Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Novou éru zahajuje nový sklízeč Varitron od Grimme

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Grimme představuje novou generaci sklízeče Varitron 270. Tento stroj zahajuje novou éru v segmentu prémiových samojízdných bramborových sklízečů. Sklízeč je osazen novým úsporným šestiválcovým motorem značky Mercedes-Benz, který se vyznačuje vysokým točivým momentem a bohatým výtlakem 7,7 litrů. Výkon tohoto motoru činí 354 koní. O plnění emisní normy se starají nejnovější technologie.

Grimme

Na sklízeči je použit koncept ErgoDrive, který zajišťuje maximální pohodlí v kabině s dokonalou viditelností. V sedadle řidiče je integrován nový ergonomický ovládací panel, který byl speciálně vyvinut pro použití v sklízečích brambor a cukrové řepy. V loketní opěrce je uloženo až 77 funkcí, které se ovládají, aniž by se řidič díval na opěrku. Funkce totiž ovládá joystickem. S funkcí Clean Control je k dispozici až 16 paměťových míst, které obsluha může libovolně upravovat v závislosti na daných podmínkách. Aby byly všechny informace na dohled, v kabině nalezneme dva moderní terminály a dva profesionální monitory, které mohou promítat obraz z až osmi kamer. Systém VisualProtect zase umožní automatické zapnutí kamery v případě, kdy systém vyhodnotí krizovou situaci - např. ucpání separátoru. O dokonalé osvětlení se postará šest standardních a kvalitních LED světlometů.

Inovací se dočkal i výložník, respektive pásy.

Sklízeč je vybaven teleskopickou nápravou. Poprvé má stroj šířku pod 3,5 m (v závislosti na použité konfiguraci stroje). Vnitřní poloměr otáčení je pouhých 5,3 m. Série Varitron může být vybavena několika typy separačních zařízení.

Zásobník sklízeče je kapitola sama o sobě. Výrobce ji označuje jako jedinečnou na trhu. Zásobník je vybaven rotujícím pásem. Vyprázdnění proběhne za 45 sekund. Maximální nakládací výška je 4,2 m, nejmenší je 1,4 m.

Nový sklízeč bude v prodeji příští rok.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Grimme

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.