50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nové lisy CLAAS QUADRANT lze opatřit i čelním drtičem Müthing

Zveřejněno: 27. 9. 2022

V roce 2023 přijdou na trh inovované lisy CLAAS QUADRANT na velké hranaté balíky. Vybrané modely budou vybaveny například hydraulickým pohonem průběžného válce POWER FEEDING SYSTEM. Lisy CLAAS QUADRANT 5200 a 5300 s řezáním bude možné nově osadit čelním drtičem firmy Müthing.

Modely CLAAS QUADRANT 5200 a 5300 mohou být z výroby vybaveny i novým předním drtičem firmy Müthing.

Lisy na velké hranaté balíky CLAAS QUADRANT vyrábí CLAAS již více než dvacet let. Již od svého uvedení na trh přitom patří k nejprodávanějším v Evropě. Uživatelé oceňují především jejich spolehlivost a nízké provozní náklady. Lisy se uplatňují při lisování konvenčních plodin, jako je ječmenná a pšeničná sláma nebo seno a travní senáž, výjimkou není ani kukuřičná sláma a cukrová třtina.

Od roku 2002 lisy CLAAS QUADRANT používají technologii FINECUT, která doplnila technologii ROTOCUT s 25 noži. Varianta FINECUT nabídla 49 a později i 51 nožů. Díky tomu je možné u sklízeného materiálu dosáhnout teoretické délky řezu 2 cm. Balíky je pak snazší rozdružovat. Díky kratší délce řezanky je sláma výrazně savější než konvenčně řezaná sláma.

Řada lisů CLAAS QUADRANT v současnosti zahrnuje modely 4200, 5200 a 5300.

Hydraulický pohon průběžného válce POWER FEEDING SYSTEM

Sběrače lisů CLAAS QUADRANT 5000 a 4200 byly v roce 2021 po technické stránce komplexně vylepšeny. Nové modely, zkonstruované z odolnějších materiálů a vybavené lepším softwarem, tehdy dostaly název EVOLUTION.

Nové modely lisu CLAAS QUADRANT, zkonstruované z odolnějších materiálů a vybavené lepším softwarem, dostaly název EVOLUTION.
Nové modely lisu CLAAS QUADRANT, zkonstruované z odolnějších materiálů a vybavené lepším softwarem, dostaly název EVOLUTION.

Lisy CLAAS QUADRANT využívají sběrací ústrojí s dvojitým usměrňovacím válcem. Sklízený materiál přivádí do lisovací komory na celou její šířku buď dva postranní šnekové dopravníky (ROTO FEED), nebo tuto činnost přebírá průběžný válec POWER FEEDING SYSTEM (PFS). Balíky tak jsou silně slisované a zůstávají stabilní jak při přepravě, tak během skladování. Modely CLAAS QUADRANT 5200 a 5300, jejichž prodej bude zahájen v příštím roce, budou vybaveny hydraulickým pohonem průběžného válce, jehož rychlost lze nastavit v rozmezí 200 až 250 ot/min v závislosti na provozních podmínkách. Rychlost sběrače je konstantní – 135 ot/min. U sběrače i válce je umožněn reverzní chod.

Další novinkou lisu CLAAS QUADRANT jsou hydraulicky sklopná kopírovací kola sběrače. Ta se automaticky vyklopí, když je sběrač spuštěn, a plně automaticky se sklopí, když je sběrač zvednut.

Další novinkou lisu CLAAS QUADRANT jsou hydraulicky sklopná kopírovací kola sběrače.
Další novinkou lisu CLAAS QUADRANT jsou hydraulicky sklopná kopírovací kola sběrače.

Pro snížení namáhání lisu při lisování nepravidelných řádků a pro ochranu hnacího ústrojí lisu a traktoru byla hmotnost setrvačníku u lisů CLAAS QUADRANT 5200 a 5300 zvýšena o 21 %, resp. 28 %. Díky nové konstrukci byla u lisu CLAAS QUADRANT 5200 navýšena setrvačnost setrvačníku o 46 %, u lisu CLAAS QUADRANT 5300 pak o 44 %. Jako alternativu standardní ochrany proti přetížení (střižný šroub) lze pro případ extrémních situací objednat kluznou spojku.

Pro zvýšení komfortu lisy CLAAS QUADRANT obsahují též novou nádrž na vodu na mytí, nový úložný box a novou skříňku na nářadí.

Drtič Müthing pro maximální nadrcení slámy

Modely CLAAS QUADRANT 5200 a 5300 mohou být z výroby vybaveny i novým předním drtičem firmy Müthing (na přání). Jeho konstrukce vychází z drtičů určených pro sklízecí mlátičky. Princip fungování je tedy stejný. Sklízená hmota před sběračem je rozdrcena pomocí 88 nožů. Délku řezu lze plynule nastavit pomocí dvou nastavitelných protiostří (každé má 45 nožů). Hmota poté plynule vstupuje přes sběrač do komory lisu. Drtič řeže slámu a narušuje její stébla. Systém je poháněn robustní převodovkou a řemeny. V případě lisování hmoty, kterou není třeba řezat, lze drtič vypnout. Je možné jej také přizvednout, čímž dojde k jeho vyřazení z činnosti. K drtiči jsou standardně dodávána transportní kola. Ta umožňují drtič namontovat či demontovat za méně než 20 minut.

Přední drtič Müthing – jeho konstrukce vychází z drtičů určených pro sklízecí mlátičky. Princip fungování je tedy stejný.
Přední drtič Müthing – jeho konstrukce vychází z drtičů určených pro sklízecí mlátičky. Princip fungování je tedy stejný.

Drtič Müthing lisu CLAAS nabízí optimální řezací výkon (oproti klasickým lisům vybaveným integrovaným řezacím rotorem). Jeho předností je maximální možné nadrcení slámy a tzv. vyprášení nečistot ze slámy ještě na poli. Výsledný materiál slouží jako kvalitní podestýlka, protože má velkou absorpční vlastnost. Takto nadrcená a sklizená sláma si získává oblibu zejména v drůbežářských provozech a mezi zootechniky ve velkých stájích pro skot. Takto upravenou slámu vítají také firmy zabývající se tvorbou podhoubí pro pěstírny žampionů a v neposlední řadě provozy spaloven či výrobci biomasy. Nadrcená sláma je vhodná i jako složka do krmných dávek. Hospodářská zvířata si ji velmi rychle oblíbí.