Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nejvýkonnější sklízeč cukrové řepy na světě, Ropa vstupuje do sezóny s pokročilou elektronikou

Zveřejněno: 17. 9. 2019

Německý výrobce Ropa Maschinenbau se mimo jiné specializuje na výrobu sklizňové techniky. Ve výrobním programu má i samojízdné sklízeče cukrové řepy. Nyní byl sortiment obohacen o nejvýkonnější samojízdný sklízeč cukrové řepy Tiger 6S s výkonem až 796 koní a technologií pro správu a sledování stroje a dat.

Nová Ropa Tiger 6S.

Po mnoha letech vývoje a testování začne Ropa od roku 2020 nabízet nový sklízeč cukrové řepy Tiger 6S. Již v tomto roce však do polí vyjede ověřovací série strojů. Veřejnosti se poprvé představí na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Požadavkem zákazníků je stále vyšší výkon, proto bude na výběr mezi 16,2l motory Volvo Penta o výkonu 565 kW/768 k nebo 585 kW/796 k. První typ – TAD1634VE-B – však nemá systém SCR a recirkulaci výfukových plynů. Nabídne točivý moment na úrovni 3 260 Nm. Druhou variantou je TWD1683VE. Ta má duální přeplňování, díky čemuž je k dispozici maximální točivý moment 3 650 Nm. „Již od 1 000 otáček za minutu je k dispozici 3550 Nm, což znamená, že může být používán ještě déle v dolním rozsahu otáček, čímž se šetří ještě více paliva. Díky moderní technologii motoru tento vznětový motor splňuje evropskou normu pro emise výfukových plynů V i bez recirkulace výfukových plynů,“ uvádí tisková zpráva. Motor však obsahuje vstřikování common-rail a katalyzátor SCR a AdBlue.

Nový Tiger 6S si zachovává přímý přenos výkonu pomocí přímočarých kardanových hřídelí z pohonu na dvě zadní nápravy a přední nápravu. Při snížených otáčkách motoru je pohon plynule nastavitelný od 0 do 40 km/h. Při jízdě po silnici umožňuje nový „inteligentní hlavní spínač řízení“ automatickou synchronizaci kloubového řízení a řízení přední nápravy.

Od roku 2016 je možné sklízeče vybavit systémem R-Soil Protect. Jedná se o hydraulický systém odpružení s kompenzací sklonu a stabilizací hydraulických válců. Pro model Tiger 6S však byl systém inovován. Nyní obsahuje tříosý gyroskop s měřením zrychlení pro kompenzaci odstředivé síly pro ještě citlivější ovládání náklonu.

Modernizace se dočkal interiér kabiny, aby poskytl více prostoru. Zajímavé je implementování jednoho 12,1palcového ovládacího terminálu na pravou stranu a druhého ovládacího terminálu se stejnou uhlopříčkou vlevo. Provedení terminálu vychází z moderních tabletů, nechybí barevná obrazovka a interaktivní tlačítka. Díky vyšší hustotě pixelů byla čitelnost těchto obrazovek vylepšena. Na terminálu umístěném na levém A sloupku je možné sledovat výstupy z kamer. Při vyprazdňování zásobníku či couvání se obraz z kvalitnější kamery automaticky aktivuje.

Nový ergonomický ovládací joystick na levé loketní opěrce je navržen tak, aby ovládání vyprazdňovacího dopravníku a zásobníku bylo jednodušší. Na pravé multifunkční páce lze jednotlivě přiřadit pět libovolných funkcí.

Při pohledu na nový sklízeč je vidět nové provedení bočních polepů, zejména použití modré barvy. To vše má značit jediné – chytrost stroje. Standardně je sklízeč vybaven telematickým modulem, který tvoří základ pro prediktivní službu 4.0. Modul umožňuje analyzovat data, poskytnout rychlou pomoc, diagnostiku a vzdáleně se připojit na terminál stroje. K dispozici je též portál R-Connect pro on-line vyhodnocení objednávek a optimalizaci strojů a vozového parku. Tisková zpráva též uvádí možnost poloautonomního sběru cukrové řepy a pomoc umělé inteligence (blíže to však nerozvádí).

Nový stroj má vylepšené i další celky: „Jedná se například o kompletní vybavení s ještě silnějšími LED světlomety, směrovými světly a majáky, optimalizovaným uspořádáním baterií, novým designem centrální elektriky, optimalizací pracovní hydrauliky pro hloubkovou regulaci a čištění, novým řízením stroje podle současných bezpečnostních pokynů, zvýšenou použitelností v elektrických a hydraulických systémech,“ uvádí tisková zpráva.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Ropa

1) čerpáno z materiálů Ropa

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.