Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nová generace meziřádkových kypřičů BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI je odpovědí na současné požadavky zemědělců

Zveřejněno: 29. 11. 2022

Meziřádková kultivace rostlin zažívá opětovný vzestup. Nejedná se přitom pouze o standardní kultivaci meziřadí, cílem je v jednom přejezdu provést více pracovních operací a uspořit tak náklady. Od meziřádkových kypřičů vyžadují zemědělci stále větší variabilitu výbav, a hlavně maximální preciznost bez negativního poškození porostu během práce. Nová modelová řada BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI tak aktuálně splňuje všechny požadavky zemědělců.

Na první pohled se nová modelová řada BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI liší od předchozích modelů novým provedením hlavního nosného rámu.

„Meziřádkové kypřiče BEDNAR ROW-MASTER RN a RN_S se daří dlouhodobě velmi dobře prodávat. Jde vidět, že plečkování je opět trendem, který potvrzuje například řada předních pěstitelů cukrové řepy. Zákazníci si naše stroje oblíbili zejména z důvodu své jednoduchosti a snadného nastavení bez potřeby speciálního nářadí. Během vývoje stroje BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI jsme uplatnili nasbírané zkušenosti a vybavili stroj potřebnou výbavou, nezbytnou pro zvládnutí současných trendů při meziřádkové kultivaci. Zejména jsme stroj osadili systémem sekční kontroly BEDNAR ROW-UNIT CONTROL,“ popisuje vývoj stroje Jan Bednář, obchodní ředitel společnosti.

Na první pohled se nová modelová řada BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI liší od předchozích modelů novým provedením hlavního nosného rámu. Hlavní rám je robustnější, připraven na vysokou variabilitu výbavových prvků. Pro meziřádkovou kultivaci porostů, zejména kukuřice nebo slunečnice i ve vyšších vývojových fázích růstu, byla navýšena i světlost hlavního rámu, ta nyní činí bezkonkurenčních 90 cm.

Pro meziřádkovou kultivaci porostů, zejména kukuřice nebo slunečnice i ve vyšších vývojových fázích růstu, byla navýšena i světlá výška hlavního rámu kypřiče BEDNAR ROW-MASTER, ta nyní činí bezkonkurenčních 90 cm.
Pro meziřádkovou kultivaci porostů, zejména kukuřice nebo slunečnice i ve vyšších vývojových fázích růstu, byla navýšena i světlá výška hlavního rámu kypřiče BEDNAR ROW-MASTER, ta nyní činí bezkonkurenčních 90 cm.

Pro snadné nastavení meziřádkové vzdálenosti je hlavní nosný rám jednolitý po celé šíři pracovního záběru. Jednotlivé kultivační jednotky mohou být nastaveny meziřádkovou vzdáleností od 45 cm do 80 cm. Modelová řada BEDAR ROW-MASTER RN_PROFI nabízí tři modely s pracovním záběrem od 4,8 do 9,6 metru pracovního záběru.

Systém sekční kontroly BEDNAR ROW-UNIT CONTROL pro maximální preciznost

Velice oblíbenou výbavou meziřádkových kypřičů BEDNAR ROW-MASTER je systém automatického navádění, který zaručuje posun rámu, aby nedocházelo k poškození porostu. Doba jde však dále a s rozvojem využívání sekční kontroly přichází požadavky na tento typ výbavy i u meziřádkových kypřičů.

Modelová řada BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI nabízí systém sekční kontroly pod názvem ROW-UNIT CONTROL. Na základě dat z navigačního systému dochází k postupnému zvedání a spouštění jednotlivých pracovních jednotek. Využitím tohoto systému dochází k minimalizaci neoplečkovaných míst a poškození porostu. Výška zdvihu jednotlivých kultivačních jednotek činí 45 cm.

U modelů BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI zůstalo zachováno osvědčené konstrukční řešení v podobě paralelogramu.
U modelů BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI zůstalo zachováno osvědčené konstrukční řešení v podobě paralelogramu.

U modelů BENDAR ROW-MASTER RN_PROFI zůstalo zachováno osvědčené konstrukční řešení v podobě paralelogramu. Každá kultivační jednotka má uchycení k rámu pomocí třmenu. Paralelogram zajišťuje kopírování terénu a přesné dodržení nastavené pracovní hloubky kultivačních jednotek.

Jednotlivé modely stroje BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI lze snadno přizpůsobit meziřádkové kultivaci nejenom přenastavením požadované meziřádkové vzdálenosti, ale taktéž širokým množstvím volitelného příslušenství jednotlivých kultivačních jednotek.

Jednotlivé modely stroje BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI lze snadno přizpůsobit širokým množstvím volitelného příslušenství jednotlivých kultivačních jednotek.
Jednotlivé modely stroje BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI lze snadno přizpůsobit širokým množstvím volitelného příslušenství jednotlivých kultivačních jednotek.

Kultivační jednotky lze vybavit radličkami, dláty nebo speciálními polovičními radličkami, které zabezpečují prokypření meziřadí v těsné blízkosti řádku rostlin bez jejich negativního poškození. Pro ochranu rostlin slouží ochranné disky nebo ochranné pevné clony.

Speciální výbava v podobě gumových prstů je vhodnou výbavou kultivačních jednotek v případě provádění meziřádkové kultivace v rané fázi porostu. Gumové prsty pracují v samotném řádku rostlin a svým rotačním pohybem vytrhávají mělce kořenící plevele.

Meziřádkový kypřič BEDNAR ROW-MASTER RN_PROFI lze dále na přání vybavit secími botkami pro výsev meziplodiny do meziřádků hlavní plodiny. Meziplodina představuje nejlepší ochranu proti vodní a věterné erozi. Navíc zvyšuje stabilitu sklizňové techniky při zvýšené vlhkosti během samotné sklizně a může mít pozitivní vliv na vegetaci následné plodiny. K dispozici je i přihnojovací sada pro aplikaci minerálního hnojiva, například v kombinaci s čelně neseným zásobníkem BEDNAR FERTI-BOX FB_F.