Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Nový kompaktní kolový nakladač Bobcat L95, ideální pro širokou škálu zemědělských prací

Zveřejněno: 3. 10. 2023

Bobcat rozšiřuje své portfolio kompaktních kolových nakladačů představením nového špičkového modelu Bobcat L95, který doplňuje kompaktní kolové nakladače Bobcat L85 a Bobcat L75 uvedené na trh v letech 2021 a 2022.

Nový špičkový kompaktní kolový nakladač Bobcat L95.

Nový prémiový model Bobcat L95 opět nabízí vynikající kombinaci vysokého výkonu, intuitivního ovládání, pohodlí obsluhy, snadného používání a flexibility použitých příslušenství známé u modelů Bobcat L75 a Bobcat L85. Kromě toho již model L95 obsahuje nejnovější produktová vylepšení založená na zpětné vazbě od zákazníků (k dispozici i u verzí 2024 menších strojů). Model Bobcat L95 je ideální pro nejrůznější zemědělské aplikace včetně shrnovacích prací a manipulace se siláží.

Jiří Karmazín, produktový manažer pro nakladače společnosti Doosan Bobcat, říká: „Vysoký výkon je u modelu Bobcat L95 zajištěn kombinací výkonného motoru Bobcat 75 HP, hydrauliky a maximální pojezdové rychlosti 40 km/h. Stejně jako u modelů Bobcat L75 a Bobcat L85 je konstrukce doplněna pohodlnou a prostornou kabinou v kombinaci s vysokou stabilitou a nosností a působivými vylamovacími, tlačnými a tažnými silami spolu s komplexní nabídkou příslušenství Bobcat. A vylepšený systém automatické kontroly jízdy ARC (Automatic Ride Control) chrání obsluhu před nárazy nebo nerovným terénem.“

Obsluha stroje Bobcat L95 nyní může přeřadit při zastavení z 1. na 2. rychlostní stupeň, což umožňuje zvýšení rychlosti až na 40 km/h pro zvýšenou mobilitu v okolí farmy. Vyšší rychlost může přinést významné úspory a zvýšit každodenní využití stroje v zemědělství. Model Bobcat L95 je k dispozici také v konfiguraci s prémiovými koly 405/70 R20, které byly speciálně navrženy pro zemědělské práce.

Stroj Bobcat L95 je rovněž vybaven automatickou parkovací brzdou a funkcí asistenta rozjezdu do kopce.
Stroj Bobcat L95 je rovněž vybaven automatickou parkovací brzdou a funkcí asistenta rozjezdu do kopce.

I méně zkušení pracovníci se mohou s důvěrou rychle pustit se strojem Bobcat L95 do práce díky intuitivnímu systému ovládání, systému Bobcat Flex Drive s funkcí automatického volnoběhu a řadě bezpečnostních funkcí. Stroj je rovněž vybaven automatickou parkovací brzdou a funkcí asistenta rozjezdu do kopce, která zajišťuje, že parkovací brzda stroje L95 se automaticky zajistí či uvolní podle potřeby. Tyto funkce typické pro osobní automobily jsou v případě tohoto typu stroje ve svém oboru jedinečné.

Jiří Karmazín dodává: „Prostřednictvím modelu Bobcat L95 zavádíme některé nové funkce, které dále usnadňují používání stroje. Joystick integrovaný v odpruženém sedadle zajišťuje ideální ovládání a pohodlí. Umístění ovládacích prvků na joysticku je navrženo tak, aby bylo možné stroj ovládat snadno a pohodlně, i když práce trvá velmi dlouho. Na základě zpětné vazby od zákazníků jsme také zlepšili dobu odezvy přeřazení vpřed – vzad spolu s rozšířenou funkčností ovládacích prvků zvedání a naklápění, abychom zvýšili produktivitu a zlepšili ovládání.“

Kabina nakladače Bobcat L95 nabízí plnou ochranu obsluhy díky konstrukci FOPS úrovně II a usnadňuje nastupování a vystupování z kabiny v podobě dvou schůdků.
Kabina nakladače Bobcat L95 nabízí plnou ochranu obsluhy díky konstrukci FOPS úrovně II a usnadňuje nastupování a vystupování z kabiny v podobě dvou schůdků.

Model Bobcat L95 je navržen tak, aby poskytoval vysoký komfort a bezpečné a snadné ovládání, přičemž kabina nabízí plnou ochranu obsluhy díky konstrukci FOPS úrovně II a usnadňuje nastupování a vystupování z kabiny v podobě dvou schůdků.

Bez ohledu na délku práce je vždy zajištěno pohodlí obsluhy díky plně nastavitelnému a vyhřívanému prémiovému sedadlu, systému HVAC a obousměrně nastavitelnému sloupku řízení. Celoskleněné dveře a výkonná LED světla zaručují vynikající viditelnost za všech okolností a pracovník obsluhy může zůstat ve spojení díky rádiu DAB+ s funkcí handsfree pro telefonní hovory.

Model Bobcat L95 je navržen tak, aby poskytoval vysoký komfort a bezpečné a snadné ovládání.
Model Bobcat L95 je navržen tak, aby poskytoval vysoký komfort a bezpečné a snadné ovládání.

Umístění všech ovládacích prvků kompaktního nakladače Bobcat L95 je navrženo tak, aby bylo možné stroj Bobcat L95 ovládat snadno a pohodlně. Ovládací prvky uzávěrky diferenciálu, režimu želvy/zajíce, plovoucí polohy výložníku a ovládání přídavné hydrauliky má pracovník obsluhy na dosah na horní straně joysticku. Krokový ovladač slouží k přístupu, navigaci a potvrzení nastavení stroje Bobcat L95 prostřednictvím 5palcového LED displeje a také k rychlému přepínání pohledu z kamery pro pohled dozadu. Veškerá zobrazení základních funkcí o stroji a obrazovky nastavení se ovládají pomocí krokového ovladače.

Model Bobcat L95 je standardně vybaven nově zdokonaleným systémem Power Quick-Tach, který je kompatibilní s často používanými standardními spojkami. Nové provedení systému Power Quick-Tach zjednodušuje a dále chrání hydraulická spojení, zejména při výměně zemědělského příslušenství. Dále je k dispozici nejnovější verze adaptéru Bob-Tach pro instalaci schváleného příslušenství Bobcat, přičemž systém Power Bob-Tach je k dispozici jako volitelná výbava.

Umístění všech ovládacích prvků kompaktního nakladače Bobcat L95 je navrženo tak, aby bylo možné stroj L95 ovládat snadno a pohodlně.
Umístění všech ovládacích prvků kompaktního nakladače Bobcat L95 je navrženo tak, aby bylo možné stroj L95 ovládat snadno a pohodlně.

Pro provoz příslušenství s vysokým průtokem, jako jsou sněhové frézy a úhlové smetáky, lze stroj Bobcat L95 vybavit volitelným vysokoprůtokovým systémem s kapacitou 100 l/min. Pro další zlepšení výkonu příslušenství s vysokým průtokem zvyšuje Bobcat tlak ze 200 na 225 barů. Tato změna také zkracuje dobu automatického snížení výkonu o 50 % z důvodu ochrany hydraulických součástí nezahřátého stroje.

Další jedinečnou vlastností stroje Bobcat L95 je stejně jako u modelů Bobcat L75 a Bobcat L85 pokročilé ovládání příslušenství. Tento revoluční systém umožňuje obsluze přepínat mezi různými schématy ovládání stroje jedním stisknutím tlačítka. To umožňuje nezávislou kontrolu nad otáčkami motoru (s maximálním přídavným průtokem) a rychlostí pojezdu stroje. Prostřednictvím sedmikolíkového konektoru může obsluha intuitivně a efektivně ovládat i to nejsložitější příslušenství.

Stejně jako ostatní stroje značky Bobcat se i stroj Bobcat L95 může spolehnout na bezkonkurenční servisní služby na trhu. Bobcat disponuje rozsáhlou sítí prodejců, která nabízí jednotné servisní místo pro stroj i motor a můžete využití možnosti monitorovat výkon stroje na dálku díky telematickému systému Bobcat Machine IQ.