50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Novináři otestovali, která zadní kamera je nejlepší. Nejlevnější nemusí nutně znamenat nekvalitní

Zveřejněno: 19. 8. 2018

Zadní kamery jsou vítaným pomocníkem u každé větší zemědělské techniky. Nabídka kamer je ale velmi široká, stejně tak jejich cena. Která kamera ale představuje nejlepší ideál? Časopis Top Agrar otestoval kamery od výrobce Fliegl.

Kamerovým systémem lze dodatečně vybavit každý stroj. A nemusí to být drahá záležitost.

Kamery umístěné v zadní části stroje nebo na bočních partiích výrazně zvyšují viditelnost při couvání a řidič má také přehled o dění ve slepých úhlech. Kamerový systém poskytuje bezpečí nejen pro řidiče, ale i osoby v okolí. Každý velký stroj by měl být vybaven zadní kamerou. Nemusí to být žádný drahý systém, dokonce i levnější kamery poskytují vynikající kvalitu.

Časopis Top Agrar otestoval čtyři drátové kamerové systémy, které nabízí internetový obchod Agro-Center, který patří společnosti Fliegl. Časopis zkoumal, zda mají cenové rozdíly vliv na lepší kvalitu obrazu. Ceny testovaných systémů se pohybovaly od 109 do 250 eur bez DPH.

Analogové vs. digitální a noční režim

Redaktoři testovali kamery v nejrůznějších podmínkách. V noci a ve dne poskytly tři analogové kamery lepší kvalitu obrazu než malá digitální kamera. Kvalitní obraz poskytla kamera Xpert+. Rozhodující pro dobrou kvalitu obrazu je počet pixelů - musí být nejméně 300.000. Aby mohl řidič vidět okolí stroje i ve tmě, kamery jsou vybaveny diodami infračerveného světla nebo čipy SMD.

Pro testování přechodu z noci na den se redaktoři vydali ze světla zpět do tmavé stodoly. Opět mírně dražší kamera s analogovým systémem Xpert + poskytla nejlepší obraz. Vše bylo jasně viditelné a jasně zřetelné byly i barvy. Ale také levnější analogové kamery poskytly přijatelnou kvalitu obrazu Digitální kamera Eagle mírně zaostávala.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fliegl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.