Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nový nesený oboustranný pluh střední třídy Pöttinger SERVO 3000

Zveřejněno: 17. 11. 2023

Firma Pöttinger uvádí na trh nový nesený, otočný a oboustranný pluh Pöttinger SERVO 3000 pro traktory o výkonu do 200 koní. Jde o nástupce pluhů 35 a 35S. Tříradličný až pětiradličný pluh s různou roztečí těles i výškou rámu je k dostání ve verzích standard, s nonstop jištěním těles proti přetížení, s hydraulickým nastavením šířky brázdy a s plynulým hydraulickým ovládáním šířky záběru všech orebních těles. Pluh využívá konstrukční řešení z vyšší modelové řady pluhů Pöttinger SERVO 4000. Nový pluh výrobce představil novinářům na Tiskových dnech v Rakousku.

Nový 4radličný otočný pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 při práci na tiskové prezentaci v Rakousku. Sériová výroba byla zahájena v září 2023.

Pluhy Pöttinger SERVO 3000 v provedení NOVA (nonstop jištění orebních těles proti přetížení) a PLUS NOVA (nonstop jištění orebních těles proti přetížení a plynulé hydraulické ovládání šířky záběru všech orebních těles) jsou zkonstruované pro orbu v kamenitých podmínkách. První provedení disponuje pojistkou proti přetížení s centrálně nastavitelnou silou pro její spuštění. Nejprve se při nastavené velikosti odporu aktivuje pojistka. Jisticí síla se zvětšující se výškou zdvihu tělesa se snižuje. Tím je zajištěno snížení rizika vytahování kamenů z půdy a ochrana pracovních komponentů i celého pluhu. Druhý jmenovaný systém umožňuje díky variabilním hydraulickým přepěťovým tlakům přizpůsobení různým typům půdy a množství kamenů. Pluh disponuje vyrovnávacími zásobníky, což umožňuje výkyv tělesa nahoru a do strany. Každý hydraulický válec je uložený uvnitř pluhu, aby byl chráněn před poškozením. Nastavitelná uvolňovací síla je v rozsahu od 1 200 kg do 1 500 kg. Při nárazu se orební tělesa mohou výškově vychýlit až o 42 cm a stranově do 20 cm.

Pöttinger u pluhu zvýšil pevnost tím, že snížil počet otvorů v rámu (profil 120 x 120 x 10 mm) a pouzdra pro hydraulické nastavení šířky záběru umístil mimo rám. V robustním otočném rámu se nachází dutá hřídel s průměrem 110 mm.

Nové seřizovací centrum SERVOMATIC

Pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 je pro ještě snazší správné nastavení vybaven novým seřizovacím centrem SERVOMATIC se čtyřkloubovou kinematikou. Seřizovací centrum se nachází v přední části pluhu. Nově systém disponuje zakřiveným litým vahadlem poskytující široký rozsah nastavení první radlice, takže je možné pluh rychle přizpůsobit různým geometriím traktorů. Seřízení podle odborníků začíná první brázdou, která závisí na vnitřním rozchodu kol traktoru. Velikost, kterou naměříte na traktoru, přesně odpovídá přehledná stupnice, která pomáhá najít správnou polohu. Na přání je možné hydraulické nastavení záběru prvního orebního tělesa. Vnitřní šroub je chráněný před nečistotami a přizpůsobení pluhu daným podmínkám je vždy možné. Tažný bod je přednastaven z výroby a není třeba jej upravovat. Je-li nutná adaptace za určitých podmínek, jako je orba na svahu, lze ji snadno provést pomocí šroubu nebo dorazu.

Prezentovaný pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 měl hydraulicky nastavitelná kola pro každou stranu.
Prezentovaný pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 měl hydraulicky nastavitelná kola pro každou stranu.

Na pluhu Pöttinger SERVO PLUS 3000 prezentovaném na Tiskových dnech si bylo možné všimnout, že nebyl vybaven klasickým memory válcem (slouží pro otočení pluhu). Jeho funkci totiž plní válec pro plynulou změnu šířky záběru všech orebních těles.

Pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 je pro ještě snazší správné nastavení vybaven novým seřizovacím centrem SERVOMATIC se čtyřkloubovou kinematikou.
Pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 je pro ještě snazší správné nastavení vybaven novým seřizovacím centrem SERVOMATIC se čtyřkloubovou kinematikou.

Pluh Pöttinger SERVO PLUS 3000 také disponuje systémem TRACTION CONTROL, který aktivně přenáší dodatečné zatížení pluhu na brázdové a záhonové kolo zadní nápravy traktoru. Posilovač trakce je integrovaný do stojánku závěsu. Výhodou tohoto systému je zvýšená trakce, která snižuje prokluz a nežádoucí zhutnění podorniční vrstvy půdy. V neposlední řadě také snižuje spotřebu paliva. „Tlakový zásobník je spojený s hydraulickým válcem, který přenáší zatížení přímo na spodní ramena traktoru a dotěžuje jeho zadní nápravu. Při dotížení nedochází ke změně hloubky orby. Systém je vhodný především do těžkých půd nebo při agregaci pluhu s traktorem s nižší hmotností. Tlak systému je snadno nastavitelný. Při otáčení na úvratích je tlak systému snížený na nulovou hodnotu a následně automaticky vrácený do nastavené hodnoty,“ uvádí firma Pöttinger.

Kvalitně odvedená práce pluhu Pöttinger SERVO PLUS 3000 během ukázek novinářům.
Kvalitně odvedená práce pluhu Pöttinger SERVO PLUS 3000 během ukázek novinářům.

Pluh Pöttinger SERVO 3000 lze vybavit širokou škálou různého příslušenství jako jsou např. předradličky, zahrnovací límce nebo krojidla. Pro ideální hloubkové vedení je v nabídce velký výběr od dvojitých opěrných kol až po velkorozměrová kombinovaná opěrná kola. Díky hloubkovým kolům připevněným blízko k rámu se zlepšuje využitelnost pluhu při hraniční orbě. Pro rychlou změnu pracovní hloubky lze kola volitelně hydraulicky nastavit.