AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Neopouštějte farmaření a zahrajte si Farming Simulator 19 při dlouhých zimních večerech

Zveřejněno: 4. 11. 2020

Farming Simulator 19 je rozhodně tou nejlepší hrou z oblasti farmaření, chovu dobytka nebo těžby stromů. Tato hra zatím nenašla konkurenta, i když pokusů už zde bylo několik. Zatím si stále drží pořadí číslo jedna a my si myslíme, že tomu tak ještě nějaký čas bude.

Neopouštějte farmaření a zahrajte si Farming Simulator 19 při dlouhých zimních večerech

Farming Simulator 19 zavede hráče do venkovského prostředí a dá jim příležitost být jakýmkoli typem farmáře, kterého si vyberou. Farming Simulator 19 (FS19) vyvinutý vývojářskou společností Giants Software, umožňuje hráčům starat se o plodiny, chovat hospodářská zvířata nebo si vyzkoušet lesnictví. Je to jeden z nejlepších farmářských simulátorů, který přichází i s platinovou edicí. S českými titulky (vyjma Xbox One), novými kombajny, sklízeči, traktory CLAAS, John Deere a milým bonusem, že je zde stále přítomna TATRA i ZETOR.

Po krátkém tutoriálu, který nováčkům sice moc nedá, jste jako hráči vsunuti do širokého světa zemědělství. Neexistuje žádný jiný cíl než hospodařit a hromadit si peníze, což v této věci vytváří pocit jednotvárnosti.

Realismus Farming Simulatoru 19

Realismus Farming Simulatoru 19 ať už jako mechanický, tak i grafický – je přidáván ke všemu, co hra ztělesňuje, od realistických operací až po estetickou scenérii farmy. Vzhledem k množství detailů v grafice a herním mechanikám to lze popsat jako neuvěřitelný zemědělský simulátor, který přichází s vysokou úrovní svobodné volby.

Tato svobodná volba vám umožňuje hrát jakýkoli styl hry, po kterém toužíte. Můžete zahájit chov hospodářských zvířat se zaměřením na sortiment kuřat, ovcí, prasat, krav nebo koní, se kterými je spojen i jejich trénink. Dále se například můžete podívat do oboru lesnictví – začít pouze s motorovou pilou a budovat si od nuly velkou těžařskou společnost, která bude vlastnit veškeré stroje na zpracování dřeva. Ale také se můžete soustředit pouze na pěstování plodin a jejich následný prodej. V podstatě nejste ve Farming Simulatoru 19 ničím limitováni, můžete dělat přesně to, co vás baví a také to co vám v simulátoru půjde od ruky. Po čase hraní se stanete zemědělským magnátem celého kraje.

Tím však volba nekončí. Hráči FS19 nejen, že mohou dělat vše z výše uvedeného, ale také mohou rozbít monotónnost farmaření pomalou cestou traktorem po venkově, splněním základních úkolů pro výcvik koní a následném výletu po okolí na svém koni, nebo podáním pomocné ruky svým sousedům na jejich polích.

Už před lety vydaný ročník 2015 přinesl novinku v podobě lesnictví, zvířata tvůrci pilují ještě déle a virtuální garáž se pokaždé rozroste o pár pikantnějších monster. Abychom ale mohli ochutnat každý růžek farmářského koláče, potřebujete pořádně bohatý proud financí. Rychle pochopíte, jak se o své plodiny starat, jak hnojit, obdělávat a plít. Postupně kupujete pole, nástroje a posouváte se stále kupředu – blíž lepším zítřkům farmy. Sklízecí mlátičky i jejich sklízecí adaptéry každým vaším nákupem rozrůstají a vy kupujete větší a větší stroje. Zvětšovat váš podnik je překvapivě návyková radost. Na druhou stranu to vyžaduje poměrně velikou časovou investici. I přes lehce benevolentní ekonomický model herního světa, kde plodiny rostou jako o závod a prodávají se takřka sami za velmi slušné částky, jsou často cenovky cílových vylepšení opravdu dramatické. Poprvé se také můžeme svézt v modelech světoznámého výrobce John Deere. Sytě zelené nástroje, traktory, sklízecí mlátičky atd., ale rozhodně nepatří do kategorie ,,za rozumnou cenu”. Rok 2019 přinesl také pěstování bavlny a cukrové třtiny (což si v České republice jen tak nevyzkoušíte) a samozřejmě s tím jsou spjata další nová vozidla do hry Farming Simulator 19. Především však klade důraz na vylepšenou grafiku.

Nová značka CLAAS

Série Farming Simulator od švýcarského studia Giants Software je s námi již více než deset let a za tu dobu roste do krásy i velikosti. Vývojáři se snaží, v rámci pozvolné evoluce, přinášet s každým dílem vylepšení. Původní hra vyšla již na podzim v roce 2018, nyní ale s platinovým rozšířením rozšíříte svůj vozový park o další vozidla od nové značky CLAAS. Platinová edice obsahuje celkem 35 nových vozidel a vybavení. Pro své farmaření tak využijete nový kombajn LEXION 8900, řezačku JAGUAR 960 Terra Trac nebo třeba traktor XERION 5000. Tím ale celkový výčet přidaného obsahu díky této edici nekončí. Čekají vás tu také nová vozidla a stroje ARION 660 – 610, AXION 870 – 800, AXION 960 – 920, XERION 5000 – 4000, TUCANO 580, JAGUAR 960 Terra Trac, CARGOS 760, ROLLANT 455, DISCO 1100 C, DISCO 3600 FC a mnohé další, které si můžete pronajmout či koupit.

Série Farming Simulator je známa vstřícným přístupem k obsahu kreativních hráčů (mapy, vozidla a jiné). MY opravdu oceňujeme jejich precizní práci, zejména při vědomí, že tvorba nejsložitějších strojů zabírá měsíce práce.

Nabídka výpomoci pro souseda

Ano, existuje nabídka zakázek pro sousedy, ale není jich tolik a jsou závislé na času a počasí. Ačkoliv si při nich nevyděláte mnoho peněz, není úplně od věci sem tam nějakou tu zakázka přijmout a vydělat si tak bez jakýchkoliv nákladů nějaké to Euro.

Dále si pak můžete najmout pomocníky, kteří zase za pár drobných pomohou vám (ti se jednoduše označují jako Pomocník A, Pomocník B atd.). Vy tak máte více času na práce, které si chcete obstarávat sami a nemusíte jej ztrácet dlouhými monotónními výkony na poli.

Shrnutí Farming Simulatoru 19

Modely vozidel jsou rozhodně nadprůměrné, zato animace zvířat jsou naopak spíše méně povedené. Veškerá vozidla navíc trochu postrádají pocit hmotnosti a s narůstající rychlostí jízdy jsou fyzikální zákony pryč úplně. Věříme však že toto vývojáři hry Farming Simulator 19 v příští verzi už odladí a ta bude věrnou kopií reality. Škoda je také, že jízda po poli je stejná jako po silnici, i když prší nebo svítí slunce. Kdyby se traktor občas na poli zahrabal až ,,po břicho“, rozhodně by to bylo pro hráče farmářského simulátoru více autentické. Nepochopitelná je absence převodovek a z toho plynoucí nerealistický zvukový projev všech strojů, situaci nezachraňuje ani sterilní ozvučení světa nebo úsměvná nabídka in-game rádií s anonymními country hity. Dalším malým mínusem je nastavený limit rychlosti při práci. Když však sklízecí mlátičky sklízí ječmen 12 km v hodině, není to úplně reálné. Občas hapruje i umělá inteligence, ale to se dá snadno vyřešit tím, že pracovníka jednoduše usměrníte, opravíte ručně jeho práci a on už dále pojedete podle vás, tak jak má.

V konečném důsledku to jsou však jen drobnosti, které nadšeného farmáře od hry neodradí a spíše nabudí, aby se těšil na další vydání Farming Simulatoru. To by mělo podle jistý neoficiálních správ přijít někdy v roce 2021. Tím vším se potvrzuje, že pěstování plodin a chov dobytka je tou nejlepší relaxační terapií. Ať už se jedná o Stardew Valley, FarmVille, nebo Farming Simulator 19.