50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Novinky v oblasti sklizňových adaptérů pro řezačky a sklízecí mlátičky Claas

Zveřejněno: 4. 11. 2019

Claas rozšířil novou generaci kukuřičných adaptérů pro řezačky Jaguar o nové modely Orbis 450 a Orbis 600. Adaptéry slibují optimální tok rostlin při sklizni, vysokou účinnost a provozní spolehlivost. Výrobce rovněž rozšiřuje sortiment sklizňových adaptérů Convio Flex a Convio pro sklizecí mlátičky o modely 930 a 770 s pracovní šířkou 9,30 m a 7,70 m.

Claas rozšiřuje řadu sklizňových adaptérů u nové modely.

Koncept naklápěcího rámu u kukuřičného adaptéru snižuje hmotnost a zvyšuje odolnost proti opotřebení, zatímco inovativní skládací systém zajišťuje rychlou přestavbu adaptéru do pracovní polohy. S pracovní šířkou 6,0 m je nový Orbis 600 vybaven disky o velkém průměru, díky nimž je ideální střední až vysokou kukuřici. Orbis 450 s pracovní šířkou 4,5 m patří mezi nejmenší adaptéry v řadě. O minimalizaci ztrát během sklizně ihned v oblasti adaptéru se starají přepracované vodicí prsty před noži. Nože nyní mají novou čepel ve tvaru půlměsíce, zajistí tak lepší kvalitu řezu.

Nová koncepce naklápěcího rámu zajišťuje rovnoměrný tok materiálu do středu ústrojí řezačky. Systém Auto Contour zajišťuje přesnou kontrolu výšky strniště po celé pracovní šířce. Tento systém je standardně v modelu Orbis 750 a je k dispozici jako volitelné příslušenství pro modely Orbis 600 a 600 SD. Kukuřičné adaptéry mají nový koncept skládání. U modelů Orbis 600, 600 SD a 450 se boční jednotky sklopí směrem nahoru ke středové linii stroje, zatímco jednotky Orbis 750 symetricky přes sebe. Všechny modely adaptérů mají přepravní šířku 3,0 m. Pro větší adaptéry je k dispozici také integrovaný přepravní systém, který je složen z přepravních kol, které nesou hlavní zatížení adaptéru.

Kukuřičné adaptéry disponují nízkým počtem převodovek. Intervaly výměny oleje byly prodlouženy na 2 500 hodin nebo 5 let. Každý adaptér Orbis je standardně vybaven komunikačním modulem, který přenáší data z adaptéru do sklízecí řezačky a ukládá nastavení.

Zatímco má Convio pevnou kosu a stůl žacího ústrojí, jsou komponenty jako šikmý dopravník u Convio Flex flexibilní. To umožňuje žacímu ústrojí kopírovat povrch půdy a tím zajistit nejnižší možné sečení v celé pracovní šířce. Díky tomu je možná sklizeň nízkých plodin, jako je sója, s malými ztrátami. Pro sklizeň obilovin ve stojatém porostu může být použito Convio Flex tradičně s pevnými noži a stolem žacího ústrojí. U polehlého obilí se přizpůsobuje povrchu půdy stisknutím tlačítka a sklízí plodiny po celé pracovní šířce s nízkými ztrátami. Řada asistenčních systémů a originálních konstrukčních prvků snižují pracovní zátěž obsluhy a minimalizují ztráty. Široká škála automatických funkcí je integrována do terminálu Cebis. K dispozici je například automatické ovládání výšky žacího ústrojí ve čtyřech pracovních režimech.

Lišty jsou vhodné pro sklízecí mlátičky řady Lexion a Tucano. Lišty je možné vybavit i příslušenstvím pro sklizeň řepky.

Nové adaptéry se představí na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru spolu s novými řezačkami a sklízecími mlátičkami.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.