceny a výkonu, v čemž vynikal i jeho předchůdce, lis BR6090. Roll-Bar 125 je určen pro zemědělce, kteří hledají robustní, jednoduchý a všestranný lis, který zvládne slisovat jakoukoliv hmotu v jakýchkoli podmínkách – od suché slámy až po mokrou siláž. Zvládá lisovat slámu i po velké sklízecí mlátičce.

Sběrač s hustě rozmístěnými vidlicemi jemně podává plodinu. Vysoké pracovní rychlosti sběrače i podavače zvyšují množství vkládané hmoty, která pak jde do lisovací komory v jednotné, ploché vrstvě, což napomáhá bezproblémovému lisování a zrychluje práci na poli. Opěrná kola sběrače zabraňují nepřiměřenému opotřebení vidlic. V případě lisu s řezacím systémem profil rotoru rovnoměrně rozprostírá plodinu po celé šířce lisovací komory.

Mezi hlavní rám lisu New Holland Roll-Bar, který byl upraven, na zadní vrata byl na obou stranách přidán tlumič nárazů, který zajišťuje hladké zavírání vrat.
Mezi hlavní rám lisu New Holland Roll-Bar, který byl upraven, na zadní vrata byl na obou stranách přidán tlumič nárazů, který zajišťuje hladké zavírání vrat.

Řezací nože jsou tak všechny stejně zatížené, a to přispívá k hladkému chodu stroje. Příčkový unášecí dopravník Roll Bar, který se vtlačí do povrchu balíku, zajistí jeho spolehlivé formování a otáčení. Stupeň slisování je nastavitelný. Jádro balíku je měkčí než vnější část, čímž je zajištěno provzdušnění balíku. Ve zcela uzavřené lisovací komoře zůstanou i nejjemnější lístky. Všechno ovládání, nastavení maximálního tlaku balíku, počet omotání balíku sítí nebo motouzem se nastavuje přes monitor v kabině traktoru.

Nejviditelnějšími novými prvky lisu New Holland Roll-Bar 125 jsou boční kryty s designem, který byl poprvé představen u lisů na velké hranaté balíky New Holland BigBaler High Density. Robustní svařovaná konstrukce bočního krytu zajišťuje odolnost, horní závěsy krytu široké otevírání a plynové vzpěry zase umožňují snadný přístup k servisním bodům pro údržbu. Kryty také poskytují chráněný prostor pro uložení náhradních rolí sítě. Mezi hlavní rám lisu, který byl upraven, a zadní vrata byl na obou stranách přidán tlumič nárazů, který zajišťuje hladké zavírání vrat. Nové umístění mají i přední světla tak, aby zapadly do nového designu stroje.

Konstrukční prvky lisu nového lisu byly vylepšeny tak, aby mu zajistily větší odolnost a snížily náklady na údržbu. Vysoce kvalitní hnací řetězy s chromovanými a tvrzenými články a nová zapouzdřená ložiska navíc dle vyjádření výrobce prodlužují životnost techniky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: New Holland a Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.