Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nová generace cisteren Samson

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Známá cisterna Samson PG 25, která přišla na trh v prosinci 2000, je nyní nahrazena novější cisternou, která nese označení PG II 25. Současně firma Samson představuje novou cisternu PG II 21.

Samson

Tyto dvě nové cisterny Samson jsou zkonstruovány stejným způsobem jako ostatní cisterny série PG II - stejná nosná konstrukce, podvozek, oj či velká kola. Inženýři z firmy Samson se rovněž snažili zachovat dobré rozložení hmotnosti a udržet délku, aby odpovídala starším verzím PG 21 a PG 25.Řada PG II byla poprvé představena v roce 2013. Řada tehdy zahrnovala tři třínápravové cisterny - PG II 27, PG II 31 a PG II 35. Následující rok, v roce 2014, Samson představil tři dvounápravové cisterny - PG II 16, PG II 18 a PG II 20.Dva nové modely, které v tomto článku představujeme, mají zesílené nápravy a brzdy. Rozměry brzd byly zvýšeny z 406x140 mm na 410x180 mm. Profil hřídele se zvýšil z 110x110 mm na 150x150 mm. Brzdy jsou schváleny pro provoz v rychlosti 40 km/h (v Německu).Všechny cisterny PG II splňují maximální přepravní šířku tři metry a maximální transportní výšku čtyři metry.Cisterny PG II 21 a PG II 25 mají silnější a stabilní konstrukci. Nové modely jsou také vybaveny mechanicky nastavitelnou ojí, která může odolávat silám, což prodlouží životnost cisterny a rovněž se sníží zatížení podvozku. Hydraulicky odpružená nastavitelná oj je k dispozici jako volitelná výbava.Jízdní komfort zvýší i pružnější šasi, které je lépe odpružené. Přední nápravu lze zvednout až o 30 % více, než u předchůdce. Maximální úhel natočení se zvýšil z 12,5 stupňů na 15 stupňů.Dvě nové cisterny PG II mohou být vybaveny novou čerpací věží, která se otočí o 15 % rychleji, než jeho předchůdce. Věž je ovládána přes nový terminál Samson - SlurryMaster8000.Cisterny PG II 25 mohou být dodávány s plně hydraulickým pohonem kol (HWD). Cisterna pak zvládne lépe aplikovat v kopcovitém terénu a v mokré půdě.S uvedením cisteren PG II 21 a PG II 25 nové generace na trh bude ukončena výroba starých cisteren PG.

O firmě Samson

Samson Agro A/S je dánský výrobce se sídlem v Dánsku a dlouholetou tradicí, který navazuje na zkušenosti s výrobou strojů již od r. 1943. Samson Agro A/S se úzce specializuje pouze na výrobu strojů na aplikaci statkových hnojiv pro profesionální využití představující cisterny včetně aplikátorů a rozmetadla. Společným jmenovatelem strojů Samson je vysoká kvalita materiálů a precizní zpracování, což zaručuje velice dlouhou životnost a provozní spolehlivost. Cisterny i rozmetadla jsou vyráběny z vysokopevnostní oceli Domex (obdoba Hardox), a tím je dosaženo vyšší pevnosti a současně nižší hmotnosti i nižší energetické náročnosti.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Samson

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.