Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Největší farmy na světě! Kdo je v první pětce a čím se zabývá?

Zveřejněno: 11. 4. 2022

Které zemědělce můžeme považovat za velké? 1 000 hektarů? 20 000 hektarů? 200 000 hektarů? Ve srovnání s největšími světovými farmami jsou to všechno malé zeleninové zahrady. Dnes si představíme pět největších megafarem na světě!

Největší farma na světě obhospodařuje téměř deset milionů hektarů.

Takové velké farmy nejsou typické, jsou velké, ale také vzácné. Svědčí o tom přinejmenším skutečnost, že všechny megafarmy v první pětce (dokonce i v první desítce) se nacházejí pouze ve dvou zemích, v Austrálii a v Číně. Smysl této velikosti je jednoduchý, vyrábět více a prodávat za méně než konkurence. Hned na začátku bych chtěl upozornit, že kritériem k sestavení tohoto žebříčku byla obhospodařovaná výměra.

Rozlohou největší farma na světě je Mudanjiang Urban Mega Farm v čínském Heilongjiangu. Farma se nachází na severovýchodě země u hranic s Ruskem. Podle oficiálních informací je rozloha farmy přibližně 9 109 312 hektarů. Je založena na produkci mléka a mléčných výrobků. Na farmě je 100 000 dojnic.

Velký počet megafarem je v Austrálii.
Velký počet megafarem je v Austrálii.

Druhá největší megafarma je rovněž mléčná farma, rovněž z Číny. Druhá megafarma, nazývaná také Moderní mléčná farma, se nachází v provincii An-chuej a má rozlohu přibližně 4 453 441 hektarů. Chová 40 000 dojnic.

Zbývající megafarmy z naší pětice se přesouvají do Austrálie.

Třetí největší farmou na světě a zdaleka největší v Austrálii je farma Anna Creek v Jižní Austrálii. Rozkládá se na 2 429 150 hektarech. Chová se zde více než 17 000 kusů skotu. Farma je největším producentem masa na světě. Veškerý dobytek na farmě je kontrolován pomocí implantovaných mikročipů.

Na většině velkých farem se zabývají chovem skotu.
Na většině velkých farem se zabývají chovem skotu.

Na čtvrtém místě v žebříčku největších farem je farma Clifton Hills v Jižní Austrálii. Její rozloha je přibližně 1,7 milionu hektarů. Farma se také specializuje na chov masného skotu.

Na pátém místě se umístila společnost Alexandria Farm s 1,6 miliony hektarů. Stejný příběh: chov dobytka.

Právě jsme se podívali na pět největších farem na světě. Pokud se však podíváme na dalších pět největších farem, všechny pocházejí z Austrálie. Ukázalo se, že v první desítce jsou dva lídři z Číny a všichni ostatní jsou z Austrálie.

Největší býk v Austrálii, přezdívaný Nickers, je oblíbencem veřejnosti. Nepřijímají ho ani do masokombinátů, chtějí, aby žil.
Největší býk v Austrálii, přezdívaný Nickers, je oblíbencem veřejnosti. Nepřijímají ho ani do masokombinátů, chtějí, aby žil.

Jak jste si mohli všimnout, všechny megafarmy v našem žebříčku se zabývají chovem dobytka. Někteří je chovají pro maso, jiní se specializují na produkci mléka. Větší velikost umožňuje menší náklady na výrobu jednotky, a proto jsou náklady na výrobek nižší. Zemědělskou plochu těchto farem tvoří několik polí pro produkci krmiv, zbytek jsou pastviny. A není pravda, že všechny pastviny jsou využívány. Mnoho ploch je sice registrováno podnikem, ale ve skutečnosti se na nich nepracuje.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.