Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

V Dobříši startuje výroba kompaktních kolových nakladačů. První exemplář modelu L85 právě opustil výrobní linku

Zveřejněno: 16. 3. 2021

Společnost Doosan Bobcat oznámila zahájení výroby nového kompaktního kolového nakladače. První exemplář modelu L85 právě opustil výrobní linku v závodě v Dobříši. Představení této novinky proběhlo koncem minulého roku, nyní byly zveřejněny úplné specifikace, vlastnosti a informace o zahájení výroby. První vyrobený stroj je určen pro Bobcat institut v rámci dobříšského kampusu, kde bude využíván ke školení prodejců a zákazníků. Nejvíce objednávek společnost prozatím obdržela z Německa, Skandinávie a Polska.

Bobcat vstupuje na evropský trh s kompaktními kolovými nakladači (CWL). Zdroj foto - tisková zpráva Bobcat

Díky vstupu na trh kolových nakladačů má nyní Bobcat nejširší portfolio nakladačů ze všech výrobců na světě. K uspokojení poptávky firma instalovala novou výrobní linku ve svém závodě v rámci dobříšského kampusu. Její kapacita bude zhruba 1000 strojů ročně a v rámci jedné směny ji bude obsluhovat 15 pracovníků. Celková výše investice přesáhla 25 milionů korun.

První exemplář modelu L85 právě opustil výrobní linku. Zdroj foto - tisková zpráva Bobcat
První exemplář modelu L85 právě opustil výrobní linku. Zdroj foto - tisková zpráva Bobcat

Vytvořeno v Inovačním centru

Jiří Karmazín, produktový manažer pro nakladače Doosan Bobcat, říká: „Kolový nakladač je výsledkem tříletého vývoje v našem dobříšském Inovačním centru. Navrhli jsme jej tak, aby se stal měřítkem úspěchu ve své kategorii. Model L85 je zkonstruován z osvědčených komponent včetně motoru, rámů, náprav a elektronických a hydraulických prvků vlastní výroby, nebo od našich špičkových dodavatelů. Řada dílů se již používá u našich smykových nakladačů, minirypadel a teleskopických manipulátorů.“

Skutečně všestranný stroj

Vysoký výkon je zajištěn kombinací silného motoru Bobcat a hydraulických systémů. Stroj navíc nabízí vysokou stabilitu s velkou vylamovací, tažnou a tlačnou silou společně s rozsáhlou nabídkou příslušenství Bobcat. Intuitivní ovládací prvky, vysoké pohodlí obsluhy a snadné používání činí z kompaktního kolového nakladače L85 ideální stroj pro velké množství různých úkolů a najde uplatnění v široké řadě oborů. Nakladač L85 lze využít ve stavebnictví, úpravách terénu, segmentu půjčoven, průmyslu, sběru a recyklaci odpadu a zemědělství, je však rovněž vhodný pro práce na silnici, odstraňování sněhu, údržbu a řadu dalších použití.

Pro L85 již byla schválena celá řada příslušenství pro nakladače Bobcat a další budou brzy následovat. Mezi aktuální příslušenství patří nejrůznější typy lopat, paletizační vidle, úhlový smeták či sněhová fréza, což činí z nakladače L85 skutečně všestranný stroj.

Model L85 je standardně vybaven systémem Power Quick-Tach, který je běžně používán i ostatními výrobci a je nejrozšířenějším typem připojení na trhu. Pro provoz příslušenství s vysokým průtokem, jako jsou sněhové frézy a úhlové smetáky, lze nakladač vybavit volitelným vysokoprůtokovým systémem s kapacitou 100 l/min.

Další jedinečnou vlastností modelu L85 je pokročilé ovládání příslušenství. Revoluční systém umožňuje obsluze přepínat mezi různými schématy ovládání stroje jedním stisknutím tlačítka. To umožňuje nezávislou kontrolu nad otáčkami motoru (s maximálním přídavným průtokem) a rychlostí pojezdu stroje. Prostřednictvím konektoru může obsluha intuitivně a efektivně ovládat i ta nejsložitější příslušenství.

Důraz na snadné použití

Motor se standardně startuje klíčkem, pro rychlé nastartování a zastavení motoru během dne lze však použít klasická doteková tlačítka, která jsou snadno dostupná na pravé ovládací konzole. Nakladač je rovněž vybaven automatickou parkovací brzdou a funkcí asistenta rozjezdu do kopce, která zajišťuje, že parkovací brzda se automaticky zajistí či uvolní podle potřeby. Tyto funkce typické pro osobní automobily jsou v případě tohoto typu stroje ve svém oboru jedinečné.

Umístění všech ovládacích prvků je navrženo tak, aby bylo možné nakladač ovládat snadno, rychle a pohodlně. Přepínač směru jízdy [dopředu – neutrál – dozadu] se nachází na přední straně joysticku a ovládá se ukazovákem. Ovládací prvky uzávěrky diferenciálu, režimu želvy/zajíce, plovoucí polohy výložníku a ovládání přídavné hydrauliky má pracovník obsluhy na dosah na horní straně joysticku.

Krokový ovladač slouží k přístupu, navigaci a potvrzení nastavení nakladače prostřednictvím 5palcového LED displeje a také k rychlému přepínání pohledu vzad přes integrovanou kameru. Veškerá zobrazení základních funkcí o stroji a obrazovky nastavení se ovládají pomocí krokového ovladače.

Navrženo pro maximální pohodlí

Kabina modelu L85 byla navržena s maximálním důrazem na pohodlí obsluhy a snadné ovládání nakladače, takže pracovník může vykonávat svoji práci, jak dlouho potřebuje. Ovládací prvky sedadla a opěrek ruky lze snadno upravit podle potřeby pracovníka. Poloha joysticku je nastavitelná ve vodorovném směru; integrace v odpruženém sedadle obsluhy zajišťuje ideální ovládání a pohodlí. Sloupek řízení lze rovněž seřídit ve dvou směrech – vodorovně a svisle. Obě tyto možnosti jsou v oblasti kompaktních kolových nakladačů jedinečné. Kabina, která je zcela utěsněna a natlakována, splňuje nejpřísnější bezpečnostní požadavky FOPS II.

K dispozici jsou dvoje celoskleněné dveře po obou stranách kabiny, které zajišťují vynikající viditelnost do stran. Tvar zadní kapoty dále umocňuje dojem odolnosti a zajišťuje dobrou viditelnost s výstupem z kamery pro pohled dozadu. Výše zmíněné prvky spolu s malým poloměrem otáčení umožňují snadné používání stroje i méně zkušeným operátorům.

Tlačítka s měkkým dotykem ovládající hlavní funkce nakladače jsou příhodně umístěna na pravé konzole, přičemž k dispozici je i dostatek místa pro uložení velkých lahví s vodou a kelímků s nápoji a také 12V nabíječka a USB port.

Pohodlí a výkon stroje dále zvyšuje nabídka volitelné výbavy

Model L85 je standardně vybaven systémem vytápění, přičemž kompletní systém HVAC zahrnující vytápění, větrání a klimatizaci je k dispozici jako volitelný doplněk. Kromě zajištění ideálních podmínek k práci při celoročním provozu přináší systém HVAC funkce odmrazování a snižování vlhkosti v kabině v chladných měsících.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Bobcat

1) z podkladů Bobcat


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.