Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

New Holland umí nabídnout techniku pro manipulaci a zemní práce se zajímavou výbavou

Zveřejněno: 28. 7. 2022

Společnost AGROTEC pojala letošní výstavu Naše pole v Nabočanech jako prezentaci sortimentu manipulační techniky značky New Holland. Návštěvníkům byly představeny nejžádanější modely pro velké i malé farmy či poskytovatele služeb. Návštěvníci výstavní plochy si mohli prohlédnout jak stálice prodejního programu, tak novinky.

Mezi manipulační technikou se na výstavní ploše objevila i vlajková loď této kategorie – kolový kloubový nakladač New Holland W170D Tool Carrier.

New Holland své smykem řízené nakladače vyrábí ve Spojených státech amerických. V současné době je na trhu sedm jeho modelů s provozní hmotností od 2 300 do 4 135 kg a výškou zdvihu od 2,85 do 3,35 metru. Na českém trhu se jich ročně prodá dvacítka, přičemž putují převážně k zemědělcům, kteří uplatní jejich univerzálnost a způsobilost k provozu i ve stísněných prostorech Nejmenší model se může pyšnit výškou menší než dva metry a šířkou jeden a půl metru.

Na výstavě Naše pole tuto kategorii nakladačů reprezentoval model s označením New Holland L320, který se ovládá joystickem. Je vybaven dvoustupňovou převodovkou umožňující rychlost jízdy až 17 km/h. V jeho prostorné kabině byl k vidění osmipalcový dotykový displej propojený se zadní couvací kamerou. Nejen v případě řízených nakladačů New Holland velmi dbá na bezpečnost provozu. Aby se obsluha při couvání nemusela otáčet dozadu, na displeji se při změně směru jízdy za pomocí reverzace objevuje obraz ze zadní kamery. Mrtvé úhly kolem stroje potlačují široká panoramatická zpětná zrcátka. Na displeji je také možné nastavovat různé parametry stroje v závislosti na prováděné pracovní činnosti. Je-li zapotřebí, aby stroj pracoval maximálně efektivně a dosahoval co nejvyšší produktivity v co nejkratších pracovních cyklech, lze aktivovat agresivní ovládání joysticku. Naopak, když jde o to provádět precizní práci, přijde vhod citlivější ovládání joysticku.

Pro smykem řízené nakladače New Holland je typické originální a patentem chráněné provedení kinematiky výložníku SuperBoom.
Pro smykem řízené nakladače New Holland je typické originální a patentem chráněné provedení kinematiky výložníku SuperBoom.

Pro smykem řízené nakladače New Holland je typické originální a patentem chráněné provedení kinematiky výložníku SuperBoom: vyznačuje se maximální produktivitou, krátkými pracovními cykly a maximálním dosahem. Jeho provedení umožňuje zastavit těsně u návěsu a obsah ze lžíce vysypat do středu jeho ložné plochy. Obsluha nakladače tedy nemusí neustále objíždět návěs a plnit jej z obou stran (pro rovnoměrné rozložení nákladu). Další předností stroje je robustnost a konstrukční uspořádání komponentů, díky nimž má dlouhý rozvor, jenž mu zajišťuje stabilitu v terénu. Nakladač lze navíc doplnit o rozmanité typy příslušenství, jehož nabídka patří k nejširším na trhu. Základním nářadím je lopata, dále lze využít například paletizační vidle, různé zametače, sněžné radlice či frézy, grejdry, podkopová zařízení, míchací či drticí lopaty, bourací kladiva nebo vrtáky.

Kompaktní kloubové nakladače New Holland

V kategorii kompaktních kloubových nakladačů New Holland nabízí čtyři modely o výkonu 58 až 75 koní, o pracovní hmotnosti 1,65 až 2,45 tuny a s dosahem do výšky 3,1 až 3,4 metru. Na akci Naše pole byl vystaven základní model New Holland W50C, který je svými rozměry, výškou kabiny 2,45 metru a maximální šířkou 1,74 metru vhodný k provozu v prostorech jako jsou stáje a jiné hospodářské budovy na malých až středně velkých farmách. Ke stroji jsou dodávány paletizační vidle a nakládací lopata se šroubovaným břitem. Pětitunový základní model New Holland W50C se uplatní při manipulaci s paletami, hnojem či osivem. Ovládání nakladače se provádí prostřednictvím multifunkčního elektrohydraulického joysticku.

Na akci Naše pole byl vystaven základní model New Holland W50C.
Na akci Naše pole byl vystaven základní model New Holland W50C.

Při konfiguraci nakladače lze volit mezi dvěma variantami výložníku: Z-bar nebo TC. Konkrétně TC je využitelný při manipulaci s paletami – umožňuje paralelní zdvih. Všechny modely jsou vybaveny hydrostatickou převodovkou s plazivými rychlostmi. Na přání je k dispozici převodovka s maximální rychlostí 35 km/h. Bohatě prosklená kabina má pouze čtyři sloupky, které nepřekáží ve výhledu ven.

Teleskopické manipulátory New Holland

Současná řada teleskopických manipulátorů New Holland zahrnuje osm modelů s dosahem od 5,7 do 9,1 metru ve variantách Compact, S, Standard, Plus a Elite. Verze Plus, která se uplatní v živočišných a smíšených zemědělských provozech, přináší řadu komfortních prvků, jako je vzduchové sedadlo nebo teleskopický sloupek řízení. Hydraulické rychloupínací zařízení umožňuje velmi snadnou a rychlou výměnu přídavných zařízení. Nechybí ani zadní osvětlení na kabině. Na výstavě Naše pole byl vystaven model New Holland TH 7.42 Elite, který je ideální volbou zejména pro velké zemědělské podniky a podniky služeb. Je vybaven výkonnějším motorem a dalšími pokročilými funkcemi. Nechybí vyhřívané sedadlo s integrovanými ovládacími prvky a kompletní LED osvětlení.

Současná řada teleskopických manipulátorů New Holland zahrnuje osm modelů s dosahem od 5,7 do 9,1 metru ve variantách Compact, S, Standard, Plus a Elite.
Současná řada teleskopických manipulátorů New Holland zahrnuje osm modelů s dosahem od 5,7 do 9,1 metru ve variantách Compact, S, Standard, Plus a Elite.

Teleskopické manipulátory New Holland jsou vybaveny hydrostatickými převodovkami nebo převodovkami s možností řazení pod zatížením. Řazení a ovládání výložníku se provádí přes joystick. Manipulátory jsou uzpůsobeny nejen k manipulaci s materiálem, ale i jízdě s přívěsem o hmotnosti až 20 tun, což se hodí při přepravě hnojiva, osiva nebo balíků slámy. Manipulátory se uplatní na polním hnojišti a při nakládání a přepravě lehkého a sypkého materiálu a komodit. Menší modely jsou pak užitečnými pomocníky v živočišné výrobě – při vyhrnování hnoje, manipulaci s balíky apod.

Vlajková loď New Holland W170D Tool Carrier

Mezi manipulační technikou se na výstavní ploše objevila i vlajková loď této kategorie – kolový kloubový nakladač New Holland W170D Tool Carrier. Se zesílenými nápravami Heavy Duty s automatickou 100 % uzávěrkou diferenciálu přední nápravy a bez uzávěrky diferenciálu v zadní nápravě se tento model dokáže pohybovat každým terénem. Kolové nakladače řady New Holland D jsou obecně známé pro své hnací ústrojí, pokročilý chladicí systém, vysoký výkon a pohodlnou kabinu.

Pohled do kabiny nakladače New Holland W170D Tool Carrier.
Pohled do kabiny nakladače New Holland W170D Tool Carrier.

Osmipalcový barevný displej uvnitř kabiny je vybaven dotykovou obrazovkou pro uživatelsky přívětivé nastavování parametrů stroje v závislosti na vykonávané práci: například horní a dolní polohy výložníku či automatického návratu do těchto poloh. Konfigurovatelná tlačítka pro rychlý přístup, umístěná na dosah ruky pracovníka obsluhy, umožňují interakci s obrazovkou bez přerušení pracovních operací. Nechybí ani systém sledování tlaku v pneumatikách, díky němuž pneumatiky vždy pracují při optimálním tlaku, což snižuje jejich opotřebení i spotřebu paliva. Stroj New Holland W170D Tool Carrier může být osazen také automatickou váhou, která sleduje kolik materiálu bylo naloženo. Jednodílné čelní sklo poskytuje výhled z kabiny ven, přehled o dění kolem stroje je dále vylepšen zadní kamerou a sadou pracovních světel.

Součástí názvu vystaveného nakladače New Holland W170D je i přívlastek Tool Carrier. Ten má čtenáři napovědět, že je nakladač opatřen paralelní kinematikou výložníku, kterému dodává velkou přídržnou sílu v jeho horní poloze.
Součástí názvu vystaveného nakladače New Holland W170D je i přívlastek Tool Carrier. Ten má čtenáři napovědět, že je nakladač opatřen paralelní kinematikou výložníku, kterému dodává velkou přídržnou sílu v jeho horní poloze.

Součástí názvu vystaveného nakladače New Holland W170D je i přívlastek Tool Carrier. Ten má čtenáři napovědět, že je nakladač opatřen paralelní kinematikou výložníku, kterému dodává velkou přídržnou sílu v jeho horní poloze. Stroj je ideální pro provoz v zemědělství a v kombinaci s vysokovýklopnou lopatou během nakládky zemědělských komodit do vysokých návěsů. Obsluha má díky speciálnímu provedení výložníku nerušený výhled před stroj. Prezentovaný model byl vybaven také ovládáním dvěma joysticky (s nastavitelnou citlivostí): pravý joystick slouží k ovládání výložníku a lopaty, zatímco díky tomu levémustroj odbočuje doprava či doleva. Tento typ ovládání oceňují hlavně zemědělci, kteří se strojem často provádějí pohyby ve tvaru písmene V. Obsluha nemusí používat volant a ruce má položeny pouze na loketních opěrkách. Dodejme, že tento typ nakladače může mít v závislosti na požadavcích investora ve výbavě i pětistupňovou převodovku s ekorežimem řazení Ecoshift pro úsporu paliva. Výkonný motor je umístěn za zadní nápravou stroje a slouží jako protizávaží. Chladiče disponují reverzním ventilátorem, který je udržuje vždy čisté.

Technika New Holland pro zemní práce

Na farmách, při provádění lehkých zemních prací a úprav terénu v okolí zemědělských areálů, nalézá často uplatnění také stavební technika. AGROTEC proto na výstavě Naše pole vystavil i zástupce kategorie minirýpadel – model New Holland E37C s provozní hmotností 3,7 tuny. Od června je již na českém trhu k dispozici nová modelová řada rypadel této značky s označením D a s provozní hmotností od 1 do 13 tun (zahrnuje tedy kategorie mini- a midirypadel). V nabídce společnosti nalezneme také dva bateriové modely s provozní hmotností 1,5 a 2,5 tuny, využitelné při práci v uzavřených prostorech nebo tam, kde je vyžadován provoz s nulovými emisemi. Pracovat vydrží až osm hodin na jedno nabití.

AGROTEC proto na výstavě Naše pole vystavil i zástupce kategorie minirýpadel – model New Holland E37C s provozní hmotností 3,7 tuny.
AGROTEC proto na výstavě Naše pole vystavil i zástupce kategorie minirýpadel – model New Holland E37C s provozní hmotností 3,7 tuny.

Dalším strojem, který byl na výstavě k vidění, byl traktorbagr New Holland B100 DLR o výkonu 100 koní, jenž reprezentoval techniku určenou k provádění zemních prací. V případě zájmu jsou k dispozici rovněž dva silnější modely o výkonu 115 koní. Do České republiky jsou dováženy s automatickou převodovkou a podkopem ovládaným joysticky. Podkopové rameno je vybaveno hydraulickým okruhem pro svahovou lopatu a hydraulicky ovládaným bouracím kladivem. V kombinaci s velkým dosahem podkopového ramene se proto hodí k provádění různých terénních úprav. Traktorbagry New Holland využívají výložník s paralelogramovou kinematikou, který je vhodným řešením rychlejšího zvedání a přepravy materiálu. Traktorbagry New Holland B100 DLR vychází z modelové řady traktorů New Holland T5. Pokud majitel vlastní oba stroje, výhodou je jejich sjednocená údržba a používání shodných náhradních dílů, olejů a filtrů.

Dalším strojem, který byl na výstavě k vidění, byl traktorbagr New Holland B100 DLR o výkonu 100 koní.
Dalším strojem, který byl na výstavě k vidění, byl traktorbagr New Holland B100 DLR o výkonu 100 koní.