AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nakladače Bobcat: revoluční řada R přichází na trh

Zveřejněno: 27. 1. 2021

Bobcat uvedl na trh nové kompaktní nakladače řady R. Změny v designu a v konstrukci jsou nejvýznamnější za posledních 60 let. Nové modely řady R splňující emisní normu Stage V zahrnují smykem řízené nakladače S66 a S76 a kompaktní pásové nakladače T66 a T76.

Nové nakladače se vyznačují řadou vylepšení výkonu, pohodlí a viditelnosti, které operátorům pomáhají zvyšovat produktivitu.

John Chattaway, produktový manažer pro nakladače, Doosan Bobcat EMEA, říká: „Díky desítkám let zkušeností Bobcat vyrábí nejodolnější a nejlepší nakladače, které udávají směr celému odvětví. Na dosavadní úspěchy navazuje nová řada nakladačů řady R, které byly od základu zcela přepracovány. Zaměřili jsme se především na kvalitu, spolehlivost, trvanlivost a zároveň maximální pohodlí operátora. Nová řada R představuje další etapu vývoje v odvětví kompaktních strojů. Novinkou je i nový systém označení, který používá dvě číslice místo tří u předchozích modelů.“ Bobcat také nedávno představil nové nakladače řady M s motory Stage V a bohatou standardní výbavou a vstoupil na trh s kolovými nakladači.

Technické údaje nakladačů řady R
Technické údaje nakladačů řady R

Funkce a výbava zaměřená na produktivitu

Pro zajištění optimálního výkonu a pohodlí byla stabilita obou typů nakladačů ve srovnání se stroji předchozí generace dále vylepšena větším rozvorem kol a rozměrnějšími pásy. Vyšší stabilita v kombinaci se zvýšenou účinností hydrauliky poskytuje prvotřídní tlačné a vylamovací síly a zvýšenou nosnost. Tím se zvyšuje také produktivita i při těch nejnáročnějších úlohách.

Lepší kontakt s povrchem umožňuje plynulejší jízdu. Nové kompaktní pásové nakladače T66 a T76 mají standardně pevný podvozkový systém, ale mohou být na přání vybaveny volitelným 5-článkovým torzním podvozkem, který zaručuje ještě lepší jízdu, snadné zvládání nerovného terénu, lepší tlumení nerovností a předchází ztrátám materiálu.

Nové kompaktní pásové nakladače T66 a T76 mají standardně pevný podvozkový systém, ale mohou být na přání vybaveny volitelným 5-článkovým torzním podvozkem, který zaručuje ještě lepší jízdu, snadné zvládání nerovného terénu, lepší tlumení nerovností a předchází ztrátám materiálu
Nové kompaktní pásové nakladače T66 a T76 mají standardně pevný podvozkový systém, ale mohou být na přání vybaveny volitelným 5-článkovým torzním podvozkem, který zaručuje ještě lepší jízdu, snadné zvládání nerovného terénu, lepší tlumení nerovností a předchází ztrátám materiálu

Stabilitu a produktivitu lze dále zvýšit volitelnou funkcí „Auto Ride Control”, která je k dispozici u všech nakladačů řady R. Tato funkce snižuje ztráty materiálu a také zvyšuje komfort obsluhy díky plynulejší jízdě.

Maximální pohodlí i výhled

Všechny stroje řady R jsou standardně vybaveny plně uzavřenou jednodílnou pohodlnou kabinou s HVAC, 5palcovým displejem vysoké kvality a systémem LED osvětlení. K dispozici je volitelná kabina Clear-Side, která má boční okna bez mřížky usnadňující viditelnost, zadní kameru, která se připojuje ke standardnímu 5palcovému nebo volitelně 7palcovému dotykovému displeji, stejně jako sadu prémiového LED osvětlení. Standardní odpružené sedadlo může být nahrazeno látkovým vyhřívaným sedadlem s pneumatickým odpružením.

Základní 5palcový displej se ovládá posuvným ovladačem a poskytuje podrobné informace o stroji na obrazovce, která promítá i obraz z volitelné zadní kamery. Mezi další dostupné možnosti patří nový 7palcový dotykový displej s integrovaným rádiem, Bluetooth a hands-free. Je automaticky dodáván s nainstalovanou zadní kamerou. Stroje se standardním 5palcovým displejem mají zapalovací systém s klíčem, ale na výběr je bezplatně možnost bezklíčkového startování.

Pokročilé ovládací prvky již v základní výbavě

Nové nakladače se vyznačují řadou vylepšení výkonu, pohodlí a viditelnosti, které operátorům pomáhají zvyšovat produktivitu. Ve výsledku je nyní do nových nakladačů řady R již v základním provedení zabudováno mnoho prvků, za které se dříve muselo připlácet:

– Volitelné ovládání joystickem (SJC)

– Pohodlná kabina s topením a klimatizací

– Dvourychlostní pojezd

– Hydraulika s vysokým průtokem s ovládacím zařízením pro příslušenství (ACD)

– Polohování lžíce v obou směrech

– Výstraha při couvání

Standardní ovládání všech nakladačů řady R je systém SJC. Manuální ovládání je u nakladačů S66 a S76 k dispozici bezplatně jako volitelná možnost.

Systém SJC, který je založen na snadno a lehce použitelných pákových ovladačích, poskytuje obsluze exkluzivní funkce Bobcat i snadno přístupné spínače. Díky tomuto systému jsou nakladače Bobcat univerzálním pomocníkem pro celodenní práci s nejširším možným výběrem příslušenství. Současně umožňují obsluze pohodlnou práci a ovládání nakladače pákovým ovladačem. Mezi přizpůsobitelné funkce dostupné prostřednictvím SJC patří řízení rychlosti, řízení driftu a schopnost měnit nastavení citlivosti joysticků. Systém SJC má také vestavěné řízení výkonu pro zvýšení pohodlí a produktivity.

Příprava pro nejnáročnější příslušenství

Se standardně nainstalovaným systémem SJC nyní nové nakladače řady R nabízejí ve standardní výbavě také systém ovládacího zařízení pro příslušenství (Attachment Control Device – ACD). Systém ACD využívá komunikaci přes sběrnici „Can“ k rozpoznávání příslušenství namontovaného na stroji a automaticky nastaví ovládání joysticky a výstupní průtok tak, aby byla při používání příslušenství na nakladačích S550 a S590 zajištěna nejvyšší výkonnost.

Se standardně nainstalovaným systémem SJC nyní nové nakladače řady R nabízejí ve standardní výbavě také systém ovládacího zařízení pro příslušenství (Attachment Control Device – ACD)
Se standardně nainstalovaným systémem SJC nyní nové nakladače řady R nabízejí ve standardní výbavě také systém ovládacího zařízení pro příslušenství (Attachment Control Device – ACD)

Díky dostupnosti hydrauliky s vysokým průtokem (high-flow), která je u nakladačů řady R také standardní, se dále rozšiřuje všestrannost těchto strojů. Umožňuje tak použití pokročilých typů příslušenství s vysokým průtokem jako jsou frézy a okružní pily.

Odolnější stroje pro těžkou práci

Nakladače řady R jsou vyrobeny tak, aby byly ještě odolnější než jejich předchůdci. Nové litinové konstrukce ramen nakladačů jsou nyní o 20 % pevnější, takže je možné používat užší profily v klíčových místech, jako je například přední kloub. Tím je zlepšen výhled na příslušenství a pracovní prostor, aniž by to bylo na újmu životnosti stroje. Rovněž byla zvýšena výška zdvihu, takže je nyní snazší vyklápět náklad do nákladních vozidel s vysokými bočnicemi. Nový systém upevnění Bob-Tach z litiny je standardně dodáván s manuálním provozním režimem s možností Power Bob-Tach v příplatkové výbavě. Oba systémy mají zvýšenou odolnost proti nečistotám.

Přepracovaný chladicí systém u nakladačů řady R těží z volitelného ventilátoru s automatickou změnou směru otáčení, který dále zvyšuje spolehlivost a účinnost chladicího systému v náročných podmínkách.

Bobcat novinky představil on-line